Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ALTHOTAS – Resurrectdead CD 2013, vlastní vydání

Otevírám ručně psaný, pečetí opatřený balíček (zabalený v ohořelém pergamenu!) dvou CD od kanadských black/thrash/deathových ALTHOTAS a marně přemýšlím nad tím, kdy si dala nějaká kapela takovou práci s promem zaslaným na recenzi. Z každého kousku obalu, z textů i z muziky čouhá samotný rohatý a já jsem od začátku velmi příjemně překvapen. Tajemní mniši, zobrazeni na zadní straně bookletu, drží v ruce silné provazy obepínající stromy v nějakém hodně temném a špinavém lese. Do toho řežou pánové poctivý, starobou obestřený metal, který se kdysi v devadesátých letech hrával. Tady to ale není rozhodně nějaká „vykrádačka“. Naopak. Mísí se zde sice vlivy a různé starší směry kovové muziky, ale přístup je příjemně „originální“. Vystopovat jdou jak vlivy severského black metalu (obzvláště melodičtějšího švédského), drsnější formy thrashe, tak i černějšího death metalu. Vše má dohromady svůj vlastní „ksicht“. ALTHOTAS si zkrátka hrají po svém a na nic moc okolo se neohlížejí.

Kapela má na svém kontě teprve druhé album (ještě vydala v roce 2001 debut s názvem „Haunted Forest“), což není za 14 let existence opravdu moc. Příliš dalších informací o téhle pekelné smečce se mi nepodařilo bohužel vypátrat, protože vše další je psáno ve francouzštině a tou má maličkost nevládne. Není ale potřeba víc slov o minulosti. Důležité je to, co ALTHOTAS vytvořili v loňském roce. Nebudu to dále zdržovat. Pokud byste někdy měli chuť na pořádnou porci temnoty a energie, jste zde správně. Album (vlastně dvě CD – jedno má název „Resurrect…“, druhé „…Dead“) se zdá být zpočátku poměrně rozvláčné, nikde se opravdu nespěchá a tak to chce určitě trošku více trpělivosti než obvykle. Nevím, zda v dnešní uspěchané době bude někdo těmto kanadským tmářům věnovat více pozornosti. Spíše si troufám tvrdit, že nikoliv. Máme zde totiž co do činění s muzikou, která vynikne o spousty procent lépe na dobré hi-fi soustavě než v mp3. Mívám ve zvyku doplňovat poslech na domácí aparatuře i přehráváním ve sluchátkách na ulici, zde to ale jednoduše nešlo. Ta pravá síla je ukrytá uvnitř, ve vašem zešeřelém pokoji, v poctivém poslechu.

Dvě hodiny bezútěšného bloudění v temném lese. Přízraky ukrývající se v houští. Strašidla, kterých jste se báli jako malí. Postavy zahalené do pláště noci. Obličeje protáhlé do děsu. Tohle vše zde najdeme. Měl jsem chvílemi strach, aby se ten pergamen, zaslaný kapelou, sám nevznítil tou zlobou, kterou můžeme vystopovat v každém songu. Vše je nádherně propracované, hodně se dbá na pečlivě vystavěnou atmosféru strachu. Když není potřeba, zbytečně se nespěchá, spíše se jen naléhavě, řezavě a drsně naříká. Hodně k tomu přispívá i krásně zabarvený hlas pana Peltose. Ten je hodně výrazný. Líbí se mi, že se zde dbá spíš na to, aby měla každá skladba dobrý nápad, zajímavý riff, než jen na nějaké bezbřehé preludování. Neznám zase tolik kapel, které by byly schopné utáhnout přes dvě hodiny hracího času. ALTHOTAS to umí a to s příjemnou černou elegancí. Rozhodně jsem se nenudil ani chvilku.

Mám rád, když ve mně muzika probudí nějaké emoce, když se mi začne promítat před očima film plný obrazů. Někdy bývají naštvané, znechucené a odmítavé. Tady tomu tak určitě není. Míhají se mi v hlavě neustále mžitky v podobě procházky nějakým nočním lesem. Útěk před realitou všedního dne do země stínů a zapomnění. Budu ALTHOTAS doporučovat úplně všude. Tohle je muzika pro staré poctivce, kteří dovedou ještě ocenit dobré řemeslo, umění v jeho upřímné podobě a kteří hledají na deskách kus své černé duše. Pod nehty mi proniká mráz a marně přemýšlím, odkud ten chlad pochází. Nakonec odkládám CD a posílám do Kanady pěknou poklonu. Nejděsivější horory se stávaly během poslechu skutečností a já po nějaké době „Resurrectdead“ úplně propadl. Nádherný kousek černoty zhmotněný na hudebním nosiči si časem získal výhradní místo v předních řadách mé sbírky. A teď už mě prosím nechte být, odcházím na sever. Neberu si s sebou nic, jen smutek, chlad v srdci a strach. Nádherný opus smrti!

Seznam skladeb:

  1. Poltergeist Rebellion
  2. Nought
  3. Haunted Forest
  4. Enucleation
  5. A Decrepit Throne
  6. In Phantoms Domain
  7. Creature of the Mist
  8. Forgotten Trail
  9. Dead Trees

Čas: 01:04:17

  1. Metallic Taste of Panic
  2. Swamp
  3. Infinite Nightmare
  4. Enthralled in Malevolence
  5. Field of Fire
  6. Tempation of a Necrophile
  7. The Attic
  8. Undead
  9. Ever Winter Sorrow


Čas: 56:26

Sestava:

  • Zombi – bicí, basa, klávesy
  • Vile – kytara
  • Pyre – kytara, basa
  • Peltos – zpěv


FACEBOOK

http://althotasmetal.fourfour.com
http://www.last.fm/music/Althotas
http://myspace.com/althotasofficial


Zveřejněno: 16. 02. 2014
Přečteno:
3266 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 02. 2014 06:30 napsal/a Asphyx
ano
tohle album jsem dostal na recenzi v exkluzivní verzi. Krásně zabalené dvoj CD s krásným obalem, promo informacemi napsanými na pergemenu snad švabachem a opatřeno vlastní pečetí. Dokonce jsem měl pocit, že z toho všeho cítím síru:)) A hudba? Ta rozhodně nezaostává. Je to přesně ten druh atmosférického bleck/thrash/deathu, který se kdysi hrával. A zde ve velmi příjemném provedení. Máš pravdu, je to krásné komplexní dílo. Na své si přijdou jak uši, tak oči...:))
17. 02. 2014 00:07 napsal/a Luma
jo
párkrát se mi stalo, že jsem si koupil CD podle obalu, aniž bych tušil jaký bude obsah. V případě Althotas bych to udělal též. Pokud je hudba stejně temná, jako obal, tak se jedná o naprosto komplexní dílo.