Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

NAUSEA – Condemned to the System CD 2014, Willowtip Records

Asi jako každý z vás si hudbu rozděluji do několika pomyslných škatulek. Některá muzika je určena pro chvíle rozjímání, jiná pro jízdu autem a další zase pro totální vyčištění mozkových závitů. Pokud jste měli někdy co do činění s kapelou NAUSEA, tak asi moc dobře víte, že tahle smečka patří na sto procent do poslední kategorie. Míchá ve své tvorbě grind s death metalem a rozhodně to nikdy nebylo nic pro slabé povahy. Spíše naopak. Jedná se o pořádnou nálož zběsilých riffů, bicích utržených ze řetězu a hlasu, u kterého se bude vaše babička strachy křižovat. Na nějakou tu nedokonalost se zde nehledí a vše je podřízeno spíše tomu udělat vám v uších pořádnou paseku. Nová deska amerických NAUSEA musí být pro každého fanouška žánru menší svátek. Vždyť kapela přichází s novou deskou po dlouhých 23 letech. Pamětníci asi zbystří pozornost a zavzpomínají na jejich legendární album „Crime Against Humanity“ (1991). Byl to tenkrát šok. Deska narvaná až po okraj energií, divoká a šílená. Přiznávám, že u mě dozrávala poměrně dlouhou dobu (nebyl jsem tenkrát grindu vůbec nakloněn). A na obal jsem si vzpomněl pokaždé, pokud jsem někde uviděl někoho s plynovými maskami. Odchován roky branného cvičení a čištění plynových masek hypermanganem jsem měl k těmto záležitostem docela odpor. Jenže dobrá muzika nakonec zvítězila a album má dnes čestné místo v mé sbírce hudebních zvrhlostí. A to považte, že já a grind jsme kamarádi jen občas.

Novinka je nahrána samozřejmě v pozměněné sestavě. Není ani divu, udržet stejnou smečku takovou dobu pohromadě se jen tak někomu nepoštěstí. Pánové „pozůstalí“ Eric Castro (bicí) a Oscar Garcia (zpěv, kytara) tedy letos doplnili svoji protichemickou úderku o Alejandra Corredora (basa – jinak LOS MUERTOS)  a Leona del Muerte (kytara – také MURDER CONSTRUCT, IMPALED). Zmiňovaná jména kapacit ve svém oboru jsou již sama o sobě jistou zárukou kvality. Nemusí tomu tak být vždy, ale tady tomu tak je. A to dokonce na sto procent. Oba členové NAUSEA si do toho příliš „mluvit“ nenechali a povedlo se jim přesně navázat tam, kde v devadesátých letech přestali. Jakoby ta spousta let vůbec neuplynula. Možná snad jen zvuk je trošinku „čistější“. To bych ale přikládal dnešním lepším technickým možnostem. Jinak máme co do činění s nahrávkou, na kterou si můžete s klidem nalepit ochrannou známku s kódem NAUSEA. Je zde vše tolik pro tuhle smečku typické. Oskarův jasně rozpoznatelný řev, crustové mlátičky i dunivé spodky. Pamětníci sice možná budou zase říkat něco o tom, že dříve bylo lépe, ale není to pravda. Bylo minimálně stejně. Dokonce bych řekl, že v některých ohledech je dnes NAUSEA více propracovanější a šílenější.

Možná k tomu přispěli pánové podepsaní pod zvukem (Sean Vahle – engeneering, Alejandro Corredor – mix, mastering), doplnění sestavy nebo „jen“ to, že dnes mají všichni více zkušeností. Nevím, ale za sebe jsem téhle novince zcela propadl. Tenhle americký old school grind smíchaný s punkem, crustem, deathem a snad chvílemi i thrashem mě pokaždé, když k němu přičichnu, převálcuje tak, že stojím, případně sedím, jako opařený. Kdyby se všechna tahle energie narvala do baterie, na kterou jezdí známý králíček z reklamy, mohl by s klidem skákat několik dalších let. Jen by měl na sobě plynovou masku a v tlapkách skalpely. Tahle divočina se sice pravděpodobně nejvíce ocení někde na koncertě, ale i doma v pokoji dokáže způsobit pořádný masakr. Najednou je u mě v pokoji obrovský větrný mlýn, na jehož lopatkách jsou připevněny samé ostré předměty (doplňte své oblíbené sekáčky na maso, nože nebo třeba motorové pily). Ten je roztočený do smrtícího víru, stejně jako ruce bubeníka. Je to vlastně všechno „jen“ taková hluková stěna, pro někoho možná chaos a zmatek. Zasvěcení ale vědí, že právě v tom se ukrývá to pravé tajemství. Dnes se mi bude porcovat maso k obědu velmi dobře (smích).

„Condemned to the System“ je deska pro fanoušky staré dobré NAUSEY. Ti ji pravděpodobně ocení nejvíce. Myslím ale, že i mladí, nepoznamenaní jejich dřívější tvorbou, by mohli postupně vstřebat tu sílu a šílenost, která je zde cítit z každého tónu. Tohle je povinnost pro každého milovníka extrémních stylů. Deska je vybroušená jako nějaký vzácný drahokam v barvě krve. Doporučuji před poslechem nasadit plynové masky, našroubovat filtr a až tady skončíte, nezapomeňte po sobě ten nepořádek uklidit. Budete totiž skákat i po stropě. Půl hodiny totálního inferna. Tomu říkám comeback!

Seznam skladeb:

  1. Freedom of Religion
  2. Does God Need Help?
  3. World Left in Confinement
  4. Cries of Pain
  5. Hate & Deception
  6. Corporation Pull-In
  7. Fuck the World
  8. Falsely Accused
  9. Condemn Big Business
  10. And We Suffer
  11. Absence of War


Čas: 29:03

Sestava:

  • Alejandro Corredor – basa
  • Eric Castro – bicí
  • Oscar Garcia – zpěv, kytara
  • Leon del Muerte – kytara


http://nausea.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/nauseala
http://www.last.fm/music/Nausea
http://www.willowtip.com/home.aspx


Zveřejněno: 04. 03. 2014
Přečteno:
3382 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 03. 2014 16:51 napsal/a Bořan
reakce
Souhlas,vynikající deska.