Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

DIPHTERIA – Kdo nasype ptáčkům CD 2013, L´Inphantile Collective

Pražská smečka DIPHTERIA toho za sebou moc nemá a taktéž informaci o kapele najdeme poskrovnu. Ale něco přece. Dopátral jsem se po splitku s VIBRATHÖRR z roku 2008 a jestli se nepletu, tak je byl jejich první rok působení na metalové scéně. Na konci roku 2009 vydávají kladně hodnocený debut „Claustrophobic” a v roce 2011 začínají pracovat ve studiu Davos na druhé plnohodnotné desce. Dávají si načas a tak deska „Kdo nasype ptáčkům“ spatřila světlo světa až po dvou letech. Mezitím kapela koncertovala, hledala druhý zpěv - cituji:“Hledáme druhý zpěv… náš stávající zpěvák má spíš středovýškový hlas, chceme tedy nějaký rozumný protipól - tedy mohutný hluboký vokál”. Což se povedlo a vedle Tomáše Červinky se postavil Roman Vician. Na aktuální desce je vokálových výpomocí povícero, a to Olda Kamenetski (PERFECITIZEN), Venca Šrámek (NIAS) a Julian Lamas. Když jsem u informací z bookletu CD, tak jen dodám, že je obálka složena z dvoulistu, a byť vyobrazení fotek a motivu alba je pěkné, tak je info velmi strohé. Prakticky jen sestava DIPTHERIE, hostů a poděkování. Čekal bych víc, minimálně nějaké texty...

Album „Kdo nasype ptáčkům“ je spleť prvků, které se v současné době dají nalézt v různých odnožích od tvrdého metalu až po grind. Album na první poslech zaujme, ale přes některé pasáže se jakoby nemůžu prokousat. Těch metalových změn je zde přehršle a na první poslech je album složité, ba dokonce si říkám „ne, takto ne“. Ale už po prvním poslechu v paměti zůstanou základní pasaže či motivy, které v pohodě přijmu a má metalová aura mi našeptává, že toto musím slyšet ještě jednou. Časem si album znovu dám do přehrávače a postupně sosám další střípky tónů nebo dokonce zajímavých hlasů, které jsou zde také součástí díla a jsou také jedním z nástrojů a vytvářejí další článek, který zapadá do hudebního konceptu.

Celé album stojí na deathmetalovém základu s groove hardcorovým spodkem. Po tajemném až strašidelném intru se nám otevře plná náruč příjemného melodického death metalu. „Reflection“ je skladba, která mě na poprvé utvrdila v tom, že toto album by mohlo být vskutku dobré. A to ať už příjemnou melodickou linkou (základ skladby), ale i střídajícím se vokálem z growlu s křičícím hlasem. Tyto dva hlasy opět pokračují v následující skladbě „Suprse for You”, kde je onen přidušený řev naopak spíše doplňován growlem. Takto navzájem střídající se vokály jsou slyšet po celou dobu alba, které občas doplní šepot či jiná poloha hlasu. Melodická linka u třetí skladby je taktéž zachována, ale je o něco svižnější, se sekaným thrashcorovým riffem. U „Poor Soul“ je výrazná změna. Píseň je položena do hutného pomalejšího tempa a má silný groove podklad. „Vitamin X” je protipól předchozí, i když z větší části se drží ve středním corovém tempu, tak jsou zde pasáže připomínající silně grindovou nakládačku.

Po nezajímavém intermezzu, řekl bych skoro zbytečném, přichází „New Begining" opět připomínající částečně melodickou švédskou deathovou školu s klasickým death metalem okořeněnými s blackovým šepotem či skřehotem a v závěrečné fázi připomínající industriální muziku, například FEAR FACTORY. U „Imprecation” mě napadá, že toto již znám, a taky to, že tyhle deathmetalové motivy jsem už víckrát slyšel. Nejméně výrazná skladba alba. „Out of Time” je opět deathcorový nářez se sekanými riffy a kvílivou kytarou. Kombinace death metalu částečně s jeho brutální podobou a thrashovými záseky namíchané s hardcorovou třešní, to je „Red Cap“. Předposlední „Nevermind” se nese ve středním až pomalejším metalovo-corovém tempu se sborovými výkřiky. Závěrečná „Last Dinner“ je svižnější hardcorová nakládačka s pozvolnějším zakončením. Neméně zajímavé je „Outro“, které začíná podobně tajemně jak v úvodu, v polovině nás překvapí thrashový riff a ďábelský závěrečný hlas.

Zvuk alba je dobrý, hodně se mi líbí zmiňovaný groove podklad. Co bych chtěl hodně pochválit, tak střídání dvou (více) hlasů. Mezi kousky, které mě nejvíc zaujaly, bych zařadil melodickou „Reflection“ a grindový „Vitamin X”. Druhá půle alba od "Saxophone Sodomy" se mně jeví o něco slabší než první část. Je mi jasné, že posluchač, který je vyznavačem určitého stylu, toto album nepřijme vcelku kladně, ale já (a to i přesto, že některé motivy na albu jsem již někde slyšel) dávám poctivých sedm.

Mimochodem, trochu mě zaráží název alba v češtině, i když písně nejsou v mateřském jazyce. A kdo nasype ptáčkům? To nevím. Mně pro opeřence z alba nezbylo nic.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Reflection
  3. Suprse for You
  4. Poor Soul
  5. Vitamin X
  6. Saxophone Sodomy
  7. New Begining
  8. Imprecation
  9. Out of Time
  10. Red Cap
  11. Nevermind
  12. Last Dinner
  13. Outro

Čas: 34:45

Sestava:

  • Tomáš Červinka - zpěv
  • Roman Vician - zpěv
  • Honza Stejskal - kytara
  • Daniel Weis - kytara
  • Martin Mrázek - basa
  • Michal Chalupka - bicí


http://bandzone.cz/diphteria


Zveřejněno: 12. 11. 2013
Přečteno:
3897 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář