Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DESTROYERS OF ALL – Into the Fire CD EP 2013, vlastní náklad

V sychravé zimě se rádi ohřejeme jihoevropským sluníčkem, zavítáme do města Coimbra v Portugalsku. Tamní mladá formace DESTROYERS OF ALL po dvou letech existence vydala první EP „Into the Fire“. Univerzita Coimbra je nejstarší ve známém portugalsky mluveném světě (založena roku 1290 n. l.). Učenci se zde shromažďují, aby předávali světu své znalosti. Stejný úděl nesou i hudebníci z tohoto města.

EP „Into the Fire“ neposkytuje příliš mnoho informací. Obal a stylizace je klasická pro extrémní metalové odnože – lebky, oheň a krev. Booklet je ale hodně chudý – jen fotka kapely a tracklist na zadní straně.

Hudební styl Portugalců je tak trochu oříšek. Nebráním se škatulkování, které někteří zatracují. Vlivy v tvorbě se dají dohledat na mapě celého světa. Mořeplavci ve službách svého krále si ze svých cest přivezli kromě koření také hudební semínka, která ve své domovině zasadili. Z nového kontinentu to jsou především DEATH, ATHEIST, ale i FEAR FACTORY. Výsledkem je power groove death metal. Je to ošklivá nálepka?! První polovina dokládá, že kromě vzorů mají tito experimentální pěstitelé i talent v rukách a nohách. Kytarové riffy, finesy a sóla je radost poslouchat. Bicí střídají tvrdé (blast) pasáže s jemnějšími, objeví se i jazzová sekce. Po instrumentální stránce lze vytýkat minimum věcí. Zpěv střídá čisté a havraní polohy. Není tu nic špatné a slušně se to poslouchá. Produkce se také povedla. Zvuk není špinavý, veškeré nástroje jsou čitelné a nepřehlušují se. Jen se mi zdá, že u konce se dostaví únava. Pokud byl začátek svižný a dobře zapadající, pak finále je jeho protipólem. Zpomalí se a více se do popředí dostávají jednodušší riffy. Styl moderních groove metalových kapel je monotónně stejný a předvídatelný. Tady jsem se cítil mírně hudebně okraden. Dokonce mně přišlo, že se skladby trvaly celou věčnost.

DESTROYERS OFF ALL se na „Into the Fire“ předvedli ve dvou tvářích. Ta první ukazuje pěknou technickou práci a především kytary si dělají, co chtějí. Druhou tváří je nevyrovnanost. Pokud začátek navnadí technickým podobenstvím s legendami DEATH a ATHEIST, pak konec se veze na vlně moderního groove metalu. Na první vykouknutí z ulity je to i tak dobrý materiál. Pokud by se přesněji uchopila technika ruku v ruce s jasnou cestou, pak by tu mohla být zajímavá mladá formace. Jít za každou cenu do trendů a zalíbit se všem, tak to nemusí být cesta k úspěchu. Závěr mi ke všemu přišel dost bez duše. Neuvěřil jsem ani jeden tón. To je můj osobní pohled.

Z univerzitní půdy historického města Coimbra vzešlo slušné EP, které je na dobré technické úrovni. Technika však není všechno. Ke konci se dostavuje absence dobrého plánování a jasného cíle. Milí studenti, prošli jste, ale příště už to nebude tak snadné. Tak se uvidíme u další zkoušky.

Seznam skladeb:
  1. Beginning of the End
  2. Soul Retrieval
  3. Into the Fire
  4. M4
  5. Astral Projection
  6. Nothing Left

Čas: 24:59

Sestava:
  • Filipe Gomes – bicí
  • Bruno da Silva – baskytara
  • Guilherme Busato – kytara
  • Alexandre Correia – kytara
  • Joao Mateus – zpěv

www.destroyersofall.com
www.facebook.com/destroyersofall

www.last.fm/music/Destroyers+of+All

Zveřejněno: 14. 12. 2013
Přečteno:
3446 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář