Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

DORMANT ORDEAL – It Rains, it Pours CD 2013, vlastní vydání

O tom, že je Polsko death metalu zaslíbenou zemí, ví dnes asi každý. Kapely jsou tam nejen hodně činorodé, ale také velmi vstřícné směrem k fanouškům. V té velké konkurenci jim asi nezbývá nic jiného, než se snažit, co to jde. Pro nás posluchače je to samozřejmě jen a jen dobře. Můžeme si vybírat, hodnotit a případně koupí ocenit ty, které se nám líbí nejvíc. DORMANT ORDEAL je jednou z mnoha smeček, které drtí poctivý starý death metal ve stylu BEHEMOTH, HATE, DEICIDE, MALEVOLENT CREATION, ale i třeba takových MORBID ANGEL. Byl jsem ještě schopen vystopovat vlivy DECAPITATED a COLDWORKER. Pokud tedy vzýváte podobné spolky, mohli byste i na letošní prvotině „It Rains, it Pours“ nalézt nějaké to chutné sousto. Zajímavá je i textová složka, která se tentokrát zaobírá poměrně netypickou oblastí pro hraný styl. Máme tu dočinění s propracovanými příběhy plnými temné filozofie. Samozřejmě muzika nezůstává pozadu a je také velmi sofistikovaná.

Jednotlivé skladby jsem si pro sebe vždy rozdělil na pomyslné dvě části. Snad v každém songu zazní nějaký potenciální hitový riff, skvělý moment, nápad, který stojí za povšimnutí. Bohužel jsou si všechny motivy velice podobné a časem se začne do společně strávených chvilek vkrádat trošku nuda. Je to škoda, protože jinak cítím z celé desky velké nadšení, velmi dobré hráčské výkony a příjemného zpěváka. Opravdu často si říkám, že by jednotlivým songům slušelo zkrácení. Chápu, že chtěli DORMANT ORDEAL rozvíjet jednotlivé nápady k co největší košatosti, jenže na mě více zabírá, když se útočí rychle, jednoduše a má to pořádné grády. Tady se stávají muzikanti oběťmi vlastních exhibicí. Tam, kde byste očekávali pořádný úder kladivem do obličeje, se jen jakoby lechtá. Možná je to také trošku způsobeno poměrně nevýrazným zvukem. Pawel „Janos“ Grabowksi, který měl mix a mastering na starosti, se zřejmě obával trošku více nahrávku okořenit.

Obávám se, že s tímto „opatrným“ přístupem se kapela nevymaní z té hromady ostatních velice si podobných kapel, které Polsko každý rok produkuje. Jasně, za odvedenou práci si každý zúčastněný může v klidu napsat do žákovské knížky jedničku, ale to je dneska málo. Vím moc dobře, že pokud bych si tohle cdčko pustil řekněme za rok, marně bych pátral v paměti, jak celé album vlastně znělo? Přesto musím uznat, že se zde hraje s nadšením, některé songy mě dokonce baví velmi poslouchat. Jen je to vše celé takové nemastné neslané. Osobně bych se nebál, a klidně přidal trošku té brutality. Ale já do toho DORMANT ORDEAL mluvit nemůžu. Oni sami musí moc dobře vědět s jakým materiálem letos přišli a čeho se příště vyvarovat. Také mi příliš nesedne obal alba, pod kterým je podepsána Agnieszka Osipa. Nemusím mít na každém coveru vyhřezlá střeva nebo tisící variaci na lebky a kosti, ale ta dáma na obrázku mi k muzice DORMANT ORDEAL vůbec nesedne. To ale samozřejmě může být jen můj subjektivní dojem.

A závěr? Jsem tentokrát na rozpacích. Na jednu stranu musím uznat nepopiratelné dobré nápady, velmi dobré hráčské schopnosti, radost z hraní samotného. Jen mi jako celek nahrávka příliš nesedí. Nejsem ale z těch, kdo by chtěl CD za každou cenu strhat. Snažím se většinou hledat to dobré a příjemné. Toho je tady samozřejmě také spousta. DORMANT ORDEAL se občas dotýkají progresivních vod, v kterých se bohužel ztrácím. Mě se víc líbí, když hrají ten obyčejný, poctivý death metal. V něm mi přijdou nejsilnější a baví mě. Jakmile ale zazní disharmonické chvilky poezie, nevím moc, co si s deskou počít. Budu tedy tentokrát bodovat tak, že nechám promluvit suchou matematiku. Progrese mě nebaví, dávám za šest. Klasiku jim zobu z ruky, boduji osmičkou. Výsledek si snadno a rychle každý spočítáte sami. Odlidštěná, poctivá deska se zajímavými chvilkami.

Seznam skladeb:

  1. Depopulation of Io
  2. Cypress Mourning
  3. The Stepfather
  4. The Sinless
  5. Your Mother – Slave
  6. Unimagined, Unwritten, Unseen
  7. Dememorization
  8. Days that didn´t Make it
  9. The Animal
  10. Man from the Water
  11. Here be Lions
  12. Depopulation of Earth

 

Čas: 42:15

Sestava:

  • Maciej Niešciotuk – kytara, zpěv
  • Maciej Proficz – zpěv
  • Radek Kowal – bicí
  • Kacper Dzialdowski – basa


https://www.facebook.com/dormant.ordeal
http://www.last.fm/music/Dormant+Ordeal


Zveřejněno: 01. 11. 2013
Přečteno:
3259 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář