Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

RETURN TO INNOCENCE – The Ring Of Moon CD 2013, MetalGate Records

Původem mladoboleslavští RETURN TO INNOCENCE (dále jen RTI) započali svou existenci v roce 1998 a u jejich zrodu stál kytarista a zpěvák Aleš „Ax“ Cipra, který je po celou dobu fungování skupiny jejím hlavním leaderem. V předchozích letech stihli RTI natočit celkem 3 CD, konkrétně „Whirligig Of The World“ (2001), „…In The Deep“ (2002) a „Sal Lunae“ (2006), aby se pak v roce 2010 (v únoru téhož roku odehráli svůj tehdy poslední koncert) na pár dalších let odmlčeli.

Až v roce letošním se kapela rozhodla opět trochu rozčeřit vody na domácí metalové scéně a ač ještě v nekompletním složení (Ax – kytara, vokály a Hektor – bicí) a tím pádem i s docela dlouhým a zajímavým seznamem hostů, se rozhodla nastoupit do DS studia v Olomouci (natáčení probíhalo v průběhu dubna až června) a po sedmi letech od předchozí řadovky pořídit nový materiál, který nese název „The Ring Of Moon“.

CD přináší celkem 9 zářezů, včetně úvodního intra, pro fanoušky znalé věci bych nejspíše ani nemusel dodávat, že RTI se během své pauzy nijak zásadně neproměnili, jejich tvorba se stále nese v duchu symfonického death/doom metalu, s poměrně výraznými melodiemi. Co se týče poslední zmíněné věci, tedy melodií, tak asi nejvíce z celého alba v tomto směru vyčnívá song „Tristan’s Dream“ (text napsal Honza Vrobel z CRUADALACH), k němuž skupina pořídila velmi pěkné video a který je zároveň mým osobním favoritem a nejoblíbenějším válem z celé placky. K dalším písním, jenž mě zaujaly rozhodně patří závěrečná a zároveň titulní „The Ring Of Monn“ nebo šestka (R)evolution. Velkou devizou nahrávky jsou vokální party, ve kterých se vyjma dominujícího Axe představuje zajímavé spektrum hostů, a to jak v mužském (otec a syn Spilkové, Petr Junek, Honza Vrobel), tak v ženském (Hana Vajčnerová, Pavla Žeraviková) podání, což skladbám dodává další zajímavý rozměr. Rovněž oceňuji, že symfonické prvky (jejich autorem je člen SHERWEED Honza Štencl) výborně zapadají do tvrděmetalového základu a nepůsobí jako nějaký rušivý element, což se občas u některých podobně hudebně zaměřených těles trochu stává.

Jak už jsem uvedl výše, deska se nahrávala v již osvědčeném  olomouckém DS studiu Davida Spilky, tudíž o kvalitě zvuku myslím není třeba polemizovat.

Pro úplnost ještě dodám, že mezi hostujícími muzikanty, kteří se na CD podíleli, najdeme dále například baskytaristu pražských UNBORN Romana Freislebena, klávesáka Ludvíka Čihánka nebo současného kytaristu kapely Aleše Brichty Davida Vaňka.

Seznam skladeb:

  1. Streams II
  2. The Resigned World
  3. Tristan’s Dream
  4. Blood-related
  5. Wasted Heart
  6. (R)evolution
  7. The Picture Of Immortality
  8. Dark Dimension
  9. The Ring Of Moon

Zveřejněno: 17. 11. 2013
Přečteno:
3615 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář