Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

13 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE III - Část 5. Na jakém aparátu posloucháš nahrávky, které recenzuješ? Dáváš přednost poslechu ze sluchátek, nebo přes reprosoustavy?

Možná si ještě někdo pamatuje na ankety, které se věnovaly redaktorům FOBIE, jejich vkusu a názorům. Tentokrát to bude o něčem trochu jiném, o recenzích. Ty tvoří hlavní náplň tohoto webzinu a tak snad bude někoho zajímat, jak recenze vznikají, jak kdo přistupuje k poslechu nahrávek, na jakých aparátech desky, cédéčka, kazety a empétrojky točíme, v jakém rozpoložení nejraději píšeme...

Za inspiraci bych chtěl poděkovat Šakalovi, který něco podobného před časem podnikl ve svém papírovém xerox zinu Noise Master, odkud je část otázek se svolením jejich autora převzata.


Na jakém aparátu posloucháš nahrávky, které recenzuješ? Dáváš přednost poslechu ze sluchátek, nebo přes reprosoustavy? Posloucháš recenzované nahrávky na stejných zařízeních, jako když posloucháš nahrávky pro své potěšení?


Mikael: Nahrávky poslouchám přes repráky na CD nebo DVD playeru a stejný způsob volím i při běžném poslechu.

Opat: Dávám přednost reprobednám, ale vzhledem k poměrně značnému času strávenému v MHD či někde mimo domov, hodně alb stihnu naposlouchat ve sluchátkách. Vyhovuje mi obojí a vše poslouchám na stejných zařízeních. Kromě vinylů.

Johan: Aparát mám z pohledu audiofila řekněme průměrný. (úsměv) Z pohledu dnešní MP3-generace asi špičkový. (smích) Sestavu tvoří komponenty - gramofon, CD player, double kazetový magnetofon, zesilovač + reprosoustavy vyrobené na zakázku. Mám i slušná sluchátka, ale prakticky je nepoužívám, vytáhnu je jednou za uherský rok. Pak mám ještě další aparáty všelijaké úrovně, dvě mikrověže, CD/kazetový magnetofon, kazetový magnetofon, PC s celkem slušnými dřevěnými reproduktory, mobil... (úsměv) Používám ty horší přístroje k poslechu třeba při vaření nebo jiné činnosti, poslouchám i v zaměstnání, protože jsem sám v kanceláři, kde mám také slušné bedýnky u PC a na první dojem z nahrávky poslech na těchhle strojích stačí. Píšu jen při poslechu z velkých repráků, sporadicky z mikrověže, která umí přehrát MP3.

Peťan: Vinyly na gramci, CD a kazety na hifi-věži a mp3 přes PC. Sluchátka nesnáším a využívám je pouze na cestách nebo v MHD – tzn. na nesoustředěné poslechy. Jinak vše valím přes reprosoustavu.

4horsemen: No, asi nejvíc poslouchám hudbu v autě, protože hodně jezdím, dalo by se říct ne-li v něm bydlím. Doma do nedávna byla věž, která už nepremáva, takže poslouchám v obyčejném přehrávači a hodně CD běží v mechanice počítače. Poslouchám ze sluchátek, ale když je doma klid a ticho, tak není nad to si vychutnat nahrávku pěkně nahlas z repráku.

Coornelus: Když přijde vinyl, tak je to jasné, že. Samozřejmě nejraději mám ten rituál, když zapnu zesilovač, položím vinyl na talíř atd. Ale jelikož poslouchám hudbu v podstatě pořád, logicky se nevyhýbám ani MP3. Kolikrát je to i nutnost, protože poslouchám kapely, které tady na fyzickém nosiči neseženu, a abych si je objednával z Ameriky, na to jsem malý pán. Další důvod, proč se nevyhýbám MP3 je ten, že mi dělá společnost při mých běžeckých toulkách v lese, a momentálně jsem ve stavu, že kdybych u sebe neměl MP3 přehrávač, byl bych z toho asi hodně rozhozený.

Asphyx: Mám doma věž PANASONIC (označení jsem nebyl schopen dohledat pro její stáří, ale hraje dobře (smích)). V dalším pokoji mám malý CD přehrávač, u kterého cvičím své zchátralé tělo a jinak patřím mezi maniaky, kteří mají venku neustále sluchátka na uších. Když mě recenzované CD baví, mám ho ve všech dostupných formátech pro poslech, když nebaví, projíždím ho jen na věži. Moje soukromá sbírka obsahuje CD a souběžně MP3. V podstatě mimo spánku a jídla poslouchám něco pořád (smích).

Mafek: Recenzované nahrávky poslouchám převážně na aparátu Panasonic (CD), klasické regálové reprobedny. Nejsem skutečný audiofil. Na řadu přijdou ale i sluchátka, kde se dají v nahrávce najít i detaily, které při „běžném“ poslechu metalem nahluchlému uchu unikají. Když se chci opravdu potěšit, pustím si vinylovou desku. To je pro mě to pravé potěšení.

Kubánec: Vzhledem k tomu, že recenzuju z 90 procent vinyly, tak preferuju gramec a moji chatrnou reprosoustavu.

Luma: Vždycky, když píši recenzi, poslouchám všechny nahrávky na reprosoustavě. Maximálně když nemám čas, nahraju si dané cd do mp3 přehrávače, abych si hudbu zběžně poslechl. Ale jinak vše poslouchám na audio sestavě.

Míra: Pokud recenzuji, pak porovnávám hudební zážitek z více perspektiv. Na přenosném přehrávači se sluchátky, z domácího přehrávače anebo z reprobeden připojených k PC. K recenzi moc desek na vinylu nedostávám, takže gramofon je to jediné zařízení, které k recenzím prakticky nevyužiju...



Zveřejněno: 15. 11. 2013
Přečteno:
3340 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář