Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ARMAGEDON – Thanatology CD 2013, Mystic Production

Mezi pootevřenými vraty do onoho světa plápolají mocné tóny death metalu. Stojíte a celými póry vašeho těla pronikají smrtelné riffy kytar, uši vám zaléhají duněním bicích a ze zpěvu dostáváte chvílemi strach. Nikde jinde nehrají smrtící kov takovýmto způsobem. Ano, jedná se o další polskou, roky protřelou smečku. ARMAGEDON. Už jen to slovo zní hrdě. Kolem vás zuří válečná vřava a vy stojíte v první linii s praporem nenávisti v ruce. Každý hned zavětří a bude mluvit o jejich spolubojovnících BEHEMOTH a jejich klonu HATE. Tentokrát to ale není tak úplně pravda. ARMAGEDON bych osobně zařadil spíše do smrtící divize hned vedle GORTAL a TRAUMA. Stejně jako oni totiž do technického death metalu přidávají „klasické polské dochucovadlo“ v podobě směsi lehce špinavého a dobře stravitelného blacku. Mám přesně takovéto pojetí muziky velmi rád. Líbí se mi, že vše je hezky čitelné, dobře poslouchatelné a hlavně tomu nechybí skvělé nápady a vynikající hráčské výkony.

ARMAGEDON u nás v Čechách byli vždy trošku opomíjení. Přitom je to škoda. Kupříkladu jejich předchozí album „Death Then Nothing“ z roku 2009 bylo v mé společnosti hodně dlouhou dobu. Nesmím ale zapomenout na vynikající počin „Invisible Circle“ z roku 1993. Kapela si sice dává s alby vždy na čas, ale pokaždé se jedná o velice dobrý materiál. Letos jsem byl zpočátku trošku zaskočen a nemohl se do desky nějaký čas vůbec dostat, ale nakonec se to po několika společných večerech „prolomilo“ a dnes se nemůžu „Thanatology“ vůbec „zbavit“. Některé mocné melodie mi zní neustále v hlavě a vždy ráno se těším, až nasadím cestou do práce sluchátka. Připadám si pak při příchodu do zaměstnání, jako bych vstupoval do dveří pevnější, silnější a nabitý energií. Klidně bych desku doporučil vojákům, kteří v předvečer bitvy sedí někde v poli na kavalci, mají strach a vzpomínky jim odvádí myšlenky daleko od boje. Zajímavé je, že v textech se o válce nezpívá a spíše se v nich kritizují odvrácené stránky lidské mysli a zážitky spojené s chvílemi mezi životem a smrtí.

Zvuk je, jak už to bývá u polských kapel samozřejmostí, velmi dobře ošetřen. Obal je jednoduchý, snad znázorňující křivku funkce ne příliš dobré srdeční frekvence. Nevím, ale tentokrát musím ocenit tu krásu, která se skrývá v jednoduchosti. Jedinou skvrnou, která mi tak trošku kazí radost z poslechu, je intro, které se snad půl minuty nejdříve odehrává v jakémsi tanečním rytmu. Kytary se nakonec dočkáme, ale podle mě se do jinak skvělé desky vůbec nehodí. Nezastírám, že jsem se tentokrát proplétal jednotlivými songy pomalu jako šelma chycená do pasti, která se chce osvobodit z uvěznění ukousáním své tlapy. „Thanatology“ nejsou určitě jednoduchou záležitostí. Některé kytarové party jsou opravdu až „příliš složité“. Jenže ARMAGEDON vše umí podat tak, že se nezapomíná na skladbu jako takovou. Pořád se tedy jedná o „píseň“, která má počátek, gradaci, refrén apod. Žádného (mého neoblíbeného) zbytečného exhibování se nedočkáme. Samozřejmě, některé momenty můžeme vystopovat i v jiných, dávno již zahraných skladbách slavnějších polských kapel. To mi ale vůbec nebrání v tom si nahrávku užít přímo vrchovatě.

„Thanatology“ je přesně tím zdánlivě nenápadným albem, které je sice převážně určeno pro fanoušky stylu zvaného někdy jako „polská death metalová“ škola, ale i pro mnohé ostatní, kteří mají rádi ve smrtícím kovu vkusně a s rozvahou použitou „techniku“. Ta je dávkována s velkým citem a určitě „nekazí“ radost z poslechu. Naopak, je použita spíše proto, aby vynikly jednotlivé záhrobní nuance a doslova fanoušky „nabudily“. Čas, původně zamýšlený jen z čiré recenzentské „povinnosti“, se postupně měnil v obyčejnou radost z dobré muziky jako takové. Pro mě se jedná o nahrávku, která mě doslova přišpendlila k přehrávači a u které neustále a znova objevuji další zákoutí a dělá mi jen a jen dobře. Vše zde zahrané tady již mnohokrát samozřejmě bylo a určitě to nezahýbe s death metalovým světem, ale buďme rádi, že i dnes existují kapely, které se nebojí svoje řemeslo dělat poctivě, s nadšením a pořád v sobě mají jakési zvláštní kouzlo „neuchopitelnosti a tajemnosti“. Takový přístup mi přijde v dnešní době čím dál tím vzácnější a tak se snažím podobná CD vždy co nejvíce vychutnávat. Otáčím volume směrem na východ a celým domem se rozléhá muzika plná smrti. Mocný death metalový pozdrav od našich polských sousedů. Promyšlený smrtící kovový masakr!

Seznam skladeb:

  1. Soma (intro)
  2. Helix
  3. Vultures
  4. Cemeteries
  5. Self Destruction
  6. Altar of Death
  7. Black Seed
  8. Corridor
  9. Tragic Journey


Čas: 34:57

Sestava:

  • Krzysztof Maryniewski – kytara
  • Slawomir Maryniewski – zpěv
  • Adam Sieržega – bicí
  • Bartosz  Mazur – basa


http://www.armagedon.net.pl/
http://armagedon.bandcamp.com/
FACEBOOK

http://www.myspace.com/armagedonofficial
http://www.mystic.pl/


Zveřejněno: 19. 01. 2014
Přečteno:
3628 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář