Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

GAPED – The Murderous Inception EP 2013, Lacerated Enemy Records

Čerstvé proříznutá tepna. Krev stříkající všude dokola ve zběsilých obrazcích. Unikající život. Nikde ale nečekají andělé. Jsou zde jen oni. Ti, o nichž se raději nemluví a jejichž jméno se bojí každý vyslovit. Mají protáhlé tváře, rozšklebené obličeje do děsu a oční důlky bez pohledu. Někde v dáli svítí kužel podobný slunci. Je to tam, kde končí tunel vedoucí na druhou stranu. Čeká nás poslední soud. Jaké je to ale překvapení?! Místo roztomilých soudců sedí za stolem jen samé bestie. „Vy jste prý poslouchal celý život death metal, nemýlím-li se?“: ptá se mě jeden s obzvlášť nechutným obličejem. „Ano“: pronesu hrdě a automaticky sestupuji do pekla.

Uff, to byl zase sen, jestli mi už trošku nehrabe (smích). Jenže není se čemu divit. Poslouchal jsem celý týden krvavou death metalovou prvotinu australských GAPED. Tihle dva šílenci (Ryan stojí za veškerou muzikou a Shane za texty) jakoby vylezli odněkud z márnice a snažili se mě dostihnout svým poctivě laděným smrtícím kovem ve stylu CANNIBAL CORPSE, DEICIDE, BLOODBATH a snad i valivých BOLT THROWER. Celkový dojem s jakým se zde ke skládání přistupuje a který na mě tato deska dělá, ve mně evokuje kapely RIBSPREADER a REVOLTING pana Roggy Johanssona nebo slavné VITAL REMAINS. Zde se také ocitáme v prostředí velmi podobnému výše jmenovanému. Všechno jakoby se odehrávalo v nějakém hororu z osmdesátých let. Krev cáká všude kolem a nože jsou ostré jako břitva.

Ryan je velmi zdatný instrumentalista a dokonce zvládl i někdy problémovou disciplínu one-man projektů, bicí (zde naprogramované, ale zní věrohodně), na výbornou. Ty jsou velmi propracované a dodávají celé desce náležitou dynamiku. Z čeho se ale houpám na oprátce a na větvi, jsou kytarové riffy a hlas (několikrát jsem se přistihl, že mi v určitých momentech připomíná svojí barvou Mikaela Akerfeldta – OPETH, BLOODBATH a někdy dokonce Petera z VADER). Oboje seká jako sekáček na maso. Tohle není žádný umouněný učeň, ale zkušený řemeslník, který kolem sebe mává sekyrou s nadšením a přehledem. Vše drží v rukách pevně a se sveřepostí buldoka. Kouše se tady převážně brutálně, ale nezapomíná se ani na melodie, které dodávají celé desce jakýsi chlad, tolik známý z nemocničních chodeb. Masakr podobný těm, které se odehrávají každý den po celém světě a pak jsou nám neustále dokola promítány na informačních webech. Odvrácený obraz chorobné lidské mysli. Špína našich myšlenek a strach. Tohle všechno je cítit z EP „The Murderous Inception“ na sto honů. Pro mě osobně se jedná o přesně ten typ muziky, kterou si pustím poprvé a dále už nehodlám nic řešit. A časem mi pak proniká do hlavy i krve čím dál tím víc.

Pochválit určitě musím celkovou produkci, zde si opravdu není nač stěžovat. Vše je skoro až krystalicky čisté a veškeré nástroje jsou krásně čitelné. Když pak EP poslouchám neustále dokola, zjišťuji, že máme s GAPED velmi podobné představy o tom, jak hrát poctivý death metal. Jistě, někdo možná namítne (a určitě právem), že všechno tady už bylo. Jenže to bych pak nemohl vzít do ruky skoro žádné nové současné album. Za zmínku určitě stojí i kvalitně provedený cover od CANNIBAL CORPSE. Jedná se o song „Stripped, Raped and Strangled“ a určitě zde není jen do počtu. Celkově pak musím ocenit i parádně vystřelená sóla, která zde neplní jen úlohu jakési bezduché šílenosti, ale jsou jasně a příjemně vystavěná. Stávají se tak spíše příjemně osvěžujícím doplňkem, než jen (jak to bývá někdy zvykem) mnohdy zbytečnou ekvilibristikou.

Těžkotonážní, drsný death metal, při kterém si připadáte jako v krvavé lázni. Tohle není žádný, tolik v poslední době častý, „umělý“ produkt. Zde máme co do činění se syrovou flákotou masa, s opuštěným domem, kde se v podzemí dějí šílené věci. Odehrávají se zde spíše pravá death metalová jatka, než nějaké rádoby drsné pohledy mladíků v kožených bundičkách, tolik známých u některých současných kapel. Já Ryanovi věřím každé slovo, každý tón. Lituji pouze toho, že se zatím jedná jen o krátké, dvacetiminutové EP. Klidně bych snesl větší porci mokvajícího masa. Doufám, že se ho brzy dočkám. Už teď je totiž slyšet, že s touhle řeznickou partou se bude muset do budoucna určitě počítat. Deska plná surové reality dnešních dní a poctivého death metalu. Co si přát víc?

Seznam skladeb:

  1. Let the Cutting Begin
  2. Succumb
  3. Skin Suit
  4. Whites of Your Eyes
  5. Realm of Impurity
  6. Striped, Raped and Strangled (Cannibal Corpse cover)


Čas: 22:59

Sestava:

  • Ryan Huthnance – všechny nástroje, zpěv
  • Shane Watts – texty


https://www.facebook.com/Gaped
https://www.facebook.com/laceratedenemyrecords
https://laceratedenemyrecords.bandcamp.com/
http://laceratedenemy.bigcartel.com/


Zveřejněno: 13. 04. 2014
Přečteno:
3281 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 04. 2014 12:50 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Dakujeme za recenziu tejto perfeknej bandy. Super. Inak albumy od Lacerated enemy to je ako u nas na Slovensku niekto hovory že. ludia si zaslužia istoty.Tu sa povie. ľudia si zaslužia Lacerated Enemy äškode že je to len mala platňa)
14. 04. 2014 07:19 napsal/a Asphyx
tak tak
Přesně tak:)) Ono vůbec celé distro Lacerated Enemy stojí za projetí...samé dobroty a ještě ke všemu velmi solidní jednání. Osobně všude jen doporučuji.
13. 04. 2014 13:19 napsal/a prepil
...
Velice chutná porce death metalu, i když jen EP. Zdeněk Šimeček a jeho Lacerated Enemy opět boduje!