Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

GRAVE – Morbid Ascent EP 2013, Century Media Records

Mrzne, až mi praská v kostech. Vítr olupuje moji tvář a já jdu zase jako každé ráno do práce. Je tma a nad městem se snáší příjemně ledová mlha. Do sluchátek mi občas pronikne cinkot tramvají, ale jinak mi požitek z poslechu nedovede pokazit nic. Možná mám takový ten nepřítomný výraz ve tváři, ale oni už mě všichni spolucestující stejně od vidění „znají“ (smích). Dneska to bude o temnotě, mrazu a radosti. Když jste jednou fanoušek kapely a hýčkáte si každé jejich cd jako čerstvě nalezeného kostlivce, určitě víte, o čem mluvím. EP „Morbid Ascent“ se mi zatím kupovat nechtělo (stejně pravděpodobně vyjde v budoucnu jako bonus u nové desky) a jen samotný digitální download mi nepřijde pro recenzi vhodný. Jezdil jsem tedy přes celou Plzeň za kamarádem (vlastníkem vinylu), kde jsem spolu s ním a GRAVE nejedno společné pivo vypili (smích a díky). Byly to chvíle, kdy se moc nemluvilo, spíše se sedělo, zaujatě poslouchalo a obsluhoval se gramofon. Připomínalo mi to ty staré časy prosezené u kazeťáku. Každopádně chemie zafungovala a hlavní principál téhle morbidní party Ola Lindgren mě opět přesvědčil o tom, kdo tady pořád švédskému death metalovému stylu vládne.

Zvuk z vinylu je rozhodně jiný než z mp3, to je jasná věc. Možná jsem totální barbar, ale digitální formát mi v tomto případě přišel lepší. Setkání u gramofonu má zajisté své kouzlo, ale tentokrát se nic nevyrovnalo tomu běsnění, které se odehrávalo v mých sluchátkách (stáhl jsem si originál zaplacený download od Century Media Records). Co mě dostalo ihned do kolen, je velice povedený obal od Costina Chioreana. Ten už je poznávacím znamením kapely, stejně jako staré dobré logo. Příznivci vinylu by měli zpozornět, protože deska vychází v několika barevných provedeních. Měl jsem možnost vidět jen tu „obyčejnou“ černou (promiňte mi, prosím případnou špatnou terminologii) a i ta je zpracována velice kvalitně. Tady by měl zajásat každý sběratel. Samozřejmě, EP je určeno spíše jen pro nadšence a fanoušky skupiny. Ostatní si (jako já) počkají a ony se stejně nové songy objeví na nějakém bonusovém cd. Určitě je o co stát. Když pominu velice povedený cover SATYRICON - „Possessed“ (a to nemívám zrovna moc převzaté písně v oblibě) a z poslední desky znovu nahraný a do košatosti rozvedený zásek „Epos“, tak se dočkáme ještě dvou nových songů („Reality of Life“ bylo již nahráno v roce 1989 – Demo „Sexual Mutilation“ – zde v novém, modernějším hávu). Oba odpovídají poslednímu stádiu rozkladu a vývoje GRAVE. Jsou nahuštěné až běda a zároveň melodické, jak to jen hrobnická práce dovoluje. Všemu pak vévodí nezaměnitelný hlas Oly, který dodává všemu tu správnou pachuť starých časů. Mám rád, když už mají zpěváci léty poznamenaný hlas, bývá plnější a šílenější.

Spousta z vás samozřejmě namítne, že „kdeže jsou ty staré časy“, kdy do toho GRAVE mlátili na deskách jako „Into the Grave“, „Soulless“, „You´ll Never See…“ a podobně. Jenže vážení, doba, prostředky i možnosti se změnily. Ola je také obklopen jinými muzikanty a tak je dobré přistupovat k EP „Morbit Ascent“ z pohledu současnosti. Myslím, že pro nás, ctitele starých pořádků je deska jako dělaná. Nepostrádá spoustu zajímavých chladných melodií, které i přesto, že se lehce zvolnilo, pořád zabírají (alespoň na mě). Vždycky se rád nechám přivítat na návštěvě u hrobnické elity. Je sice nad slunce, měsíc i bouřku jasné, že stará alba zůstanou již navěky nepřekonaná, ale i tak se jedná o velice dobrou muziku pro ty, kdo si rádi o večerech zachrastí nejen se svými starými kostmi. GRAVE se mi vždycky líbili hlavně tím, že se nikdy s ničím nepárali. Jejich songy nikdy nepostrádaly skoro až „primitivní“ radost z hraní jako takového a tak jsem si snad na každém jejich albu našel nějaký song, při kterém mi praskaly klouby radostí. Nemá cenu vlastně nic dál pitvat. Jsou zde noví GRAVE, Tentokrát sice jen v podobě krátké ochutnávky, ale pořád v plné síle. Krasojízda smrti nastolená loňským albem „Endless Procession of Souls“ pokračuje. Tak kdo máte chuť, nastupte si!

Zkušenosti starých bardů, léty prověřené postupy a skvělá produkce jsou hlavními tématy, která se odehrávají na novém EP „Morbid Ascent“. Všech pět nových morbidních představení v podobě mrazivých skladeb jsem si náležitě užíval a pokaždé, když dostanu chuť na pořádnou porci severské muziky, rád se k desce vrátím. Nemá to cenu moc dál řešit. Pokud máte GRAVE rádi, věřte, že je opět vše v nejlepším pořádku. Vás ostatní stejně ani nenapadne si „Morbid Ascent“ třeba jen stáhnout. Jsem moc rád, že můžu zase po roce vypomoci na brigádě na jednom švédském hřbitově. Vládnou tady staré pořádky. Tak to mám rád a s tím půjdu pravděpodobně i jednou do věčných lovišť. Buďme rádi, že existují ještě kapely, které si stojí za svým pevně a se sveřepou silou. Má to v sobě pořád tu šťávu, která je nutná pro to, abych si desku oblíbil. Těmhle hrobníkům jen tak z lopaty neutečete! Opět se přednáší z učebnice švédského death metalu. Čekal a přeje si snad někdo něco jiného? Já rozhodně ne. Skvělá práce!

Seznam skladeb:

  1. Venial Sin
  2. Morbid Ascent
  3. Possessed (Satyricon cover)
  4. Epos (Risen from the Tomb Remix)
  5. Reality of Life


Čas: 25:39

Sestava:

  • Ola Lindgren – kytara, zpěv
  • Ronnie Bergerstahl – bicí
  • Tobias Cristiansson – basa
  • Mika Lagrén – kytara


http://www.facebook.com/#!/GraveOfficial
http://www.grave.se/
http://www.lastfm.se/music/Grave
http://www.reverbnation.com/grave
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 21. 10. 2013
Přečteno:
3383 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2013 19:15 napsal/a pekop
GRAVE – Morbid Ascent
Souhlas s recenzí. Jen bych přidal 1 bod. Samozřejmě mám originál cd. Grave nezklamou, to je sázka na jistotu.