Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DESOLATOR – Unearthly Monument CD 2013, Hellthrasher Productions

Švédské matky, když zjistí, že jsou těhotné, ihned asi přestanou vše řešit a odejdou do nějakého výzkumného centra, kde jim je aplikována přímo do krve vakcína švédského death metalu. Protože na to, kolik má jejich země obyvatel, je ten počet kapel až podezřelý, nepřijde vám? Mladíci DESOLATOR jsou toho jasným důkazem. Ještě jim neoschlo mléko na bradě a už to drtí nějaký ten pátek. Místo občanky asi dostávají rovnou kytaru (nebo jakýkoliv jiný nástroj, na který se dá dělat hluk) do ruky. Jejich otcové a strejdové tenkrát v devadesátých letech hráli v DISMEMBER, NIHILIST, ENTOMBED a spoustě dalších kapelách a oni jako správní a poslušní synové kráčejí dál v jejich šlépějích. Oprášili staré notové zápisy, v truhlách na půdě vyhrabali prachem zanesená trsátka a někde na okraji Stockholmu do toho začali v roce 2009 řezat hlava nehlava. Od počátku bylo jasné, co a jak budou hrát. Byla by to i svatokrádež a sousedé by na ně koukali skrz prsty, pokud by se věnovali jinému druhu muziky. Mladické nadšení jim nechybělo a tak se loni předvedli svým prvním albem „Unearthly Monument“.

Jak už to bývá u takových kapel dobrým zvykem, hraje se řádně špinavě, jde se rovnou na věc a není radno se příliš ohlížet na nějaké technické záležitosti. Tato muzika vždy byla, je a bude spíš pro radost. Oceňován je spíše náležitý tlak, nespoutanost a divoké nadšení, než počet not narvaných do co nejkratšího časového úseku. Album je tak jednoznačně a přímočaře zaměřeno pouze a jen na milovníky švédské deathové školy. Hodně se dbá i na thrashové pasáže (tady nevím, proč občas slyším staré dobré SODOM). A protože se jedná o hluboký underground, je tomuto členství ve švédském podsvětí podřízeno úplně vše. Kytary jsou ostré, zpěvák neurvalý a bicí zdánlivě rozsypané. Do toho všeho duní jako o závod basa, která nejenže vše přitvrzuje, ale zároveň dodává nahrávce potřebnou dynamiku. Je sice pravda, že si kapela ukousla pořádné sousto (skoro 48 minut hracího času) a občas jí trošku dochází dech, ale jinak se tento zápis do švédské knihy mrtvých poslouchá velmi dobře. Velmi oceňuji to obrovské nadšení, které jim pravděpodobně musí kolovat v krvi.

Chvílemi se dočkáme i nezbytného crustu a d-beatu. Celkově je pak zachována ta chtěná a tolik důležitá pochmurná atmosféra, bez které si nedovedu správnou desku ze severu ani představit. A protože se v death metalu vždy u těchto mladých kapel „prolínají“ nápady i s ostatními starými spolky, dovolte mi jmenovat některé z nich, jejichž stopy jsem u DESOLATOR také občas zaslechl. Chvílemi se bojovně objevili válečníci BOLT THROWER, v pomalejších úsecích zakrákorali AUTOPSY a o GRAVE, CIANIDE a CANCER nemusím ani mluvit. Co si ale budeme povídat, to je dneska u mladých kapel víceméně standard. Určitě se nejedná o nějaké bezhlavé kopírování. Spíš o snahu se co nejvíce svým vzorům přiblížit. Osobně s tím nemám nejmenší problém, stejně moc nových inovativních kapel v současnosti není. Pokud tedy, stejně jako já, pořádáte rádi výlety do starých časů, myslím, že budete spokojeni. Na nějakou death metalovou cenu za letošní rok to určitě není, ale rozhodně se jedná o velmi dobře vstřebatelnou desku pro fanoušky otevřených švédských hrobů a obdivovatele starých časů. Ostatní si na své určitě nepřijdou. Tady je to spíše hudba do podzemního klubu a pro pár totálně namol znavených fanoušků, než na lámání hudebních žebříčků. Což samozřejmě není vůbec málo.

Abych nezapomněl, dokonce se párkrát objeví i černočerný black metal, který sice vždy jen vyplave na povrch jako utopenec ve velmi pozdním stádiu rozkladu, ale je ten tam. A jsou to přesně ty chvilky, které mi bohužel nedělají příliš dobře. Přijde mi, jako by byly do jinak vcelku kompaktní muziky vloženy nějak násilně. Mám k desce „Unearthly Monument“ i pár dalších připomínek. Proč proboha kapela neschovala některé nápady raději někam do šuplíku na příští desku? Tady se kolikrát zbytečně jinak velmi dobré motivy doslova roztékají ve vatě obyčejnosti. Je to velká škoda, protože cítím jinak z téhle smečky velké nadšení, absolutní nasazení a myslím si, že určitě mají na to, natočit ještě lepší materiál. Tentokrát tedy musím s hodnocením o trošku níže. Bylo mi sice velkou ctí poznat další prohnilou skupinu z mé oblíbené metalové destinace, ale tady bohužel kýžené inferno nanastalo. Pohybujeme se pořád sice nad průměrem, ale bude to chtít ještě vyhrabat pořádný ranec kostí, aby se DESOLATOR vyšvihli o trošku výše. Nezbývá tedy nic jiného, než říci: „Dobrý, ale na zadek si z toho nesednu!“

Seznam skladeb:

  1. Thy Flesh Consumed
  2. Desolated
  3. Gravefeast
  4. Mass Human Pyre
  5. Infernal Gathering
  6. Feeding Frenzy
  7. The Triumph Of Death
  8. Bludgeoned, Beaten And Berated
  9. Second Killing Of Christ
  10. Impaled
  11. Age Of Annihilation
  12. Antimortem Autopsy

 

Čas: 47:51

Sestava:

  • Jonas Bergkvist – basa, zpěv
  • Joakim Rudemyr – zpěv, kytara
  • Stefan Nordström – zpěv, kytara
  • Victor Parri – bicí


http://desolator.info.se/
http://www.facebook.com/DesolatorSwe
http://www.last.fm/music/Desolator
http://www.hellthrasher-distribution6.home.pl/


Zveřejněno: 03. 04. 2014
Přečteno:
3245 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář