Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

ENSNARED – Ravernous Damnation´s Dawn EP 2013, Nuclear Winter Records

Poprosil bych o chvilku klidu. Utište se. Zklidněte svoji mysl. Cítíte, že už TO přichází? Napětí jiskří vzduchem a už je to tady. Dočkali jsme se. Stará kobka se otevírá a dveře jsou doslova vyraženy z pantů. Vycházející čtveřice šílených muzikantů s sebou přináší jen samý zmar, beznaděj a energii. Že vám přijde všechno nějaké povědomé? Ale to víte, že ano. Všechno už tady dávno bylo. A vadí to někomu? Mně rozhodně ne. To bych jinak dneska nemohl poslouchat skoro žádnou muziku. ENSNARED jsou takovým zvláštním zjevením z dávných dob. Hrají starý švédský death metal, který kříží někdy s thrashem, občas s blackem a vystopovat můžeme i nějaké ty crustové prvky. Zaslané EP je ve formátu CD, které je obohaceno o dva songy z demonahrávky (2011). A abych pravdu řekl, jedná se o jednu z nahrávek, která mě zaujala hned při prvním přehrání. Obzvláště nové skladby jsou krásně mrazivě melodické, neutuchající a drsné tak, jak to umí jen na severu. Svým způsobem pojetí death metalu mi ENSNARED ale připomínají spíše chilské PENTAGRAM CHILE, brazilské HEADHUNTER D.C.

To vše je ale zabaleno ve švédském špinavém rouchu. Na nějakou tu nedokonalost se nehledí a nejdůležitějším důvodem pro song jako takový je to, že pokud nepraskají kosti, není skladba dobrá. Je sice pravda, že těch necelých dvacet pět minut je tak akorát. Po nějaké době kouzlo totiž již trošku vyprchá. I přesto ale musím před kapelou smeknout. Myslím, že v určitých kruzích bude časem „Ravernous Damnation´s Dawn“ považováno za kult. To ale předbíhám. Jenom čas ukáže, zda si ENSNARED najdou ke svým fanouškům cestu nebo ne. Za sebe mohu ale jen doporučit. Jestli máte podobné „chlívárny“ rádi a není vám kdejaká exhumace cizí, je CD určeno přesně pro vás. Podobných špinavostí je sice v dnešní retro době čím dál tím víc, ale ENSNARED patří k tomu lepšímu, co jsem měl letos možnost slyšet. Trošku mi vadí starší skladby z demonahrávky. Ty bych snad ani slyšet nemusel. Jsou na mě až příliš „obyčejné“. Ale svět je rozmanitý a někteří z vás to budou mít přesně naopak.

Z desky je cítit, že páni muzikanti jsou zkušenými death metalovými věrozvěsty. Vždyť v letech 2005-2010 působili v death/thrash/blackové úderce GRAVEHAMMER. Tam si vysloužili nejedny ostruhy. S novou kapelou jakoby dostali další, silnější vítr do plachet. Líbí se mi to střídání rychlých temp i ta chvilková zvolnění, kdy snad ta špína vynikne na povrch ještě lépe. Možná bych jich příště „použil“ ještě více. Ty zběsilé pasáže se mi totiž po chvilce slévají v jeden celek a nejsem schopen je odlišit od sebe. Na recenzovaném EP to tolik nevadí, přeci jen, dvacet pět minut je natolik krátkých, že nedokážou „nudit“, ale na dlouhohrajícím CD bych už měl trošku obavy. Ale kdo ví, třeba se s tím příště dovedou ENSNARED poprat se ctí. On totiž ten hraný „primitivní“ švédský death metal má svoje úskalí. Jeho prostředky jsou brzy vyčerpány a může pak dojít k tomu, že je posluchač po čase přejeden. Lepší by možná bylo si ověřit, jak fungují songy naživo. Na koncerty je „Ravernous Damnation´s Dawn“ určeno asi více než na společné váhavé chvilky doma u přehrávače. Přijde mi, že tam jednotlivé „zmatené“ riffy tolik nevyniknou.

Co vlastně ještě dodat víc? Napadá mě snad jen, že pokud jste měli vždycky rádi švédský death metal, německý thrash osmdesátých let a nepohrdnete i třeba starými VENOM, mohli by vás zaujmout i ENSNARED. Není to samozřejmě nic světoborného, skály se z toho lámat nebudou, ale určitě se jedná o poctivé řemeslo, které je „vykonáváno“ s citem a rozmyslem. Uvidíme, s čím přijdou tihle šílenci příště. Osobně se moc těším a jsem zvědavý, jakým směrem se vydají. Chtělo by to dlouhohrající CD. Tam se totiž teprve ukáže, zda jsou schopni utáhnout i delší nahrávku. Na „Ravernous Damnation´s Dawn“ se jim to podařilo (i když s pár výhradami) velmi dobře. Švédský underground je hluboký a rozsáhlý. ENSNARED se v něm ale určitě neztratí. Rychlá, svěží, dynamická, špinavá, old schoolově laděná deska plná zajímavých melodií. Berte a nebo nechte být! Svět se sice kvůli vám ani ENSNARED nezboří, ale je dobré je vést i v budoucnosti určitě v patrnosti. Přeji příjemný záhrobní poslech.

Seznam skladeb:
  1. Adorations
  2. With Roots Below
  3. Kimiya Ye Al Molekhat
  4. The Hungry Darkness of Death


Čas: 24:47

Sestava:

  • J.K. – bicí
  • H.K. – kytara
  • A.J. – basa, kytara
  • J.S. – zpěv


FACEBOOK

http://www.nuclearwinterrecords.com/


Zveřejněno: 23. 04. 2014
Přečteno:
3729 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář