Nejbližší koncerty
LLYR

KATAKLYSM – Waiting for the End to Come CD 2013, Nuclear Blast Records

Melodie a brutalita. Ano, KATAKLYSM se posledních několik alb snaží o skloubení těchto zdánlivě vzdálených protipólů. Jednou se jim to daří více, někdy méně, každopádně snaha se cení. Jsem sice z těch, co měli raději jejich drsnější a šílenější podobu (kde jsou časy „Sorcery“, „Temple of Knowledge“, „Shadows and Dust“ nebo mého oblíbeného alba „Victims of This Fallen World“). Jenže doba, fanoušci i vývoj nejdou zastavit. Kapele určitě nemůžeme upřít snahu o změnu či snahu o to nezůstat stát na místě. Jen si nejsem úplně jistý, zda se vydala tou správnou cestou. Dovolte mi tedy dnes můj skromný názor na nové album této bezesporu zajímavé a legendární smečky.

První, co mě vyloženě uhodilo do ušních boltců, byl nevýrazný a „obyčejný“ zvuk. Pak můj zrak zamířil na značku vydavatelství, u kterého KATAKLYSM letošní nahrávku vydali a začalo mě být vše „jasné“. Nechápu, proč jsou poslední dobou všechna alba z této stáje jako podle kopíráku. Místo toho, aby mě od prvního tónu vše řezalo a třeba i bolelo, jakoby se ve studiu (a následné produkci) báli se do toho řádně opřít. Další menší problém mám s nápady, které se na desce vyskytují. Neříkám, že tam nejsou, ale neubráním se pocitu, že jsem tohle všechno už někde slyšel (teď myslím u samotných KATAKLYSM). Pánové jsou bezesporu skvělí muzikanti, jen mi přijde, že letos se zmítají mezi tím, zda do toho pořádně říznout nebo se naplno věnovat melodickému death metalu. Ono to asi tak má být, ale některé momenty se mi zdají až příliš křečovité. I přesto si ale nacházím časem na albu to své a zjišťuji, že zase takový průšvih to není. Sympatické sice je, že má každý song svoji „nosnou“ melodii, která bývá pak následně podpořena kýženým nářezem, ale trvalo mi dlouhou dobu, než jsem se do nahrávky alespoň trošku „prokousal“. Přijde mi, že ta „krása, která se skrývá uvnitř“, mi tentokrát zůstala příliš dlouho uzamknuta v nějaké temné místnosti, kam mi byl odepřen vstup.

Zajímavé je, že KATAKLYSM jsou pořád kapelou, která mě rozehřeje převážně při živém vystoupení. Tam vynikne veškerá síla jejich skladeb. Ze samotné desky bohužel občas cítím vatu, tápání a skladatelskou bezradnost. Mě osobně vadí i občasný lehký příklon k muzice jejich bočního „slavného“ projektu/kapely EX DEO. Některé momenty či části songů, jsou totiž natolik melodické, pompézní, hymnické, že by se s klidem mohly vyjímat na některé jejich „římsko/řecké“ desce. Chápu to, kapely jsou natolik personálně propojené, že asi nelze příliš rozlišit, pro koho se zrovna skládá. Velkou devizou téhle smečky je samozřejmě uhrančivý principál Maurizio Iacono, jehož hlas je jasným poznávacím znamením KATAKLYSM, ale tentokrát mi nepřijde, že by předváděl bůhví jaké špičkové výkony. Spíše jen tak vlažně promlouvá, než aby mě rozsekal. Celé album mi přijde jako „honem rychle“ ušité horkou jehlou. KATAKLYSM již mnohokrát v minulosti dokázali, že mají na vyšší ligu.

Teď to možná vypadá, že jsem nenechal na nové desce „Waiting for the End to Come“ nit suchou. A máte samozřejmě pravdu. Letošní album není z těch, které bych si v diskografii KATAKLYSM ihned zařadil mezi jejich lepší kousky. I přesto ale musím uznat určité kvality, které deska má. Dokonce zde můžeme potkat pár skvělých zapamatovatelných melodií, refrénů, které si určitě rádi někde na koncertě spolu zaskandujeme, ale jinak se musím přiznat, že jsem čekal trošku víc. Těch hluchých míst začíná být na nové nahrávce čím dál tím víc. Kapela jakoby tápala, kam jít dál. Stojí na rozcestí, zda zcela neopustit drsnější (a mě příjemnější) podobu death metalu a neskočit rovnýma nohama nebo po hlavě do hlubin plných melodií. Nevím, alespoň takový mám já můj soukromý pocit z letošního počinu. Jsem moc zvědavý, jakým směrem se KATAKLYSM vydají příště. Brutalita a melodie společně a zároveň odděleně na jedné rozporuplné desce. Zatím vše ještě sedí dohromady v jednom celku, ale pro příště již zvedám varovně svůj prst. Přesto říkám ano, ještě to TAM občas je, někdy to dokonce i řádně řeže. Na další desce už ale dám o bod méně.

Seznam skladeb:

  1. Fire
  2. If I Was God - I'd Burn It All
  3. Like Animals
  4. Kill the Elite
  5. Under Lawless Skies
  6. Dead & Buried
  7. The Darkest Days of Slumber
  8. Real Blood - Real Scars
  9. The Promise
  10. Empire of Dirt
  11. Elevate


Čas: 45:04

Sestava:

  • Maurizio Iacono - zpěv
  • Jean-Francois Dagenais - kytara
  • Stephane Barbe - basa
  • Oli Beaudoin - bicí


https://www.facebook.com/kataklysm
https://myspace.com/kataklysm
http://www.nuclearblast.de/de/


Zveřejněno: 08. 12. 2013
Přečteno:
3377 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2013 10:57 napsal/a Míra
Kaťáci
Kataklysm mě nikdy moc nebavili. Toto cd je totálně nudný kolovratek. Naopak zmiňované Ex Deo mě baví. :)
09. 12. 2013 10:39 napsal/a skipi
je to tak
Někde jsem četl, že ani nic jiného dělat nechtějí. Prostě sází na jistotu, co od nich fanoušci chtějí. To nemusí být nutně špatně, že. viz IM, ACDC, Motorhead a další. Já jen jestli nejsme moc nároční :-). Osobně mně Kataklysm bavili vždy jen na koncertě.
08. 12. 2013 23:10 napsal/a Luma
souhlas
Nezbývá, než s touto recenzí souhlasit. Kataklysm jsem měl vždycky rád, především jejich starší tvorbu a koncerty si taky pokaždé užiju, ale tohle cd je už moc velká vata. Když jsem si je pouštěl do sluchátek, tak jsem se často přistihl, že nevnímám co hrají. A to je špatně. protože přesně jak píšeš. tahle kapela má na víc a v minulosti to i několikrát dokázala.
08. 12. 2013 20:06 napsal/a DW
Corba
je fakt že i Caligvla je proti tomuhle ještě asi v klidu.. Ačkoliv..
08. 12. 2013 19:09 napsal/a corbow
EDxK
Tak pro me atmosferou jasne vyhrava Ex Deo a zpevove taky...tihle Kataci jsou dle mého nazoru horsi a jak pise Dusenej, jako by to bylo sity horkou jehlou....nicmene, je to deska, kterou zatím dokazu tocit v aute...coz se o spousta dalších rict rozhodne neda....