Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

ATROCITY - Atlantis CD 2004 - Napalm Records

...death / thrash / gothic a opäť z Nemecka... :-) Alex Krull, známy to spevák a manžel ešte známejšej ženušky Liv Kristine Espenaes Krull (Leaves Eyes), obdaril tento svet opäť ďaľším výtvorom Atrocity.

Prvé tóny na albume zaznejú v podobe symfonickej vyhrávky, vskutku celkom podarenej a prvá pieseň Reich Of Phenomena sa nesie v Lux Occultovskom štýle, konkrétne najmä kvôli klávesám, spomaleniam a gitarám v pasážach idúcich po refrénoch, to pripomenie album My Guardian Anger... Sem-tam sa pripletie aj Livin hlas, konkrétne v refréne, kde operným hlasom zavlní "where nations were born and mankind's fate was sealed" spoločne s Alexandrovým growlingom. Celá pieseň je dynamická, ale tej dynamiky ešte pribudne v ďaľšom songu Superior Race, ktorá začne death/thrashovými našlapanými gitarkami a nimi aj pokračuje, aj skončí. ;-)

Gods of Nation je pomalšia, ale opäť "surovšieho" charakteru, klávesy sú tu veľmi nevýrazné a aj to len v refréne, kde zaznejú spolu s rockovým spevom s celkom neotrepanou melódiou... Ďaľšia pieseň, ktorá je odlišná a stojí za spomenutie je Enigma... Začína pekne, pomaly, doomovo, spev príjemný - taká pokľudnejšia skladba, čo mi na nej ale nesadlo bol refrén, v ktorom sa objaví Liv Kristine a svojim vysokým hlasom naruší tento song, nehľadiac na to, že sa to melodicky tak celkom do onej piesne nehodí. Tak poďme ďalej... Omen - to som už "až" v polke albumu :-) - pokus o atmosferickú vsuvku... Založené na klávesách, speve Liv Kristine a Alexovom hlbokom pološepote... Nemôžem si pomôcť, ale opäť v tom cítim Leaves Eyes a keď mám pravdu povedať, už mám z Liv a jej napodobenín "fóbiu"... ;-))) Takže sa k tomu nejak špeciálne nejdem vyjadrovať, ten kto ju ešte nemá prepočúvanú, určite  ocení túto vsuvku...

Ďaľší ôsmy song Cold Black Days je úplne iného razenia než to ostatné... Začína príjemným klavírom, do ktorého hneď vhupnú gitary... Je to taká rockovo/metalovo/elektronická príjemná vec s hlbším rockovým spevom a neopočúvanou melodikou... No klavír je tam tým pravým okorenením. Opäť posúva túto pieseň úplne inde, než sú ostatné z tohto albumu. Atlantean Empire je hopsavá, ale hutne zahraná skladba, s prekrásnym čistým mužským spevom a vynikajúco odgrowlovaná... Čo sa týka môjho názoru, takýchto skladieb by na tomto výtvore mohlo byť aj viac... :-) Je to v podstate taký "tvrdší", ale zároveň aj citový song, s jednoduchým klávesovým podmazom. Clash Of The Titans zas nekompromisne sype sekavé gitarové melódie skombinované so spomaleniami pre nadobudnutie nejakej tej atmosféry osudovosti, umocnené opäť Liviným spevom... :-) Ale melodicky vcelku originálne. Apocalypse pokračuje v znamení osudovosti a Lost Eden si dá oddych od metalu a ide o ďaľšiu čisto atmosferickú vsuvku, tentokrát sa neobjaví ani žiadny spev. The Sunken Paradise mi pocitovo aj melodicky pripomína Atlantean Empire... No a album dovŕši Ein Volk, melódiu pácha len gitara a definitívne to ukončí Alex, ktorému som s mojou nie príliš dobrou nemčinou :-) porozumela tieto slová: "Wir sind ein Volk"...

No, takže takto to ukončil a myslím, že tak to ukončím aj ja - je to album kvalitne zahratý, nesie známky osudovosti a nejakej tej temnoty - aj keď nie je to nič veľmi uchvacujúce. Ale predsa, sú (sme) ľudia. ;-) Každopádne, odporúčam vypočuť... kvalitná vec!

Tracklist:

Reich Of Phenomena

Superior Race

Gods Of Nations

Ichor

Enigma

Morbid Mind

Omen

Cold Black Days

Atlantean Empire

Clash Of The Titans

Apocalypse

Lost Eden

The Sunken Paradise

Aeon

Ein Volk

Zostava:

Alexander Krull - vokál

Mathias Röderer - gitara

Thorsten Bauer - gitara

Chris Lukhaup - basgitara

Martin Schmidt - bicie

www.atrocity.de


Zveřejněno: 06. 01. 2005
Přečteno:
3403 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář