Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

BODYFARM – The Coming Scourge, CD 2013, Cyclone Empire

Chlad přichází z Nizozemí. Tam někde ve starých kobkách sídlí samotná matka SMRT. Je dychtivá se seznamovat. Říká se o ní, že ji její práce baví, někteří dokonce mluví o tom, že se bez ní nedokáže obejít. Pokud tedy máte chuť, zvou vás na rande deathoví šílenci BODYFARM a jedna dáma s kosou. Musíte si ale od začátku uvědomit, že zde se umírá klasicky, hezky postaru. Takže žádné technické záležitosti. Jen „obyčejné“, ručně vykopané hroby zející do věčnosti. Z náhrobků opět žalují odkazy pravověrných z doby, kdy ještě vládli světu. Cítíte ten zatuchající vánek starých ASPHYX, OBITUARY, DEATH apod.? A vidíte před očima vzpomínky na švédskou školu v podobě GRAVE, ENTOMBED a DISMEMBER? Tak si představte, že všechny tyto skvosty vylouhujete, rozdrtíte a následně slepíte. Pak před vámi stojí BODYFARM a jejich zbrusu nové album „The Coming Scourge“. To je sice teprve druhým v pořadí (po skvělé desce „Malevolence“ z roku 2012), ale už teď můžeme mluvit o další smečce ze země tulipánů, před kterou je dobré se mít na pozoru.

Ta kombinace švédského a holandského pojetí death metalu mi dělá opravdu dobře. Pokud bych měl srovnat s minulým, také velmi vydařeným albem, tak mi přijde, že letos přibylo trošku thrashových pasáží. To samozřejmě jako vyznavač tohoto stylu kvituji s radostí a jen si říkám, že to dodává albu ještě o nějaký řád větší říz. Jak je tedy slyšet a vidět, nahrávka je určena spíše pro starší ročníky posluchačů (a ty mladé, kteří mají rádi retro). Veškeré songy, včetně pěkného coveru od BATHORY, jsou jako dělané na nějakou pořádnou pařbu někde v menším divokém klubu. Ta energie je přímo nakažlivá a pokud zrovna takovéto záležitosti u muziky oceňujete, garantuji vám hezký společný zážitek. BODYFARM se nebojí ani zpomalit a nechat vyniknout na povrch mráz, který kdysi provázel snad všechny smrtící spolky. Pro mě se jedná o jednu z desek, kdy sedím doma s CD, prohlížím si krásný obal od Juanja Castellana a užívám si návrat do doby, kdy jsem podobné záležitosti přetáčel na tužce s kazetovým páskem. Jen to má celé modernější, dnešní plášť, díky kterému se stává poslech ještě příjemnějším.

Nejsem zrovna z dobrých tanečníků, ale tentokrát nedovedu odmítnout. Ono je to taky těžké, když vás vyzve při dámské volence samotná SMRT. Nezbývá mi nic jiného, než rozhýbat své staré kosti, nechat na sebe dýchat ten mrazivý vítr ze severu a přijmout nabídku do víru posledního tance. BODYFARM hrají, přidávají na tempu a ta kostra v mých rukách se směje. Vím moc dobře, že dneska to ještě není naposledy, přeci jen muziky, o které je třeba napsat, je ještě spousty (smích), ale přesto tančíme, jako bychom se neměli už nikdy setkat. Tempo je šílené, nohy zemdleně dupou do rytmu a když mi pak kytara najednou hodí na záda další těžký riff, mám co dělat, abych nepadl na kolena a nevzýval všechny božstva. Svět se najednou točí jako při chvílích, kdy jsme obtěžkáni alkoholem a já mám zase na tváři spokojený úsměv. To u mě bývá znamení, že se mi hudba líbí a jsem rád v její společnosti. Někdo se honí za penězi, někdo za úspěchem a já si rád vychutnávám pořádný death metal (smích). BODYFARM vyprávějí další epos o umírání a já se ocitám mimo do dnešní doby známé dimenze. V těchto momentech přestávám být kritickým „recenzentem“ a s úlevou se přesouvám do skupiny fanoušků kapely.

„The Coming Scourge“ se tvářilo zpočátku nenápadně, skoro až obyčejně. Jenže u mě časem vyrostlo v jeden z krásných death metalových zážitků, které jsem měl letos na podzim možnost zažít. Samozřejmě se jedná o stokrát zahrané záležitosti. Jenže ty jsou zde podávány takovým způsobem, že nezůstane jedno oko old schoolového nadšence suché. Smrt je totiž z tohoto cd skoro až hmatatelná a všem trpícím a čekatelům nezbývá nic jiného než se modlit. Nebude jim to sice nic platné, ale alespoň jejich duše najde chvilku klid ve víru krásně drtivé muziky. Ze zdí mě pozorují lebky starých mnichů a smějí se mé počáteční nejistotě. V podzemí se ale dneska bude tančit a oslavovat staré časy. Vítejte na večírku ve stylu starého death metalu!! Na pozvánkách stálo, že si s sebou máte vzít kosy, džínové bundy a sepraná trička s názvy kapel hrajících v osmdesátých a devadesátých letech. Tak doufám, že jste nezapomněli. Jinak se tady budete nudit. Je něco přitažlivého až nakažlivého v muzice BODYFARM. Pro mě je to druhé setkání s vyslanci samotné SMRTI a opět dopadlo velice dobře. Album plné drsných chladivých melodií v rytmu old school death metalu! Více takových záležitostí!

Seznam skladeb:

  1. Unbroken
  2. Frontline Massacre
  3. Vortex Of Terror
  4. The Coming Scourge
  5. Eden´s Destruction
  6. The Well Of Decay
  7. The Frozen Halls
  8. Der Landkreuzer
  9. The Siege Of The Mind
  10. Enter The Eternal Fire (Bathory Cover)


Čas: 38:38

Sestava:

  • Mathieu Westerveld – basa, kytara, bicí
  • Quint Meerbeek – bicí
  • Bram Hilhorst – kytara
  • Thomas Wouters – zpěv, kytara


http://www.reverbnation.com/bodyfarmnl
http://www.myspace.com/bodyfarmnl
http://www.last.fm/music/Bodyfarm
http://www.cyclone-empire.com/


Zveřejněno: 27. 11. 2013
Přečteno:
3529 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 11. 2013 14:55 napsal/a Asphyx
díky
Já děkuji a jen dodám, že mí sousedé jsem zaplať Satan staří a hluší jako tetřevové hlušci:))
29. 11. 2013 12:58 napsal/a Luma
pěkné
Moc hezky napsaná recenze na kotouč, u kterého jsem při poslechu měl úplně stejný pocit. Jen opět nevím, co na to říkají sousedé :D