Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

AMONG GODS – Among Gods CD 2012, PRC Music

Vítejte hříšníci. Tentokrát jsme se setkali v hříchu snad nejhorším. Ve hněvu. Nenávist nás všechny rozděluje a zároveň spojuje. Stejně tak nás za starých časů dávaly dohromady „hněvající se“ kapely jako VENOM, HELLHAMMER a CELTIC FROST. Právě do této doby se letos ohlížejí i norští death/black metalisté AMONG GODS. Když okem zavadíte o místo jejich vzniku (Bergen), ihned vám bude jasné, že jejich tvorba je posunuta i do černého kovu pocházejícího z jejich země. A to dokonce až k jeho základům. Jednou se tak lehce deathově drtí kosti, pak se chvilku vzývají nejtemnější blackové (a doomové) síly a nakonec se rozjede ta pravá black´n´rollová jízda. A protože všichni zainteresovaní pánové jsou protřelí muzikanti (vzpomeňme alespoň SYRACH, ARVAS), nemusíte mít pražádné obavy, že by vás ten hněv z hudebního nosiče nějak nudil. K tomu si připočtěte zajímavě zabarvený hlas pana Kenneth „Ripper“ Olsena (SYRACH) a máte zaručeno, že práce na tomto debutu (kapela vznikla v roce 2010 a recenzovaná deska je jejich prvotinou) byla odvedena dobře.

Celou dobu poslechu alba se spíše jen tak „pohodově“ houpete v kolenou, než abyste někam zběsile utíkali. Chvílemi se ve stínu kytary dokonce zasníte a necháte jen tak plynout „zamlžené“ melodie. Půlhodinová stopáž nahrávky je také zvolena velice dobře. Ale i tak jsem měl ze začátku trošku problém se v celé desce zorientovat. Muzika je to bezesporu velmi propracovaná, dovede vytvořit tu správnou atmosféru. Jen jako bych pořád čekal na to, co přijde. Chybí mi nějaká gradace, zapamatovatelná melodie nebo jen třeba nějaký záchytný bod, ke kterému bych mohl „vzhlížet“. Takhle se mi stává, že nejsem skoro schopen odlišit jednotlivé songy od sebe a moje mysl je roztříštěna na tisíce bezradných kousků. Jednoduše moc netuším, co si s albem počít. Marně se snažím ho někam zařadit. Hledám, a to zcela zbytečně, ve své hlavě nějaký šuplík, kam bych „Among Gods“ zařadil. A tentokrát tím nemyslím zcela zbytečně vytvořené metalové škatulky. Celkově jsem sice celým cd naladěn na vlnu „vcelku mě to baví a nějak moc ani nevím proč“, ale to neustálé čekání na nějaký zapamatovatelný motiv je příliš dlouhé a ne zase tolik moc záživné.

Všechny potřebné podmínky pro to, aby byli fanoušci spokojeni, jsou splněny. Obal je sice jednoduchý, ale zajímavý natolik, že se musí vyjímat dobře snad všude, včetně případného trička, plakátu, vinylu apod. Zvuk je absolutně v pořádku. Možná snad jen, příště bych prosil, méně učesané, ano? Vše je takové… dokonalé, to je to správné slovo. Nikde není nic, co by odlišilo kapelu od stovky dalších (snad kromě zmiňovaného hlasu). Jako metalový „produkt,“ ale určitě AMONG GODS určitě obstojí. Je to přesně takové to cd, co si s klidem a čistým svědomím koupíte, ale již dopředu víte, že se k němu nebudete příliš často vracet. Dokonce i ty fotografie kapely jsou pěkné a zároveň dostatečně „rebelské“ jako z nějakého veleváženého metalového časopisu. Deska tak ale ztrácí jakoukoliv živočišnost a vše působí lehce uměle. Chápu, že se kapela chtěla pravděpodobně vrátit v čase a nahrát dobré retro album, ale dnešní technické prostředky jsou pro takovéto návraty někdy až „příliš čisté“. Nebo spíše AMONG GODS to tentokrát vzali za ten horší konec.

„Among Gods“ určitě stojí za poslechnutí a zaregistrování. Myslím, že každý, komu dělaly dobře výše zmíněné staré kapely, by mohl být spokojen. Osobně tentokrát zvolím taktiku vyčkávající šelmy, kdy budu v poklidu kapelu sledovat, občas si recenzované album vytáhnu z krabice s označením „vracet se jen občas“ a jakmile jim vyjde další zásek, určitě projevím upřímný zájem. Jen asi nebudu skákat radostí a stát půl hodiny před otevírací dobou u obchodu s cd. Mé pocity jsou tentokrát rozporuplné, i když vím, že byla odvedena nadstandardní black/death/doomová práce. Poslech je totiž až příliš příjemný, bezstarostný a zcela bez emocí. Což je věc, která by u pořádného death (black atd.) metalového alba neměla nikdy nastat. Boduji tentokrát s nadhledem „opravdového hudebního kritika“. Pokud bych měl totiž hodnotit jen sám za sebe, počet by byl na mě (vždy samozřejmě subjektivní) stupnici ještě o bod níže. Moc dobře ale vím, že na desce je obsaženo vše potřebné a důležité k tomu, aby to příjemně lahodilo nejednomu uchu. AMONG GOD nahráli velice přístupnou desku opředenou zcela zvláštní atmosférou, která ale nemusí vyhovovat každému.

Seznam skladeb:

  1. Crucifixion
  2. Martyr
  3. The Night Procession
  4. The Plague
  5. The City of the Dead
  6. Apocalypse


Čas: 31:41

Sestava:

  • Ivan Rolstad – bicí
  • Broke – kytara
  • Kenneth „Ripper“ Olsen – zpěv
  • Remi Skramesto – basa


https://www.facebook.com/amonggods
http://www.myspace.com/amonggods
http://www.reverbnation.com/amonggods
http://prc-music.wix.com/labelsite


Zveřejněno: 07. 03. 2014
Přečteno:
3395 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2014 18:51 napsal/a pekop
among gods
Tak na tuhle desku jsem se moc těšil. Satanžel, obyčejný průměr. Norové mě moc nezaujali. Průser to určitě není, ale jako kulisa k míchání tataráku dobré. 6 bodů si určitě zaslouží.