Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

BEGERITH – My Way to the Star… CD 2013, Molot Records

Je to opět tady. Zase se o mě pokoušejí démoni. Marně se snažím uniknout. Nepomáhají motlitby, zaříkávání ani nošení krucifixu. Místní kněz mi doporučil, abych se obrátil na nějakou vyšší instanci, že prý na tohle jeho síly nestačí. Nedivím se mu. Tihle běsi, kteří si říkají BEGERITH totiž pochází až z daleké Rusi a tam jsou všelijaké podivné temné síly. Je zajímavé, že mi je jejich přístup velmi povědomý. Možná je to tím, že pánové mixovali CD v polském studiu Hertz a z jejich hudby je hodně cítit vliv slovutných BEHEMOTH a jejich neméně dobrého klonu HATE. A to nejen v nápadech, které můžeme na jejich desce slyšet, ale i v přístupu, který je neméně pečlivý a dohnaný skoro až k „dokonalosti“. Pokud někteří z vás rovnou přestanou číst a tuhle smečku hodí do toho obrovského pytle „polské scény“ (tentokrát tedy pocházející až z Vladivostoku), nebudu mu to mít určitě za zlé. Jestli jste ale hlavy přístupnější a máte otevřenější mysl, mohli by vám tihle šílenci přijít vhod.

Jedná se o teprve první obřad skupiny, uspořádaný pro oslavu mocných sil z odvrácené strany. O zvuku, obalu apod. nemá cenu příliš polemizovat. V úvodu jsem již zmínil, že BEGERITH nenechávají vůbec nic náhodě a já mám tu čest s krásně provedeným, zvukově „příjemným“, originálním CD, které mně bylo zasláno. Produkce si zaslouží také jen samou pochvalu. Co se ale týká hlavní hudební náplně, tak bych měl jednu výhradu. Mně ani tolik nevadí, že je spousta nápadů „nepůvodních“ a v podstatě kopírujících výše zmíněné kapely, ale trošku mě zaráží, jak je vše „dokonalé“. Chybí mi (ale s tím mám problém i u BEHEMOTH a HATE), více nespoutanosti, špíny a šílenosti, kterou mívám u black deathových záležitostí tolik rád. Musím vyzdvihnout krásnou kytarovou práci pana Alekseye, ta je obzvláště v sólech velmi „povznášející“ a zároveň propracovaná. Vše je velice mocné, připomíná mi to nějakou imaginární operu (nebojte, žádné smyčce, klávesy apod.), vytvořenou k oslavě Všemohoucího (asi víte, kterého myslím). Pěkně zpracované jsou i texty, které jsou plné mytologie, okultismu, odvrácených věcí lidské mysli, filozofie i našeho propojení s vesmírem.

Jak jsem si postupně dával „My Way to the Star…“ vícekrát do hlavy, zjišťoval jsem, že moje prvotní představy o „obyčejné kopírce“ začínají brát za své. Kapela má totiž určitý cit pro melodie a já se stále častěji přistihnul, že se na další poslechy vyloženě těším. Určitě to není nic převratného (co ale dneska je?), ale společný strávený čas patří rozhodně k tomu lepšímu, co jsem měl letos možnost slyšet. Dokonce v některých momentech BEGERITH předhánějí svoje „učitele“ a baví mě více. Problémem trošku je, že jsou si jednotlivé songy velmi podobné. V dnešní době, kdy každý poslouchá muziku stylem – youtube, stáhnout, pár poslechů a smazat, nevím, zda BEGERITH dokážou přesvědčit širší publikum. Možná v jejich zemi, kde je určitě velká poptávka po dobré muzice (což „My Way to the Star…“ bezesporu je), ale kupříkladu v Evropě budou házeni rovnou do jednoho pytle s ostatními kapelami, které vychází z polské scény.

Opět tak stojím před otázkou, jak vlastně takovéto desky hodnotit? Co vlastně řekne to číslo dole pod recenzí? Já dám tentokrát poměrně vysoký počet bodů, protože se mi nahrávka opravdu líbí a dokonce jsem si ji z originálu vypálil do auta (a tam se dostane málokdo - smích), ale moc dobře vím, že by kapela potřebovala přidat do své tvorby něco, co by je na první poslech odlišovalo od těch stovek dalších, které se dnes snaží rozvíjet „polský“ death black metal. Uvidíme v budoucnosti. Každopádně na to, že se jedná o první desku kapely, musím vyseknout malou poklonu. Nebylo zanedbáno vůbec nic. Pokud tedy máte chuť na pořádné rouhání plné šílených démonů, buďte vítáni v našem prokletém klubu. Vznešená, mocná deska plná zajímavých černých melodií. Sejdeme se v pekle!

Seznam skladeb:

  1. Star Guiding Light
  2. The Reunion of Stars Katarus
  3. The First Transmigration Over Planet
  4. S.A.T.A.S.
  5. My Visions of Transcendent Mind
  6. 7th Triangle
  7. My Way to the Star…


Čas: 30:17

Sestava:

  • Aleksey Bushuev – kytara, zpěv
  • Andrey Karasev – kytara
  • Egor Mensikov – basa
  • Vosarath – witcher

Hosté:

  • Roman Knyazev – bicí
  • Nikolay Chubenko – trombon


https://www.facebook.com/Begerith
http://vk.com/begerith_division
http://www.youtube.com/begerithofficial
http://www.lastfm.ru/music/Begerith
http://irond.ru/molot.html


Zveřejněno: 21. 12. 2013
Přečteno:
3516 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář