Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

RAIN SHADOW – Chuť krve CD 2013, vlastní náklad

Když jsem se dozvěděl, že na mě padla karta s recenzí na RAIN SHADOW, měl jsem radost. Tahle parta pochází totiž z mého rodného města a tak jsem si říkal, že si trošku zavzpomínám a porozhlédnu po místním metalovém podhoubí. Je to sice už mnoho let, co jsem vylétl z mladoboleslavského hnízda a ani si tuhle smečku nijak nepamatuji, ale těšil jsem se. Samozřejmě, já i pánové muzikanti z RAIN SHADOW moc dobře víme, že se nejedná o žádné světoborné CD. Na tom by nebylo nic špatného, takových kapel jsou po celé naší republice (a vlastně po celém světě) stovky, možná tisíce. Nemá si cenu hrát ani na nějaké zbytečné představy, že by tihle šílenci měli nějak zamíchat s českou metalovou scénou. Hraje se zde spíš pro radost a proto se budu snažit k jejich novince takto přistupovat. Dnes bych si dovolil spíše sepsat pár mých skromných doporučení, čeho by se měli podle mě příště vyvarovat. Doufám, že je to příliš neodradí od další práce, koncertování apod.

Nejdříve ale trocha historie, ta nikoho snad nezabije. RAIN SHADOW to drtí už od roku 2006 a vyšla jim zatím jedna deska s názvem „Invaze prvního stínu“ v roce 2007. Pánové zůstávají a vždy byli věrni starému dobrému deathu (a thrashi). Dle dostupných informací se pohybují převážně v regionu kolem Mladé Boleslavi s občasnými výjezdy do vzdálenějšího okolí. Zkrátka lokální kapela jak má být.

První připomínku bych měl ke zvuku. Chápu, že je to hodně o penězích. Zde musím říct, že na to, že se nahrávalo ve zkušebně v Bezně, to dopadlo ještě dobře. I tak si ale neodpustím pár věcí. Neslyším skoro bicí, basa také není zrovna výrazná. Tady bych se příště nebál více investovat. U death metalu je tohle hodně důležitá záležitost, které dovede mnohdy celou desku potopit. Ale budiž. Vzhledem k podmínkám to překousnu.

Druhá připomínka směřuje k textům. Snaha o češtinu se sice cení, ale když jsem si zalistoval bookletem, doporučoval bych příště spíš angličtinu. Jednotlivé songy jsou opatřeny jednoduchými, mnohdy skoro až úsměvnými, mnohokrát použitými death metalovými slogany. Osobně bych raději volil anglický jazyk, v něm se kdejaká šílenost ztratí a ještě to zní dobře (smích). Ale myslím, že se RAIN SHADOW nesnaží o to, přednést nám nějaké poselství a zpěvákovi stejně není moc rozumět. Každopádně texty jsou zde nic moc a chtělo by to na nich na dalším albu pořádně zapracovat.

Třetí věcí je booklet. Nějak jsem nebyl schopen dohledat, kdo je jeho autorem, ale pokud má na coveru znázorněná paní držet v ruce propíchané srdce, já jsem si poměrně dlouhou dobu myslel, že je to jablko. Asi nemám zase tolik dobrou představivost, jak se o mně říká (smích). Fotky kapely jsou ale stylové a líbí se mi. Dokonce mi připadají nějak povědomé. Asi vzpomínky na dětství (smích). Oceňuji vložené texty, ale pokud by mě měl obal zaujmout mezi desítkami jiných někde v obchodě, asi bych si CD ani nevšiml.

Čtvrtá (nejdůležitější) a poslední připomínka je k muzice samotné. Nebudu zde zbytečně vyjmenovávat všechny vzory, od kterých si RAIN SHADOW jednotlivé motivy vypůjčují. To určitě vědí sami a mně osobně to ani tolik nevadí (o kom dnes můžete říct, že je zcela originální?). Nápady mi ale přijdou velmi si navzájem podobné. Deska tak vyznívá hodně monotónně a mnohokrát jsem nebyl schopen rozeznat některé songy od sebe. Občas by neškodilo nějaké to zpestření. I old school death metal se dá hrát víc záživněji. RAIN SHADOW se pohybují převážně ve středním tempu, které dovede časem skoro ukolébat. Osobně bych ocenil více tlaku. Chybí mi pořádný masakr. Death metal má být jako úder pěstí do obličeje a ne jen nějaké „příjemné“ lechtání. Příště více energie, prosím!

Záleží jen na RAIN SHADOW, zda chtějí i nadále zůstat jen lokální kapelou, kterou bude podporovat pár známých a kamarádů, nebo jestli se budou snažit příště víc prorazit. Zatím to na mě dělá dojem, že se hraje sice s nadšením, ale spousta věcí je víceméně odfláknutých. Nevím, jaké mají boleslavští smrtonoši ambice, ale osobně nejsem z nahrávky příliš nadšen. Uvidíme, jak budou znít nové songy někde na nějakém koncertě. Jinak oceňuji snahu a nasazení. To samotné ale bohužel dnes nestačí. Nevýrazná, obyčejná deska s občasnými záblesky naděje do budoucnosti.

Seznam skladeb:

  1. V částečném rozkladu
  2. Sběratel duší
  3. Chuť krve
  4. Mlhavá noc
  5. Démon noci
  6. Tábor smrti
  7. Vatikán
  8. Nekrofil
  9. Pohřben za živa


Čas: 30:06

Sestava:

  • Zoltán „Zoli“ Kondás – zpěv, basa
  • Tomáš „Arny“ Arnold – kytara
  • Luboš „Šimpi“ Šály – kytara
  • Petr „Laikis“ Lister – bicí


http://bandzone.cz/rainshadow
http://www.rainshadow.cz/


Zveřejněno: 20. 02. 2014
Přečteno:
3414 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 06. 2014 14:54 napsal/a Asphyx
milý Billy
klídek.....mě jen přišly ty texty tak hloupý, že jsem si říkal, že by anglicky tak špatně nezněly - v deathu zpěvákům není tolik rozumět...:))) Pro mě za mě, ať si ale klidně zpívají třeba svahilsky....
18. 06. 2014 14:41 napsal/a Billy
Jsme češi
Proč by kapela Rain shadow měla používat angličtinu do prdele? Jsou snad češi ne? A pokud vím, tak zpěvák je původně maďar. Už mě nebaví žít v zemi, která se musí přeučovat jazyk. Kdyby tady byl rusák, tak by to album mělo bejt v ruštině co????