Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

BEYOND – Fatal Power of Death CD 2013, Necroshrine Records

Morová rána prošla Evropou již dávno. Tenkrát naši předkové nestíhali pohřbívat mrtvé, všude se šířil strach a lidé měli v očích děs. Na černou smrt zemřely milióny lidí. Smrt úřadovala svoji kosou bez slitování, rychle a s úsměvem sobě vlastním. Dnes si to již nedovedeme představit, ale muselo to být na hranici šílenství. Pak si lidstvo oddychlo. Byl klid. Teď to vše propuklo znovu. Epicentrum bylo vysledováno v sousedním Německu. Vrací se starý hnijící death metal! Jedněmi z dalších nakažených jsou BEYOND. Kapela, která znovu rozpoutává peklo na zemi a odkazuje se na předky (také bacilonosiče) INCANTATION, IMMOLATION, MORBID ANGEL i AUTOPSY. Střípky od těchto velikánů lze nalézt v tvorbě BEYOND spíše v podobě náznaků, než v nějakém obyčejném kopírování. Samozřejmě vás možná napadnou i další kapely, u kterých si BEYOND vzali inspiraci, ale to bychom tady byli dlouhou dobu a mohli bychom je ihned zavrhnout. Tento přístup ale tentokrát není vhodný, BEYOND do své muziky dávají velký kus sebe. Jedná se o další „bezejmenný“ spolek, o kterém je velký problém vůbec sehnat nějaké informace. Na internetu je jen pár rozmazaných fotek, kapela mlčí a label poslal promo cd v dost podivné podobě (moc informací tam tedy opravdu není). Ale chápu, hlavním nosičem je vinyl. Jednoduše, klasická dnešní podoba undergroundu.

Přesto přes všechno se všude o tomhle spolku mluví v superlativech. Dal jsem tedy i já na doporučení jednoho svého kolegy a ponořil se do špinavého kanálu odpadní vody, který je již dlouhou dobu nepoužívaný a kde BEYOND většinu času přebývají. Občas sice vylezou na koncertní pódia, ale můžete si být jisti, že pokud je vůbec spatříte, stejně je budete považovat za přízraky nebo stíny. A budete mít svým způsobem pravdu. Jejich muzika je jako nějaké vzdálené bolavé echo, které zní z potrubí. Žije si vlastním životem v hnusu a špíně podzemí. Je vlastně pro obyčejné posluchače neuchopitelné. Chvílemi si budete připadat, že máte spíše co do činění s ozvěnou, než s klasickou kapelou. Možná nebudete daleko od pravdy. BEYOND  si hrají po svém, s ničím se moc nepářou a můžu vám zaručit, že v některých momentech vás budou hodně bolet uši. To když to bude chaoticky skřípat, lomozit a do toho bude neurvale řvát zpěvák s poetickým jménem R. Mor je stejně jako hudba BEYOND zákeřný, vrací se ve vlnách. Kolikrát máte již pocit, že jste se ho zbavili, jenže pak je najednou opět zde a váš strach je o to větší. Sám jsem se už skoro modlil, abych se poslechu „Fatal Power of Death“ zbavil, vzýval jsem všechny svaté i nesvaté, aby už byli pryč, ale nestalo se. Opět jsem si je musel narvat do hlavy.

Ta kombinace deathu, thrashe a snad i ve vypjatých chvílích blacku mi totiž dělá neskutečně dobře (v tomto případě vlastně zle). Jenže člověk je povaha mnohdy masochistická a tak mám vždy jednou za čas chuť na další dávku. Nejsilněji jsem zasažen, když se jen kytary pomalu převalují, to mi přijdou BEYOND nejjistější. Pak se všechno zvrhne v totální chaos.  Já před sebou vidím ty tisíce vyděšených očí před hořícími domy, jedinou to záchranou před morem. Jak známo, tak oheň očišťuje. Jen nevím, jestli tentokrát bude fungovat. Doktoři budou opět bezradní. Očkovací látka neexistuje. Na to můžete vzít jed. Zůstal jen strach a beznaděj. Zvláště v těch strašidelných mezihrách. Kam se hrabou nejkrutější horrory. Tohle není o krvi a tuně usekaných rukou a hlav. Tady se jedná spíše o plíživou, smutně plynoucí muziku plnou otisků utrpení lidstva. Dějiny nářků nad bezradností našich pomíjivých osudů. BEYOND jednou žalují, bědují a pláčou vzteky. Potom udeří silou, chaosem a zmarem. A vy máte jen dvě možnosti. Buď jim to spolknout i s navijákem nebo jít od toho. Určitě to není muzika pro každého. Myslím, že tento druh inferna vyznává jen pár předurčených posluchačů. Ostatní dostanou stejně po pár prvních tónech strach a utečou se slovy o zmatku, „bordelu“ apod.

„Fatal Power of Death“ je zajímavým, neotřelým albem z undergroundového podhoubí. Někdy si při jeho poslechu budete připadat jako při zjištění, že najednou zvracíte krev nebo že vám z ničeho nic zůstaly v ruce chomáče vlasů při česání. Jde se tady až na dřeň samotného death metalu. Nejedná se sice o desku, která by se nějak v budoucnu zapsala do dějin, ale ta temná atmosféra je notně nakažlivá. Jestli se tedy rádi a dlouho bojíte, tady máte jedinečnou možnost. Sám si nedovedu ládovat do hlavy recenzovanou nahrávku příliš často. Ten opar černého mraku je totiž až příliš nakažlivý a chvílemi mám pocit, že kolem mě prolétají již první náznaky depresí. Proto se k „Fatal Power of Death“ budu pravděpodobně vracet jen občas. To nic ale nemění na tom, že se jedná o skvělé, zvukově i hráčsky vynikající album přímo napěchované emocemi a skvělými melodiemi. Jen si vždy před započetím obřadu říkám, zda tu další morovou ránu v podobě osmi skladeb a skoro padesáti minut přežiju. ZLO převlečené do hávu německého undergroundového death metalu!

Seznam skladeb:

  1. Expressions of Invincibility
  2. Merciless at Heart
  3. Whirlwinds of Chaotic Carnage
  4. Fatal Power of Death
  5. Schizopsychotic Eruption
  6. Definite Decease (In the Chamber of Deathsalvation)
  7. Appearance from Beyond
  8. Consuming Black Void


Čas: 49:37

Sestava:

  • R. – basa
  • R. – kytara, zpěv
  • M. – bicí
  • N. – kytara


FACEBOOK

http://www.ironbonehead.de/
http://www.necroshrine-shop.de/
https://www.facebook.com/necroshrine


Zveřejněno: 29. 04. 2014
Přečteno:
3392 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář