Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

TEMPLE NIGHTSIDE – Condemnation CD 2013, Nuclear Winter Records

TEMPLE NIGHTSIDE jsou členové nového zlořádu v death metalu. Jde o další špinavě znějící kapelu z Austrálie, která se tentokrát ukrývá pod hlavičkou labelu Nuclear Winter Records. Fanouškům podobně zaměřeného smrtícího kovu nemusím snad ani představovat. Tato muzika, ne nepodobná jejich slavnějším kolegům INCANTATION, raným IMMOLATION, ale i třeba takovým WITCHRIST a PSEUDOGOD, se poslouchá velmi dobře v temném vychlazeném pokoji a pokud máte náladu hodně pod psa. Ono se vlastně ani moc nejedná o death metal, jak si ho dneska většina dnešních posluchačů představuje. Jsou to spíše nihilisticky vystavěné plochy kytar, chorobný řev a jakoby vzdáleně zahuhlané bicí. Určitě to není záležitost pro každého a pokud si potrpíte na jasně čitelné nástroje v death metalu, vyhněte se TEMPLE NIGHTSIDE jako čert kříži. Na někoho bude určitě recenzovaná záležitost až příliš utahaná a někomu zase budou vadit blackově znějící pasáže. Na to, že se jedná teprve o první album těchto „zlounů“, musím říci, že jsem si je zpočátku vcelku oblíbil. Sedli mi při prvním setkání zrovna do nedělního večerního rozpoložení, kdy máte plnou hlavu pracovních záležitostí následujícího týdne a vaše nálada je na bodu mrazu.

Horší už to bylo, řekněme tak po týdnu společného poslechu. Výsledný a chtěný „strach“ se jednoduše nedostavoval. Deska se mi sice poslouchala dobře, dokonce jsem na ni dostával občas i chuť, ale po delší době se nedostavovala kýžená společná chemická reakce. Mám sice pro podobné záležitosti „vytříbený vkus“, ale tentokrát moje myšlenky velmi často kroužily úplně u jiných věcí, než u takto podaného death metalu. Určitě se sice nejedná o žádný průšvih, naopak, ale abych se přiznal, čekal jsem trošku víc. Ty zastřené chorály smrti jsou sice svým způsobem strašidelné, akorát to pánům zase tolik nevěřím. Ono je totiž rozdíl hrát old school death metal s nadšením, jako to je vidět třeba u jejich kolegů GRAVE MIASMA, kteří mě jednoduše rozsekali, nebo jen tak nezáživně preludovat. Přitom jsou dodržena veškerá pravidla pořádné špíny v death metalu. Jen tomu chybí tolik důležitý a nezbytný feeling.

Zkrátka, zvuk, obal i některá smrtící preludia jsou v pořádku, jen to vůbec nekope. Těch čtyřicet dva minut uplyne jako voda a i když si tyhle šílence dovedu s klidem představit jako předkapelu při nějakém old schoolovém koncertním obřadu, na hlavní kapelu nebudou mít ještě hodně dlouho. Dokonce jsem s každým dalším poslechem ubíral další a další body. Možná to někdo uslyšíte trošku jinak, ale mě zkrátka tohle CD strach nenahání. Je to škoda, protože jinak jako celek není album vůbec špatné. Spíše mi přijde, že si kapela nedala příliš pozor na to, aby vše neznělo „stejně“. Rozeznat jednotlivé songy od sebe chce totiž hodně trpělivosti. A nejsem si příliš jist, že ji budou dnešní „rychlo-posluchači“ mít. A i když jsem si dal s rozkrýváním této smrtící „chlívárny“ na čas a poslouchal opravdu pečlivě a dlouho, příliš „zlého“ jsem na ní nenašel.

Není moc co dál řešit. Určitě mi je jasné, že spousta z vás uslyší recenzované album jinak a třeba jim udělá o hodně větší radost než mně, ale tentokrát u mě ke kýženému „transferu emocí“ nedošlo. Pořád sice máme co do činění s kvalitní a dobrou partou vyznavačů smrtícího kovu a pokud by kapela hrála v naší malé zemi, byla by pravděpodobně hudebními kritiky vynášena do nebes, ale ani v úzkém okruhu letošních old schoolových alb tato deska pro mě bohužel neobstojí. Neměl jsem po čase vůbec chuť se k těmto šílencům vracet a i když mívám pro podobné špinavosti velkou slabost, neubránil jsem se chvilkám nudy. Uvidíme, jak se Australané poperou s další deskou. Znamenám si je do svého seznamu potencionálních „dobrých“ kapel. Pohybujeme se sice pořád lehce nad průměrem, ale pokud by s podobným materiálem přišli TEMPLE NIGHTSIDE i příště, neměl bych ani chuť další recenzi psát. Album plné nihilismu, kterému chybí to nejdůležitější. Smrt.

Seznam skladeb:
  1. Shrine of Summon (The Great Opposer)
  2. Exhumation; Miseries upon Imprecation
  3. Abhorrent They Fall…
  4. Pillar of Ancient Death (Commune 2.1)
  5. Dagger of Necromantic Decay (Eater of Hearts)
  6. Ascension of Decaying Forms
  7. Command of the Bones (Commune 2.2)
  8. Miasma


Čas: 42:28

Sestava:

  • IV – kytara, basa, zpěv, varhany
  • Basilysk - bicí


http://templenightsidevoid.bandcamp.com/
FACEBOOK

http://www.last.fm/music/Temple+Nightside
http://www.nuclearwinterrecords.com/


Zveřejněno: 19. 02. 2014
Přečteno:
3338 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář