Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

SKUM – Prašina CD 2013, Bret Hard Records

Uštknutí jedovatým hadem není určitě žádná sranda. Člověk panikaří a už jen díky vrozené úzkosti a strachu z případné smrti jedná víceméně instinktivně. Němečtí death metalisté se srbskou minulostí mi přijdou jako hypnotizovaní nějakou hodně naštvanou kobrou. Jejich klasický death metal je notně protkán melodiemi jako vystřiženými ze švédského Gothenburgu a i když musím uznat, že chvílemi se jedná o vcelku dobrý poslech, jinak mi kapela přijde strnulá a bez života, jako po působení většího množství jedu. Všechny postupy na desce zahrané jakoby jsem již někde minimálně tisíckrát slyšel. Nevadilo by mi, kdyby se SKUM lehce inspirovali a snažili se v rámci stylu zahrát co nejlepší „retro“. Jenže tady se nedostává nápadů a vše působí jen jako obyčejná kopírka ARCH ENEMY, DARK TRANQUILLITY a podobně zaměřených smeček. K tomu si připočtěte pasáže jako vystřižené z LAMB OF GOD a DEVILDRIVER a máte tu takový moderní německý revival veselé a skočné muziky.

Po zvukové stránce je vše v nejlepším pořádku, i když bych si dovedl představit jiný, než „pop-cornový“ a „papundeklový“ přístup. Tady ale zas tak velký problém neslyším, takových kapel je dneska většina. Horší je to se skladbami jako takovými. Tolik klišé a předvídatelných motivů jsem již hodně dlouho neslyšel. Od přírody nemám rád muziku, kterou si můžete koupit k rohlíkům v supermarketu. Nedovedu se ubránit pocitu, že se pánové snaží hlavně za každou cenu zalíbit. Už úplně vidím ta mladá, životem nezkušená děvčata dole pod pódiem, která při pomalejších kouscích skoro slzí a když do toho kluci „hrábnou“, tak si zkusí svého prvního nesmělého paroháče. Nic proti, taková muzika má určitě své místo i posluchače, ale mně to neříká zhola nic. Během přehrávání mám neustále sto chutí muzikanty trošku popohnat, zařvat na ně, aby se už konečně něco dělo. Ze své přirozené poctivosti jsem se snažil desku „naposlouchat“, ale mnohokrát jsem to vůbec nedokázal vydržet do konce, nadával si pod vousy a někdy dokonce mluvil dost nepublikovatelně.

Nějak jsem moc nepochopil, pro koho je vlastně deska určena. Melodickým death metalistům bude pravděpodobně připadat moc „moderní“ a vyznavačům amerického moderního stylu asi zase příliš zastaralá. Osobně jsem se v jednotlivých skladbách hodně ztrácel, některé vůbec nepochopil a i přes velkou snahu kapely tvářit se náležitě tvrdě se ani jednou „nebál“ (smích). Je nad zapadající měsíc jasné, že nepatřím do cílové skupiny posluchačů, ale i přesto si nedovedu představit, že bych CD doporučil i třeba jen kamarádům, kteří do podobně zaměřené muziky „dělají“. Možná, že pokud SKUM uspořádají koncert někde ve svém městě, stávají se na několik okamžiků lokálními hvězdami a stačí jim to, ale třeba jen na nějaké útočení mezi současnou evropskou druhou ligu si musí nechat ještě hodně dlouho zajít chuť. Z poslechu se tak stává spíše hodnocení toho, jestli kapela nehraje falešně, má hezký obal a marné hledání alespoň nějaké trošku záživné melodie.

Hledal jsem, ale marně, něco, co bych si i po delší době na „Prašině“ zapamatoval. Možná snad jen poslední, v srbštině zpívaný song, který ale bohužel vyznívá jako nějaká urputná česká „zábavová“ pecka. Dovedu si živě představit ty hektolitry vytočeného levného piva do kelímku, zářící fanynky v předních řadách rvoucích si nadšeně vlasy, ale se mnou nedělá recenzované CD vůbec nic. Průměrná deska průměrné kapely s průměrným nasazením. Dělám to nerad, ale tentokrát musím desku NE-doporučovat. Raději s poslechem již přestanu, protože každým dalším protočením nosiče v přehrávači ubírám kapele další a další body. Zůstaňme ale bez emocí na zemi a nyní „Prašinu“ zhodnoťme. Tentokrát dám počet bodů odpovídající nejhorší známce ve škole. Obyčejné, ničím nezajímavé album s druholigovým přístupem.

Seznam skladeb:

  1. Escoria
  2. Trails
  3. Prašina
  4. Spring Is Coming
  5. Kolos
  6. Nada
  7. The World Turns Red
  8. Blood Is on Our Hands
  9. Schlachtpark
  10. Brandrodung
  11. Where All Life Ends
  12. Pjesma Bez Imena


Čas: 49:10

Sestava:

  • Christoph Buchheim – bicí
  • Nikola Grgic – zpěv, kytara
  • Christian Gorke – basa
  • Roberto Parada – kytara


http://www.skum.de/
http://www.facebook.com/skumofcologne
http://www.brethard.de/


Zveřejněno: 05. 04. 2014
Přečteno:
3590 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář