Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PATHOLOGY – Lords of Rephaim CD 2013, Sevared Records

Pitvám, pitvám a najednou koukám, že operuji (smích). Takhle by nějak mohl znít notoricky známý vtip upravený pro brutální death metalisty. Mrtvoly totiž na jejich deskách ožívají poměrně často, pitvá se také, co to dá a pokud jsou dobře nabroušeny všechny operační nástroje, pokaždé se zažije spousta pořádné morbidní zábavy. Američtí PATHOLOGY jsou jedněmi z těch, kteří táhnou káru plnou mrtvol již nějaký ten čas. Měli stejně jako všechny kapely lepší i horší období, ale pokud budu mluvit za sebe, tak nikdy nepodlezli určitou laťku hnisající kvality. Zajímavé je, že na rozdíl od většiny kapel, které vydávají většinou alba jednou za dva roky, tak tito Američané dávkují svoji porci hnusu každý rok. A co si budeme povídat, pokaždé se jedná o poměrně vkusný, dobře vstřebatelný materiál. Velkou zásluhu na tom má zpěvák Matti Way, kterého bych byl schopen poslouchat snad pořád. Je sice pravda, že poslední tři alba mám při poslechu dost vtíravý pocit, že se pánové již opakují, ale jelikož se vždy brutálně a death metalově vraždí jen něco kolem půl hodiny, nestíhám se většinou nudit.

„Lords of Rephaim“ je krásnou ukázkou toho, že i tento styl, který bývá většinovými posluchači často zatracován, dokáže žít vlastním krvavým a bohatým životem. PATHOLOGY samozřejmě nepřinášejí vůbec nic nového, ale dokážete odolat skvěle odvedené řemeslné práci? Brutální klasika ve své krystalické podobě. Pro někoho možná obyčejná houpavá ukolébavka, pro jiné vyjádření jejich nejniternějších pocitů. Osobně jsem dlouhodobě někde mezi tím. Některé momenty jsou pro mě hodny zapamatování a vynášel bych za ně kapelu do pekla a občas mívám naopak záchvaty zívání. Pokud se budeme soustředit na zvuk, tak tady je vše v nejlepším pořádku. Daniel Castleman (mix, mastering) a Dave Astor (produkce) moc dobře vědí, jak odvést pořádnou drsnou a nekompromisní práci. Vše náležitě drtí a zároveň je dobře slyšitelné. Trošku problém mám s obalem desky od Para Olofssona. Tahle variace na vetřelce mi už přijde poměrně otřepaná, ale budiž.

Je vlastně nutné dál něco řešit? Myslím, že moc ne. Stačí vzít do ruky svoji oblíbenou sekyru, pořádně se rozkročit a začít se houpat do rytmu jako otec ze seriálu Třicet případů majora Zemana (díl Studna). Tady se hraje brutální klasika pro fanoušky kapely. Všem ostatním, kteří nemají tento styl rádi, to bude stejně ukradené. Osobně bych byl rád, aby příště kapela zkusila svoje bohulibé běsnění občas něčím obohatit. Nemyslím teď zrovna přidávání symfonického orchestru (to bychom asi nerozdýchali, že?), ale alespoň nějaký menší „progres“ by neškodil. Jinak časem dojde k tomu, že si začnu jednotlivá alba této slovutné kapely plést a nebudu je schopen rozeznat od sebe. Zatím sice vše udržím, ale příště nevím, jestli budu mít chuť na další „stejnou“ desku. Ale budoucnost je v rukou samotného Satana, nechme ji zatím být.

Myslím, že letos se v Kalifornii vcelku „zadařilo“. PATHOLOGY umí svoji práci odvést s přehledem a krvavou grácií a tak máme co dočinění s kvalitním, krásně mokvajícím albem. Jen si říkám, kolik podobných desek denně vyjde v různých koutech světa? PATHOLOGY by slušela nějaká změna, více nových neotřelých nápadů, nějaké osvěžení. Dnes bohužel jen dobré řemeslo nestačí. Konkurence je v současnosti příliš vysoká. Pokud bych totiž srovnal s podobně zaměřenými kolegy a jejich novými letošními počiny, tak „Lords of Rephaim“ zůstává o několik stop pozadu. I tak se ale jedná o slušné, dobře poslouchatelné album, které rozjasní tvář nejednoho vyznavače stylu. PATHOLOGY jsou vlastně taková každoroční jistota, z které se pomaličku stává, sice kvalitní, ale pořád stejná radost. Je jen otázkou času, kdy omrzí. Zatím jsem sice spokojen, ale již dnes zvedám varovně ukazováček. Ta nuda tam jednoduše už občas cítit je. Kvalitní brutal death metalové řemeslo bez větší přidané hodnoty.

Seznam skladeb:

  1. Mountain Of The Dead
  2. Lords OF Rephaim
  3. Excisions
  4. Autmun Cryptique
  5. Dead Commandments
  6. Empire
  7. Ascending Below
  8. Among Skinwalkers
  9. Dies Irae...
  10. Its In The Blood
  11. Reign From Above
  12. Path Of The Divine
  13. Code Injection


Čas: 33:14

Sestava:

  • Matti Way – zpěv
  • Tim Tiszczenko – kytara
  • David Astor – bicí


http://www.pathologymusic.com/
http://www.facebook.com/PathologyMusic
http://www.sevared.com/


Zveřejněno: 08. 11. 2013
Přečteno:
3276 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář