Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DEROGATORY – Above All Else CD 2013, F.D.A. Rekotz

Zrovna nedávno jsem si při svých „návratových“ víkendech dával do hlavy staré dobré death metalové spolky. Přenesl jsem se zase do vzpomínek, nebyla se mnou řeč a vypadal jsem jako stařenky v domovech důchodců, které marně hledají ztracené mládí (smích). Měl jsem zrovna chuť na MORBID ANGEL, OBITUARY a DEATH. Prokládal jsem mezi sebou jednotlivé poklady v přehrávači a přímo hmatatelně opět cítil tu dávnou sílu jako kdysi. V neděli večer jako když utne a moje oko spočinulo na novém letošním CD amerických mladíků DEROGATORY. Koukám na obal a zjišťuji, že své první dlouhohrající album vydali u jednoho z mých oblíbených dodavatelů old school death metalu, u německých F.D.A Rekotz. Tahle německá firma se na podobné chorobné záležitosti specializuje a nebývá ani problém sehnat jejich CD v českých obchodech. Byl jsem tedy natěšen a navnaděn jako puberťák, který je poprvé na plovárně.

Vložil jsem CD do přehrávače a můj „vzpomínkový víkend“ mohl pokračovat v klidu dál. Pánové se totiž ve zmiňované době zhlédli natolik, že si při jejich novince budete připadat jako na nějakém výletě do minulosti. Možná snad jen ten zvuk je o něco málo čistší. A my opět stojíme před klasickou otázkou? Jak se k takovým deskám postavit? Z pozice „kritika“ bych měl vlastně nahrávku totálně „sundat“, psát něco o ustrnutí ve vývoji, o kopírování dávno zahraného, o nedostatku vlastních nápadů a podobně. Jenže jak již dobře víte, mí milí čtenáři, já takto k muzice přistupovat neumím. Mě zajímají spíše emoce, energie a síla, kterou buď z CD cítím nebo ne. U těchto šílených Američanů jsem v jakémsi rauši, ve kterém se pravidelně ocitají věrní návštěvníci čajoven s nezbytným jointem v ústech. Zkrátka, pokud jste podobně zaměření jako já, tak vytáhněte ze skříně starou džínovou bundu a s klidem si na ní můžete přidat nášivku DEROGATORY. Mezi ostatními „starými“ spolky se bude náležitě vyjímat a ostudu vám rozhodně neudělá.

DEROGATORY prostě pro old school death metal dýchají a je to znát. Veškeré postupy jsme všichni (teď nemyslím mladé posluchače, kteří začínali na metalcore) již samozřejmě slyšeli, ale zde je to podáváno hezky ostře, bez oblohy. Jen pořádný kus syrového masa. Kapela nepotřebuje ke své muzice žádné berličky v podobě mnohdy „zbytečných“ krkolomných fines. Nikde se nic moc nedohrávalo na počítači ve studiu (alespoň tak na mě jednotlivé skladby působí). Nevím, zda tomu tak opravdu bylo, ale přijde mi, že si kapela vlezla na jeden den do studia a jednoduše to tam všechno narvala pod tlakem. Ten starý death metal hodně proložený thrashem s až heavy metalovými postupy DEROGATORY zkrátka koluje v žilách. Mně tak opět nezbývá nic jiného než se nechat unášet na vlnách a melodiích staré poctivé death metalové školy. Tentokrát samozřejmě myslím na její slavné  americké  odnoži. V úvodu zmíněné vzory OBITUARY a MORBID ANGEL bych s klidem doplnil ještě o MASTER a MALEVOLENT CREATION. Moc dobře vím, že „nezasvěceným“ bude připadat deska příliš monotónní a stále „stejná“, ale věřte, že pokud je vás sluch pro podobné chorobné záležitosti náležitě vytříben, budete na vrcholu blaha. 

Desku „Above All Else“ se určitě nebudu bát zařadit na svůj setlist při dalším pokračování mých oblíbených retro víkendů. Nevím, zda dnešním „moderním“ posluchačům tahle deska něco dokáže ještě říct, ale pro nás, milovníky starých dobrých časů, by mohla být další z těch, ke kterým se budeme vždy rádi vracet. Otevírám tedy opět okno do právě probíhající zimy, píšu vám zde pár těchto řádek a opět přemýšlím, jak se vlastně dají takováto alba bodově hodnotit? Na jednu stranu moc dobře vím, že se jedná o CD (a několik verzí vinylu), které osloví jen pár věřících. A tak berte opět to číslo dole pod recenzí jako velmi orientační. Vy, kdo old schoolu neholdujete, si klidně několik bodů odečtěte. Já nemohu ale jinak, než zase nechat otevřít staré hroby, vyhrabat vzpomínky a přestat vnímat okolní svět. DEROGATORY o sobě dali poprvé vědět pěkně nahlas. Berte nebo nechte být! Esence původní americké death metalové školy! Pro fanoušky staré dobré smrti povinnost!

Seznam skladeb:

  1. Intro (Instrumental)
  2. Into The Depth Of Time
  3. Cryopreservation
  4. Above All Else
  5. Immortal Divine
  6. Foretold In My House Of Seance
  7. Cenotaph
  8. Twisted Aeons Of Burning Galaxy
  9. To Escape What Is Now


Čas: 39:11

Sestava:

  • Joe Viwatkurkul – kytara
  • Christian Ordonez – zpěv, kytara
  • Daniel Alonzo – basa
  • Jose Coyton – bicí


FACEBOOK

http://www.reverbnation.com/joeviwatkurkul
YOUTUBE

http://www.fda-rekotz.com/gx/


Zveřejněno: 18. 02. 2014
Přečteno:
3608 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář