Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

HELL:ON – Hunt CD 2013, Ferrum.com

Moje první setkání s touhle ukrajinskou kapelou nedopadlo zrovna dobře. Pouštěl jsem si jejich v pořadí čtvrté dlouhohrající CD s názvem „Hunt“ v ne příliš dobrém rozpoložení. Neměl jsem zrovna na jejich porci melodičtějšího deathu, thrashe a groove metalu vůbec chuť. Album jsem dokonce vztekle odhodil na hromadu k dalším, které mám soukromě označeno jako „napíšu, až bude opravdu chuť“. Jenže má vrozená poctivost mi asi po týdnu zavelela a já se do toho znovu pustil. S každým dalším poslechem rostla moje „vstřícnost“ k jejich dynamické, energické muzice a i když jsem se pořád nerozplýval, začal jsem jim dávat stále větší šance. Mám raději thrash provedený hezky „po staru“ a zde se na mě hraje někdy možná až moc „moderně“. Rozhodně ale musím kapele uznat snahu o „vymanění se“ ze šedého průměru. Schválně jsem si dohledal pár informací a zarazila mě velmi vysoká hodnocení téhle desky. Já zase takový fanda v budoucnu asi nebudu, ale je nutné rovnou říct, že mě časem „Hunt“ začalo chvílemi nakonec poměrně i „řezat“.

Mám sice problém se zpěvákem, který mi přijde nevýrazný a vlastně neustále „stejný“. Vše ale „zachraňují“ pěkné kytary a dobrý bubeník. Neustále se mi v hlavě převalovaly dvě myšlenky. Jedna kladnější, vstřícnější a vřelejší a druhá, která spíše předkládané skladby odmítala. Některé momenty jsou opravdu zajímavé a tak mě nakonec do pozitivnější roviny postupně překlopily. Musel jsem se sice více snažit než při CD, která si sám „vyberu“, ale ty melodie mě jednoduše „mile“ překvapily. Nevím, jaké vážnosti se dostává HELL:ON na rodné Ukrajině a ani netuším, zda kapela za celou dobu své existence (byla založena v roce 2005) nějak „prorazila“, ale „Hunt“ je dospělým, dobře „provedeným“ albem. Bohužel jsem neměl možnost slyšet předchozí počiny a tak se ode mě žádného srovnání nedočkáte. Netuším tedy ani, zda došlo k nějakému posunu, či vývoji. Každopádně je slyšet, že tentokrát si pánové dali velmi záležet. Zvuk je velmi dobrý, nápady někdy vcelku zajímavé a neotřelé. Deska dokonce postupně rostla a nebojím se říct, že pro mě časem získávala jakési zvláštní kouzlo.

Velmi zajímavé je sólo, které si s kapelou vystřihl v písni „Slaughter Smell“ Andy Larocque (kytarista KING DIAMOND). Ten posouvá celý song o nějaký řád výše. Jinak je vše zběsilé, pohybující se převážně někde mezi thrash a death metalem. Kapela se ale nebojí zabrousit i do modernějších vod. Zajímavé je, že jsem marně přemýšlel, komu je vlastně tvorba této smečky „podobná“. Nakonec mě napadla snad jen v určitých chvilkách jemně slyšitelná inspirace od SEPULTURY, SODOM nebo třeba takových LEGION OF THE DAMNED. Berte to ale tentokrát jako velmi „vzdálené“ vodítko. Zkrátka a jednoduše. „Hunt“ je napěchováno energií, vše se „tlačí“ neustále dopředu a příliš si během poslechu „neoddechnete“. Bohužel, občas se tak vše slévá v jeden těžko identifikovatelný celek. A já jsem pořád na pochybách, zda mi tahle deska dělá vlastně dobře nebo ne.

Myslím si, že HELL:ON to tentokrát vzali za ten lepší konec. Líbí se mi snaha kapely svoji tvorbu alespoň chvílemi zpestřit, obohatit. Možná bych se (být kapelou) na další desce nebál více experimentovat. V hodnocení se můj názor nakonec překlopil do té lepší poloviny. Je to sice zatím jen o vous, ale i tak si troufám tvrdit, že jsem si CD nakonec vcelku užíval. Abych nezapomněl, ten cover je (dle mého skromného názoru) jedním slovem luxusní (podepsán Seth Siro Anton). Tady dávám za sebe jednoznačně palec nahoru. Doufám, že o téhle thrash/deathové sebrance z Ukrajiny ještě uslyšíme. Byl bych rád a hodně by mě zajímalo, jak jejich tvorba vyznívá naživo. Dobrá práce! 6,5 bodu.

Seznam skladeb:

  1. Hear My Call
  2. Dormition (Feat. Marek Pajak)
  3. Slaughter Smell (Feat. Andy LaRocque)
  4. Duality
  5. The Hunt
  6. Prey
  7. Beyond Morality
  8. The Game
  9. Insight

Čas: 32:32

Sestava:

  • Alexandr Sitalo – basa
  • Oleg Talanov – bicí
  • Anton Vorozhtsov – kytara
  • Alexandr Baev – zpěv
  • Alexey Pasko – kytara


http://www.facebook.com/HellonOfficial
http://www.hell-on.net/
http://www.myspace.com/hellionbandmusic
http://www.youtube.com/hellionUA
http://www.ferrrum.com/


Zveřejněno: 07. 01. 2014
Přečteno:
3349 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář