Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LVCIFYRE – Svn Eater CD 2014, Dark Descent Records

Zaříkávání. Pomalé a temně žhnoucí. Tajemný obřad v polorozpadlém kostele. Plápolající oheň a podivný oltář. Všichni mají oči zakalené strachem a na tváři podivný úsměv. Také se některým z nich splnil konečně sen. Bylo jim umožněno alespoň na chvíli nahlédnout do říše smrti. Ne každému se to povede. Oni jsou těmi vyvolenými, oni jsou zatracení. Říkají si LVCIFYRE a hrají hodně okultní death metal s pořádnou příměsí blacku. Jsou jako našeptávači, jako poslové zla, kteří se vás snaží svést z cesty. Je příliš lákavé a snadné jim podlehnout. Na v pořadí druhé dlouhohrající desce (první a také pořádně temná vyšla v roce 2011 a jmenuje se „The Calling Depths“) se totiž opět odehrává velmi uvěřitelné inferno. Ze zdánlivého chaosu plného deathu, blacku a doom metalu vylézá ven každým dalším poslechem strach.

„Svn Eater“ je albem, při kterém budete polykat na kousky nakrájenou tmu plnými doušky. Někteří z vás možná pohlceni nikdy nebudete. Nedivím se. Některé motivy, či hlukové stěny není zase tolik lehké rozplést. Záměrně nebudu tyhle britské šílence přirovnávat k nikomu jinému. Jednak mě příliš „podobných“ kapel nenapadá a také se mi nechce uvádět zavádějící informace. Vždyť také proč, dnes stačí pár kliknutí a buď si budete ťukat na čelo, cože to tady zase ten starý Asphyx píše, nebo letošní desce podáte dobrovolně ruku jako já. Vše se zde jen pomalinku převaluje, je doplňováno skřehotem, různými pazvuky, kvílením a pomocí někdy až monotónního opakování je navozována atmosféra velmi podobná přijímacímu řízení do samotného pekla. Na trůnu sedí samotný rohatý a vy musíte splnit nejeden nepříjemný úkol, abyste se také trošku ohřáli u kotle.

Cover od Timo Ketoly (také obaly ASPHYX, CENTINEX a další) bych nechtěl mít doma pověšený na zdi. Takhle na CD ho ještě „snesu“, ale každodenní pohled by ve mně asi časem vyvolal nějakou duševní poruchu. Velmi zajímavý a nihilisticky temný obraz!. Za masteringem stojí Zack Ohren a tak je o zvuk dobře postaráno. Myslím si, že tohle album je přesně tím, které rozdělí posluchače na dvě půlky. Jedni ho budou vynášet do nebes a zcela podlehnou té bolestivé atmosféře. A druzí? Ti budou schopni doposlouchat maximálně strašidelné intro a pár dalších tónů. Alespoň takové zkušenosti mám já, když jsem desku testoval na svých kamarádech (smích). Já za sebe mohu říct snad jen jediné. Přijdu si jako bych stál v noci na pobřeží Velké Británie, okolo by zuřila bouře, blesky by se dotýkaly země a z vlnobití by náhle začaly vylézat pradávné příšery. Myslím si, že k novince se musí přistupovat trošku jiným způsobem než ke „klasickým“ deskám. Tady není nic dopředu jasné, vše se průběžně mění a vy kolikrát budete tápat jako ti, kdo byli dlouho zavřeni v nějaké temné místnosti a najednou je někdo bez přípravy pustí ven na denní světlo. Na jednu stranu mají v sobě spoustu radosti, ale pořád i neodbytný pocit, že zlo se může vrátit.

Marně přemýšlím, jak vlastně tuhle desku bodově hodnotit. Většinou se snažím nahrávkám dát dostatečný čas, aby na mě jen tak „působily“ v různých mých náladách, pokaždé v jiné denní době a pokud mě zaujmou, nechávám je, aby si se mnou dělaly, co uznají za vhodné. Zde jsem podlehl hned během prvního odpoledne. Čekal jsem u přehrávače, až se setmí. Teprve pak vynikly všechny zkažené tóny ještě více na povrch a jak se s přibývajícím časem prodlužovaly stíny, stále více do mě vstupoval chlad. Svět náhle zčernal a i veselý smích, který zazníval od sousedů, zněl náhle jako nějaký ďábelský škleb. Vše pak postupně dozrávalo skoro až do morbidních představ, které kolem mě lítaly ve zběsilých kruzích. „Svn Eater“ není určitě lehkou deskou, ale pokud jí dáte dostatečný čas (a máte podobné uhrančivé skladby rádi), uzraje v šílené, všudypřítomné monstrum. Není už cesty zpět. Země už byla spálena a zůstaly jen do nebe trčící pahýly stromů. Apokalypsa lidské mysli. Obrazy utrpení, promítající se na stěny holých zdí prázdných kostelů. Death metalový pozdrav z druhé strany. Deska plná temných stínů.

Seznam skladeb:

  1. Night Sea Sorcery
  2. Chalice of Doom
  3. Liber Lilith
  4. Svn Eater
  5. In Fornication Waters
  6. Nekuomanteion
  7. The Fiery Spheres of the Seven
  8. Fyre Made Flesh

Čas: 49:12

Sestava:

  • T. Kaos – zpěv, kytara
  • Menthor – bicí
  • Cvltvs – basa
  • A.Dictator – kytara (host)


http://www.lvcifyre.com/
https://www.facebook.com/Lvcifyre
http://www.reverbnation.com/lvcifyre
http://www.darkdescentrecords.com/


Zveřejněno: 15. 02. 2014
Přečteno:
3510 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 03. 2014 15:55 napsal/a Opat
...
Vynikající zalezitost !!!