Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

AVULSED – Ritual Zombi, CD 2013, Xtreem Music

Potácím se v temnotě. Mé oči nevidí a sluch je zasažen krvavou brutalitou. Kolem mě se kroutí čerstvě vytažená střeva v šílených kreacích. Srdce, vytržené i s tepnami, odříkává do rytmu posledních pár slov. Masakr mojí hlavy pokračuje. Mozek se zmítá mezi lebečními stěnami v prazvláštní křeči, kterou vám může způsobit snad jen dobře podaný brutální death metal. A když ho ještě ke všemu hrají jedni z nejpovolanějších, není moc co dál řešit. Vítejte na letošním srazu zombie. Na oslavu death metalu byl připraven pestrý a pořádně krvavý rituál. AVULSED jsou totiž přesně tou smečkou, která se sice příliš nevyhřívá na světlech slávy, ale jejich alba mají vždy něco do sebe. „Ritual Zombie“ je jejich sedmým dlouhohrajícím příspěvkem mezi evropskou death metalovou šlechtou. Pojďme se tedy spolu projít na jeden starodávný hřbitov v Madridu, kde již od roku 1991 moc dobře vědí, jak exhumovat dobře uleželé maso z těl svých předků.

Hned v úvodu jsem trošku nespokojen s intrem, které mi přijde na takovou kapacitu v oboru, jakou AVULSED bezesporu jsou, až příliš „sladké“. Možná to tak má být, ale mě se stejně nelíbí. Pak jste ale ihned vtaženi do hry šíleným rytmem (AVULSED mají nového bubeníka Osckara a na způsobu hry je to znát). Možná vám někomu přijdou bicí trošku „plechové“, ale osobně jsem s nimi měl „problém“ snad jen prvních pár poslechů, pak jsem je vstřebal a teď už se bez nich neobejdu (smích). Vítejte na srazu divokých zombie. Dneska to bude večírek, na který jen tak nezapomenete. Tedy, pokud máte rádi death metal a nevadí vám nějaké to zachroptění (za mikrofonem není nikdo menší než legendární Dave Rotten), zápach a smrt na každém kroku. Velmi se mi líbí rozsah a všechny výrazové prostředky, se kterými kapela pracuje. Pohybujeme se někde od klasického brutálního death metalu, až po skoro až thrashovou oblast. Základem je ale pořád poctivé smrtící řemeslo ve své old schoolové podobě. Já jsem velmi spokojen, protože takto je album alespoň náležitě pestré a každý song je jasně rozeznatelný. Dokonce jsem si nalezl i pár svých „hitovek“.

Ano, oproti minulé desce z roku 2009 „Nullo (The Pleasure of Self-Mutilation)“ došlo k menšímu „zpomalení“. Nebo mně to alespoň tak přijde. Není to ale vůbec na závadu. Vše je o to více temnější a „propracovanější“. Tady se opravdu tančí na hrobech, až víka od rakví praskají. Nedá mi to a musím zmínit nádherný obal od mého oblíbeného umělce Juanjo Castellana. Z toho obrazu přímo tryská utrpení. Co se týče zvuku (nahrávalo se u Dani Blanca a mastering měl na starosti Dan Swano), tak za odvedenou práci zvedám palec jednoznačně nahoru. Všechny nástroje jsou dobře čitelné a vy si tak můžete vychutnat v klidu svoji porci krvavého masa. Skvělé je to, že album i přes svoji vražednou délku necelých 52 minut ani na chvilku nenudí. Dokonce jsem si říkal, že je té krve a šílenosti na mě možná málo a snesl bych klidně ještě nějaký přídavek. Mimochodem, cover od slovutných DEATH (skladba „Zombie Ritual“) mi přijde také vynikající. AVULSED ho zahráli po svém a tenhle slavný song posunuli (a rozvinuli) zase o kousek dál. Masakr může pokračovat!

Letošní rituál nedočkavých zombie vstávajících z hrobů se vyvedl. Opravdu cítím z nahrávky pachuť spáleného masa, odpadávajících končetin, vyhřezlých vnitřností a strachu, kterého je deska plná až po okraj. Všichni milovníci starých dobrých nahrávek by měli zbystřit, protože tohle je přesně ta porce poctivosti, která by se jim mohla líbit. Za tou slupkou brutality se totiž skrývají skvělí muzikanti, kteří moc dobře vědí, jak vás uvítat a náležitě uctít na jejich soukromém hřbitově. Umírání není jednoduchá věc a není dobré je brát na lehkou váhu. Zombie totiž čekají na každém rohu a ta hranice mezi žitím a nebytím je natolik křehká, že je velice jednoduché sklouznout k všeobecnému klišé. Toho se zde ale nedočkáte. Tady se totiž odehrává syrová bestialita rozzuřených šelem, které s prvními večerními stíny vyrážejí na lov. Ve vzduchu jsou cítit výkřiky obětí a kdo nemá rychlé nohy, ten se stává během pár okamžiků snadnou kořistí. Za oknem márnice se zase směje nějaká bestiální potvora a když vám pod nohama poprvé zakřupají kosti, jasně víte, s kým máte tu čest. Tady je království smrti a death metalu. „Ritual Zombi“ právě začíná. Mohu vám ho jen a jen doporučit. Takhle nějak bych si představoval čerstvě vykopané ostatky. 

Seznam skladeb:

  1. Dawn of Apocalypse (Intro)
  2. Dead Flesh Awakened
  3. Z-Hunter
  4. …Was Not My Blood
  5. Horrified by Repulsion
  6. Zompiro
  7. Elegy for the Rotting (Interlude)
  8. Unborn of the Undead
  9. Brainsuck
  10. Zombie Ritual (Death cover)
  11. Cannivegan Corpse
  12. Cult of the Living Dead
  13. Devoured and Forgotten (Outro)

Čas: 51:45

Sestava:

  • Osckar Bravo– bicí
  • Juan Carlos „Juancar“ Calvo – kytara
  • Antonio Carlos Rodiuez „Tana“ Espigares – basa
  • José Maria De Miguel „Cabra“ Orero – kytara
  • Davi Sánchez „Rotten“ Gonzáles – zpěv

 

http://www.avulsed.com/
http://avulsed.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/avulsed
http://www.xtreemmusic.com/


Zveřejněno: 14. 11. 2013
Přečteno:
3303 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 11. 2013 10:23 napsal/a Avulsed
OK
He,he,já díky za recenze.Inspirace pro nové nahrávky se vždycky hodí.
18. 11. 2013 10:22 napsal/a AVULSED - Revenant Wars
EP
AVULSED - Revenant Wars je název.
18. 11. 2013 10:21 napsal/a Asphyx
díky
kouknu na to. Jsem moc rád, že máme takto všímavé čtenáře. Ještě jednou děkuji.
18. 11. 2013 10:19 napsal/a AVULSED - Revenant Wars
EP
AVULSED - Revenant Wars je název.
18. 11. 2013 08:12 napsal/a Asphyx
děkuju
za pochvalu a za tip. To EP si budu muset pořídit, nějak mi ta informace unikla. díky...