Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

KHROPHUS – Eyes of Madness CD 2013, vlastní vydání

Dnes bych vás rád pozval na death metalový oběd. Podávat se bude specialita v podobě brazilského, syrového soundu. Na poměry českého pohostinství by se sice jednalo o krmi, která by se pravděpodobně dostala do kuchařek většiny našich šéfkuchařů, ale jakmile byste se chtěli najíst kousek za hranicemi, už taková sláva by to nebyla. A co že se to vlastně podává? Jako základ je samozřejmě klasický špinavý brazilský death metal. Ten je notně okořeněn technikou ve stylu ORIGIN, DECREPIT BIRTH nebo i třeba takových SPAWN OF POSSESSION. Jako přílohu si budete moci v určitých momentech vychutnat i nějaké to blackové skřehotání. Jako celek je pak jídlo vcelku chutné, dobře se rozplývá na jazyku a pokud si rádi občas odpustíte české knedlíky, mohli byste mít žaludek spokojený a dobře naladěný. Musíte ale být přístupni rozmanitějším chutím a mít svoje uši naladěny na technický death metal a na Jižní Ameriku.

Musíte si samozřejmě uvědomit, že se celou dobu pohybujeme v kuchařském undergroundu a nemůžete počítat s tím, že vše dostanete na zlatém podnose. Určitě se nejedná o kapelu, která by měla svoje fotky každý měsíc v některém z módních metalových časopisů.  Spíše bych se být vámi, před poslechem obrnil trpělivostí, dal si nějaké to pivo a zkusil si zase jednou poslech užít bez toho, aniž bych hledal kdejakou chybu. Album je nahráno s velkou pečlivostí, ale na rozdíl od většiny dnešní produkce nepostrádá tu „správnou temnou duší“ a jakousi špinavost, kterou v sobě mívají kapely právě z Brazílie. Deska je i přes zdánlivou prvotní „uhlazenost“ syrová jako čerstvě vyvrhnutá střeva. Během celého alba to hezky všechno tepe a kroutí se v šílených křečích. Bohužel vše dolů sráží určitá nepůvodnost celého materiálu a v určitých momentech se dokonce vkrádá nuda. Možná je to ale jen tím, že moje sluchovody nejsou na přílišnou „techniku“ uzpůsobeny. Respektive pokaždé, když se KHROPHUS pustí do death metalových preludií, mám sto chutí vše vypnout nebo alespoň přetočit na temnější a pomalejší pasáže.

„Eyes of Madness“ je teprve třetím řadovým počinem těchto jihoamerických šílenců a i když se nikdy nejednalo o desky, které by udělaly do světa čert ví jakou díru, kapela si pomalu, ale jistě upevňuje svoji pozici nejen v brazilském undergroundu. Osobně v podstatě k žádné desce nemám žádných námitek. Jen si ale říkám, čím se vlastně chce kapela odlišit od těch stovek dalších, podobně znějících smeček? Technicky, zvukově i produkčně je všechno v nejlepším pořádku, ale neubráním se pocitu, že jsem tohle všechno už někde mnohokrát slyšel. Tady je to sice velice „vkusně“ a „příjemně“ zabaleno, ale chybí mi k tomu více neotřelých, novějších nápadů. Možná vše vyzní lépe při živé prezentaci (KHROPHUS mívají občas koncerty i u nás v Čechách, tak máte možnost ochutnat), ale z CD se určitě nejedná o nic, co by mě dokázalo alespoň na nějakou dobu pořádně „rozhodit“. Jednoduše, žádná chemie neproběhla a to jsem se snažil, co to jen šlo.

Při hodnocení jsem poměrně rozpačitý. Na jednu stranu se nedají popřít nepopiratelné kvality a hráčské umění, ale také se nejedná o nic světoborného. Učinil jsem tak pokus. Rozložil jsem si po pokoji alba, která mi přišla na recenze (ne ty, co si sám kupuji!) a po chvíli přemýšlení a vaření mého mozku ve vlastní šťávě jsem nakonec usoudil, že se pořád jedná ve srovnání s ostatními o velice slušnou desku (smích). S odstupem pak musím pokorně uznat, že ty lepší a příjemnější momenty převážily nad negativy a nakonec jsem vcelku spokojen. Dokonce jsem se chvílemi přistihl, že jsem dostával chuť na pořádnou porci brazilského pokrmu stále častěji. KHROPHUS se tak zdáli být vždy dobrou volbou. Schválně, zkuste to sami a uslyšíte. Koneckonců, dnes je tolik možností, jak si album poslechnout před koupí CD, že určitě budete dopředu vědět, zda se vám deska líbí nebo ne. Pokud ano, bude mi ctí pak stát při vašem boku na nějakém koncertu v naší zemi. Technický a pochmurný death metal s brazilskými kořeny!

Seznam skladeb:

  1. Smoke Screen
  2. Dead Face
  3. By The Sun
  4. Interposition
  5. Forbidden Melodies
  6. The Book Of The Dead
  7. Lost Initiations
  8. Master Of Shadows
  9. Harvest (Eyes Of Madness)
  10. Chimeras

Čas: 33:07

Sestava:

  • Carlos Fernandes – bicí
  • Adriano Ribeiro – kytara
  • Alex Pazetto – zpěv, basa


http://khrophus.com/site/
http://www.reverbnation.com/khrophus
http://www.myspace.com/khrophus


Zveřejněno: 25. 04. 2014
Přečteno:
3356 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář