Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

GRAVE MIASMA – Odori Sepulcrorum CD 2013, Sepulchral Voice Records

Slovo a pojem okultismus pocházejí z latinského occultus - tajný, skrytý. Každá okultistická nauka vychází z toho, že kromě rozumu a racionality jsou neznámé síly, které působí ve světě. Tyto síly mohou být vnímány a chápány jen málo lidmi (medium). Pojem značí také tajnou vědu nebo formu magie. Při okultních praktikách se využívá schopnosti mimosmyslového vnímání některých jedinců. Na rozdíl od spiritismu nevztahuje okultismus domnělé nebo reálné neobvyklé zážitky a úkazy na zásah duchů. Křesťanské církve vždy potíraly jakékoli formy okultismu (tolik slovník naučný). Určitě se ptáte, proč ta citace ze slovníku? Tentokrát to považuji za nutnost. Bez pochopení výše zmíněných záležitostí totiž nebudete schopni hudbu britských vyslanců samotného pekla GRAVE MIASMA vůbec vstřebat. Důležité je také oprostit se od současného „technického“ pojetí hudby, kdy kolikrát vítězí počítač nad lidským rozumem. Tady se „recyklují“ staré i nové temné spolky jako AUTOPSY, INFESTER, DISMA, NECROS CHRISTOS, INCANTATION (jejich doomové pasáže) a možná v určitých chvílích i špinavější odnože black metalu.

Deska vyšla primárně na vinylu a CD (Profound Lore Records) je spíše takovým doplňkem. Jedná se samozřejmě o pořádnou dávku špíny, kdy se na nějakou tu „nedokonalost“ nehledí a vše působí spíše jako nějaké chroptění ze staré krypty než současný „moderní“ sound. Nebude to pravděpodobně vyhovovat každému, ale věřte tomu, že pokud dáte GRAVE MIASMA čas a máte pro podobně zaměřené „chlívárny“ předpoklady, budete navýsost spokojeni. Spíše než technika se zde cení prostředky určené k obětování všech, kdo již překročili řeku Styx. Chvílemi je to setkání s nemrtvými až hmatatelné a pokud se vám podaří ještě doladit prostředí k poslechu v podobě zatemněného pokoje, mrazivého chladu a pochmurné nálady, pevně věřím tomu, že se časem nějaký ten duch předků „žijících“ ve vaší blízkosti objeví. „Odori Sepulcrorum“ se nedá poslouchat po jednotlivých skladbách. Lépe se mi osvědčil spíše způsob, který nazývám „kulisa“. Neznám nic lepšího, než si natáhnout nohy a číst si ve starých knihách. V pozadí je mezitím vyvolávána odvrácená strana našeho vědomí. Jako celek se pak pokojem vznáší zvláštní pochmurná nálada.

Zajímavý obal měl na svědomí Denis Forkas Kostromitin. Tady mi dovolte se chvilku zastavit. Nemůžu se ubránit dojmu, že podobné obrázky jsem často vídával na dlouhých procházkách v našem pohraničí. Možná by to mohl být nějaký polozapomenutý oltář v rozpadajícím se kostele, kam se kněží bojí již dávno vstoupit. Nevím, jen to na mě tak působí. Pochválit musím i Jaime Gomeze Arellana, který oblékl desku do zvukového kabátu (londýnské Studios Orgone). Ten je plesnivý, možná už i notně zapáchá a pokud by měl paměť, určitě by mohl vyprávět hrůzostrašné příběhy. Krásná morbidní práce! Texty jsou plné okultismu, nihilismu a odkazů na staré knihy pojednávající o hrůzách, které nám je schopná způsobit příroda (jejíž jsme samozřejmě nedílnou součástí). Kolem vás se vznáší dávno padlý anděl. Jeho zuby již začínají černat a vy marně obracíte svoji tvář k nebi. Už dávno víte, že umírání musí být proti těmto zážitkům jen procházka růžovou zahradou. Z desky se valí staré kytarové hradby, hnis a nechutnosti, kterých jsou schopni jen sami lidé. Věřím, že pokud této nahrávce propadnete, budete již navěky prokleti. 

Svět je zase jednou hodně zlý. Všichni k vám již dávno odvrátili svoji tvář. I já mám co dělat, abych vůbec dopsal započatou recenzi. Nějak se přirozeně obávám toho, že by mě mohlo ZLO pohltit. Už dlouho jsem neslyšel tolik temnoty nahuštěné na hudební nosič. Vím moc dobře, že to určitě nebude vyhovovat každému, ale myslím, že až zapracuje zub času, budou se lidé k „Odori Sepulcrorum“ stále častěji vracet. Deska je totiž v současné době takovým malým zjevením. Pokud máte rádi království temnoty, doom/death metalu a jen tak něčeho se nezaleknete, buďte vítáni. Jen se mějte na pozoru. Mohlo by se vám totiž jinak stát, že vás album pohltí a nebude vám už pomoci jako mě. A jestli vám mohu doporučit, nechoďte s deskou nikdy příliš blízko kostela. Jinak byste ucítili v rukách pálivou bolest. Není totiž radno se mezi mocnosti dobra a zla příliš míchat. Já jsem moc rád, že se mi podařilo si tento letošní špinavý skvost do své sbírky pořídit. A teď už mě nechte prosím být. Musím připravit dnešní seanci. Svíčky již dávno hoří, ruce jsou spojeny v pentagram… Krásně „ZLÁ“ a temná deska! Bojíte se rádi? Tak vstupte, jste kdykoliv vítáni.

Seznam skladeb:

  1. Death's Meditative Trance
  2.  Ascension Eye
  3. Ovation to a Thousand Lost Reveries
  4. ĹÝó÷áôďň
  5. Odoratus Sepulcrorum
  6. Interlude
  7. Seven Coils
  8. Ossuary


Čas: 48:42

Sestava:

  • A – basa
  • D – bicí, perkuse
  • R – kytara
  • Y – kytara, zpěv


https://www.facebook.com/gravemiasma
http://www.gravemiasma.co.uk/
http://www.myspace.com/worshipgravemiasma
http://www.sepulchralvoice.de/
http://www.profoundlorerecords.com/


Zveřejněno: 03. 12. 2013
Přečteno:
3256 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 12. 2013 19:52 napsal/a prepil
Brutality..
Ty dva letošní songy fakt legendární debut jemně evokují.. Důkaz, co pro mně Screams.. znamená, Ti posílám s dovolením na mail, ať to tu nezasírám :-) Končím s komenty netýkajících se Grave Miasma ;-)
03. 12. 2013 19:26 napsal/a Asphyx
Asphyx a Brutality
Maj recht ve všem:)) Na Asphyx se těším jako malej Asphyx, to je jasná věc... budu v první řadě:)) a Brutality jsem koupil rovnou od kapely na http://www.brutalitytheband.com/ za 5 USD plus myslím 13 USD poštovné (tedy ještě plus triko:)) Já mám Brutality hrozně rád už od roku 1993 - Screams of Anguish. pro mě je to i osobní KULT! A ty nový dva songy jsou pro mě i takovou velmi příjemnou nostalgiíí:))
03. 12. 2013 18:37 napsal/a prepil
Asphyx
Mimochodem, jak se maniak Asphyx těší na Asphyx v květnu v ČR? :-)
03. 12. 2013 18:34 napsal/a prepil
Melektaus
První várku Nexus for Continual Genesis u Lavadome jsem prošvihl, na tu druhou se čekalo dlouho na dodání, ale čekání se vyplatilo, souhlasím, nádherně provedený digipack, a hudebně snad ještě lepší než debut, který jsem koupil kdysi za nekřesťanský peníz a pak zjistil, že ho má Honza v distru za výrazně nižší cenu :-) To dvouskladbové EP Brutality už vyšlo i fyzicky? To jsem nějak přehlédl, dík za info, budu se muset po tom kouknout, štvalo mě, že je to jen k stáhnutí..
03. 12. 2013 18:25 napsal/a Asphyx
a když
už jsme u toho ZLA, minulý týden mi konečně přišlo letošní EP BRUTALITY – Ruins of Humans (tady přímo od kapely), dva songy a totálně mě to řeže...