DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

A jsme zpátky v Čechách, Martin z Epidemie records hodnotí uplynulý rok?

1.Uveď seznam realizovaných produktů v roce 2004.

EPR 045 AGHIATRIAS - Regions of Limen, první edice 500 digipaků, druhá edice 444 ks v jewel boxu.

EPR 046 LUNATIC GODS - Mythus, limitovaná edice 300 digipaků.

EPR 047 FORGOTEN SILENCE - Bya Bamahe Neem CD / limitovaná edice 468 ručně dělaných digipaků.

EPR 048 MELANCHOLY PESSIMISM - Dreamkillers CD

EPR 049 DYING PASSION - Sweet Disillusions, limitovaná edice 300 velmi luxusních digipaků.

Dále by se sem dal zařadit i titul:

EPR 044 DUSK - Jahilia CD / limitovaná edice 500 digipaků.

Toto album sice vyšlo v prosinci 2003 ale vše okolo propagace a distribuce probíhalo v roce 2004.

2.Odpovídá výše uvedený seznam edičnímu plánu na rok 2004? Podařilo se něco nad plán, nebo naopak nedošlo k realizaci něčeho a proč?

Vše jsem si naplánoval v lednu 2004 a vše se úspěšně zrealizovalo. Některé tituly měli malinké zpoždění ve vydání, ale to není až zas tak důležité. Nad plán se povedla druhá edice AGHIATRIAS, tam jsem opravdu nečekal že k něčemu takovému dojde. A trošku se nám vymknulo kontrole vydání FORGOTTEN SILENCE, původně zamýšlený úsporný projekt vyústil nakonec spíše v megalománský, především díky ručně dělanému a speciálně tištěnému digipaku.

3.Jaký titul byl v roce 2004 nejúspěšnější a kolik kusů se podařilo prodat, naopak jaký bys mohl označit jako krok vedle?

U titulů, které Epidemie Records momentálně produkuje se většinou nedá hovořit o nějakém prodejním úspěchu. Snažím se spíše o věci, které potěší srdce milovníků nevšedností. Na uspokojení mas tu jsou jiné firmy. Největší úspěch ale zaznamenali AGHIATRIAS. Tento titul jsem chtěl udělat jen pro získání nové zkušenosti v limitované edici 500 digipaků s tím že se to bude prodávat hodně dlouho. Nakonec jsem byl nucen 3 měsíce po vydání připravit druhou edici... příznivé ohlasy v zahraničí, mnoho nových známostí, kontaktů, poznatků. Dobře si vede i digipaková edice nového alba DYING PASSION a těší mne i pěkné přijetí pákistánských DUSK, kde jsem dopředu vůbec nevěděl co mohu očekávat. Na druhou stranu jsem třeba předpokládal že o digipakovou edici nového alba LUNATIC GODS bude mnohem větší zájem než ve skutečnosti je.

4.Podařilo se ti v roce 2004 udržet ?+? v porovnání výdajů / příjmů?

Pokud vezmu v úvahu celkovou tržbu na jedné straně a na druhé straně náklady na vydání titulů a k tomu veškeré další náklady na chod vydavatelství, vychází stále znaménko +. Po téhle stránce mohu být spokojen... problém ale je, že ta plusová částka není nějak závratně vysoká a pokud vezmu v úvahu i veškerou energii kterou jsem tomu věnoval já, můj grafik (a nutno říct, že dělat věci nestandartním způsobem je mnohem, mnohem náročnější než zvolit běžnou tuctovou cestu), kapely... zjistím, že úplně všechno není v pořádku.

5.Co jsi pro propagaci svých koní v roce 2004 podnikl (reklama, tour, ?)?

Reklama ve většině domácích tištěných fanzinů a magazínů. Reklama a rozhovory v tištěném katalogu Epidemie Records, domlouvání rozhovorů atd. Celkem běžný postup... k tomu samozřejmě celosvětová distribuce (byť omezeným UG způsobem) atd. Letos jsem pořádal i 11-ti denní turné po čechách-moravě pro pákistánský DUSK, kde si zahráli i další kapely z labelu. Obvykle ale toto nedělám (víceméně tohle bylo vyjímečně), neboť zastávám názor, že kapela, která své snažení myslí vážně má mít manažera, který se o ní po všech stránkách systematicky stará. Vydavatel se potom může rozhodovat na základě toho jak kapela funguje a pokud se rozhodné do své stáje kapelu vzít vzniká spolupráce už na nějakých základech. Tohle si žel stále hodně kapel vůbec neuvědomuje a myslí si, že vydavatelství je tu od toho aby pro kapelu dělalo úplně všechno, to je ale velmi scestný názor.

6.Co tě v roce 2004 na naší scéně nejvíce potěšilo, naopak co tě nejvíce naštvalo?

Myslím, že vzhledem k širšímu záběru, který Epidemie Records má mi nějak nepřísluší hodnotit nějakou konkrétní scénu. Vždy budu rád pokud bude dost lidí, kteří se stále budou aktivně zajímat o hudbu, vyhledávat nové neotřelé věci a nespokojí se s tím, že jim někdo šikovně podstrčí několik zavedených jmen.

7.Jakou kapelu závidíš konkurenci? Jakou kapelu bys chtěl mít pod svým vydavatelstvím?

Závist nějak nepěstuji. Jinak jsem moc rád, že mám to co mám. Když se ohlédnu zpět tak jsem moc rád, že mám na značce navěky zaznamenanou tvorbu kapel jako DEMIMONDE, DUSK, HERMAPHRODIT, FORGOTTEN SILENCE  nebo AGHIATRIAS. Bez jakéhokoliv přehánění mohu říct, že v Čechách momentálně není žádná kapela, kterou bych si přál pod sebou mít. Venku je takových kapel samozřejmě hodně, žel pro český label je velmi těžké vypracovat se na takovou úroveň aby mohl vydávat kvalitní zahraniční kapely.

8. Máš zálusk přibrat nějaké nové mladé kapely?

Zatím nic takového neplánuji. Spíše se budu snažit o nějakou zahraniční kapelu, ale jak už jsem zmínil v minulé odpovědi, není to jednoduché.  Pokud mne nějaká nová mladá kapela překvapí tak jako svého času DEMIMONDE s Mutant Star nebo DUSK s Jahilia, rád jí nabídnu smlouvu.

9. Máš už sestavený ediční plán na rok 2005? Jestli ano, sem s ním?.

Určitě bude nové album AGHIATRIAS ?Ethos? v září 2005. Něco dalšího je rozjednané, uvidíme.

10. Tvá přání do roku 2005?

Pokud Ti budu moct za rok odpovídat na podobné otázky, bude to znamenat že jsme všichni přežili další rok a to bude fajn.


Zveřejněno: 30. 12. 2004
Přečteno:
3395 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář