Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MELEKTAUS – Nexus for Continual Genesis CD 2012, Australis Records

Tam, daleko za oceánem v zemi se zajímavou a dlouhou historií. V Chile. Jméno prý vzniklo ze slova chilli – studený, zima, případně tam, kde končí Země. Tam, odtud pochází kapela MELEKTAUS, která drtí pravověrný brutální death metal. Ten je temný a tajemný jako historie jejich vlasti. Mezi starobylými kobkami se vznáší ozvěna kytarových eposů. Vyprávějí o zlu, nalezených lebkách, které vyprávějí příběhy, při kterých tuhne krev v žilách. Je to zvláštní, až magneticky přitažlivé album. Uhranulo mě nejen svým zvukem, prací vynikajícího bubeníka (Alvaro Sequeida), ale i schopností udržet moji pozornost po celou dobu poslechu. Většinou si brutalitou obestřené desky příliš neužívám (po chvíli na mě padne nuda), ale tady nelze jinak. Možná je to způsobem tvorby a stavbou skladeb, možná i skvělým hlasem, nevím. Každopádně se jedná o zajímavý přínos pro death metalovou undergroundovou scénu. Album konečně skoro po roce vyšlo také na cd a tak jsem si i já mohl pořídit tuhle desku domů (původně bylo jen na LP).

MELEKTAUS mají za sebou ještě jedno album v roce 2004 („Transcendence Through Ethereal Scourge“) a nějaká ta dema a splitko s GORHOTH (2003). Kapela vznikla v roce 2002, a abych pravdu řekl, ani nedokážu říci, které album se mi líbí víc. Snad novinka mi přijde o trošku víc temnější, ale to může být samozřejmě jen můj dojem. Celá deska je až upřímně surová, syrová jako čerstvě vyhrabaná kost. Přímo vidíte, jak z hrobu vylézají kroutící se červi. Dýchnou na vás místa, dříve označovaná jako obětní pohřebiště. Slyšíte tu tichou ozvěnu tisíce zbloudilých duší? Kolem se na vás smějí pradávné ornamenty. Tenkrát, dávno v metalovém pravěku, se tímto směrem zaobírali takové veličiny jako INCANTATION, občas uslyšíte i trochu starých dobrých MORBID ANGEL, někdy zazní i ANGEL CORPSE. Z novějších mi v určitých chvílích deska evokovala práci CHAOS INCEPTION, HATE ETERNAL. Samozřejmě jsou to všechno jen náznaky. Texty jsou propletené starým mystickým světem (pokud si rádi čtete v bookletech, možná si vzpomenete na „Egypťany“ NILE). Nejedná se samozřejmě o nic nového, co by šokovalo celý death metalový svět, ale deska má takový zvláštní náboj, jakousi černou auru upletenou ze samého utrpení.

Kapele se určitě nedá upřít nasazení a schopnost složit zajímavý a dobře zapamatovatelný riff. Nejedná se jen o nějakou bezhlavou „rubanici“ bez hlavy a paty. Všechny skladby jsou velmi dobře promyšlené, od začátku do konce vše sedí v dobře zajetých kolejích a ani na chvilku nebudete mít pocit, že by vlak vykolejil a vy byste se nudili. To se mi nestalo ani jednou. Mám rád desky, které ve mně vzbuzují emoce. Těmi je cd doslova narváno. MELEKTAUS si dali práci i s takovými věcmi jako s nádherným bookletem, prvotřídním „špinavým“ zvukem a myslím, že pokud se rozhodnete do CD (nebo LP) investovat těžce vydělané peníze, nebudete určitě litovat. Vše je děláno tak nějak „postaru,“ velmi poctivě a již dnes se jedná o sběratelsky ceněný kousek. Vše sedí dohromady jako k dokonalosti vybroušený masakr nejvyšší kvality. Doporučuji podávat hodně nahlas, soustředit se a neustále dokola přidávat hlasitost. Vše ostatní přijde samo. A pokud ne, tak pro vás asi není deska určena (smích). Ale myslím, že o tento chilský skvost se stejně bude zajímat jen pár zasvěcených. 

Pyramidy vydaly opět svoje svědectví, mrtví zase promluvili. Žalovali o utrpení, kterým byli kdysi dávno obdařeni. Do šklebu otevřená ústa vám říkají, abyste se na chvilku zastavili a spolu s MELEKTAUS zavzpomínali na temný blasfemický death metal. Nahrávka může myslím oslovit i posluchače, kteří zrovna tomuto stylu příliš neholdují. Všechno je totiž zahráno velmi „příjemně.“ A tak se poslech stává malým domácím obřadem, kdy ožívají starodávné kobky, obětuje se božstvům a někde v pozadí se pořád převaluje ZLO. Čeká na jakoukoliv vaši chybu a pak zákeřně udeří. Stejně jako tito chilští death metalisté. Sveřepě se drží staré hrobnické lopaty a je to jen dobře. Pokud tedy máte zájem, udělejte si příjemný výlet do starých časů, kdy byl Satan všudypřítomný a CD se prodávala po tisících. MELEKTAUS nahráli opět parádní desku, u které prožijete nejednu nezapomenutelnou chvíli. Jejich rukopis je potřísněn krví jako ruce zákeřných kněží. Jestli vám dělá takováto muzika dobře, budete i u „Nexus for Continual Genesis“ vrnět blahem. Mystická death metalová nahrávka plná starých časů!

Seznam skladeb:

  1. From Hadid to Nuit
  2. Nexus for Continual Genesis
  3. Convergence into Protoconscience
  4. The Antinatural Structure of Cosmos
  5. Exalting the Primitive Bestial Shapes
  6. Chants for Ra-Hoor-Khult Adoration
  7. Domedon Doxomedon
  8. Quintessence
  9. Vital Center of the Universe
  10. Cyclical Curse of Eternal Aeons

Čas: 36:26

Sestava:

  • Jose Luis Gonzalez – basa
  • Alvaro Sequeida – bicí
  • Rodolfo Sequeida – kytara, zpěv


FACEBOOK

http://www.reverbnation.com/melektaus
http://www.australisrecords.com/


Zveřejněno: 15. 12. 2013
Přečteno:
3445 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 12. 2013 16:45 napsal/a prepil
první liga
K této kapele nelze říct víc než: toto je death metal!! 10/10 :-)