Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

IN SILENT – Potepienie CD 2013, Godz of War Productions

Mezi oprýskanými zdmi polského kostela se ještě nedávno děly neskutečné věci. Zlo zase jednou zvítězilo a ani několikrát provedené vysvěcení nepomohlo. Není divu, nedávno v něm uspořádaly tajný obřad v podobě koncertu šílení deathoví maniaci IN SILENT. Ti to vzali tentokrát za hodně podobný konec jako jejich soukmenovci z rodné země BEHEMOTH, HATE a spousta jiných. Do této dnes již klasické death/blackové školy přidávají ještě kousky jako vystřižené z BOLT THROWER, OBITUARY, AUTOPSY, CANCER a snad i ASPHYX. Nemám s tím pražádný problém, jen si tak říkám, čím vlastně chtějí pánové zaujmout a jak si představují, že rozeznáme jejich smečku od stovky dalších, podobně znějících. Hráčské výkony, zvuk, celkové zpracování je samozřejmě na velice dobré úrovni, jen mi chybí něco, co bych si i při každém dalším poslechu zapamatoval a na co bych se těšil. Ono to vlastně všechno zní velice dobře na to, že se jedná o první desku kapely, dokonce velice “profesionálně“. Jen by to chtělo větší drive.

Samozřejmě, jedná se spíše jen o takovou malou jednohubku, abychom si udělali všichni představu o tom, jak na tom IN SILENT jsou. Těch 22 minut je ale zcela dostačujících pro to, abychom se přenesli do doby, kdy se podobný styl hrával. Jen nevím, koho chtějí tihle šílení Poláci zaujmout. Komu je deska určena, ptám se? Mladým to bude připadat nezáživné a pro vyznavače old schoolu to celé vyznívá příliš „příjemně“. Možná je to tím, že dříve drhli pravověrný doom metal a zůstala jim z něj „pomalost“. Nevím. Každopádně, i když musím ocenit veškeré kvality jako dobré nápady, velmi schopného zpěváka i energii z desky sálající, pořád se nemohu zbavit dojmu, že jsem zmíněné postupy již někde slyšel. Chybí mi, aby se občas vyskočilo z toho pomalu, ve středním tempu plynoucího rytmu a alespoň někdy se do toho pořádně IN SILENT opřeli. Je to škoda, protože jinak se mi „Potepienie“ líbí. Dokonce je příjemným osvěžením i několik songů v jejich rodném jazyce. Dodává to nahrávce trošinku jiný směr a má to grády.

Vcelku zajímavý je i cover od Mariusze Wójcika. Ten výkřik (alespoň tak mi to připadá), krásně znázorňuje náladu, která je při našich setkáních s recenzovanou deskou poměrně častým hostem. Emoce plynoucí z reproduktorů jsou temné, až snad obřadní. Je moc dobře, že je deska krátká. Po delší době ale přestane ten smutek a šílenství fungovat. Krátce a jednoduše, nevím moc, co si pak s cdčkem počít. Nemám moc chuť si ho dál pouštět. Chybí mi nějaká jiskra, nářez, nenávist, pláč, cokoliv, co by mě vytrhlo z té všeobjímající plynoucí nicoty. Nechci tím vůbec říct, že by bylo něco špatně, jen to se mnou nic nedělá. Samozřejmě, pokud máte pro podobně znějící muziku slabost, své hezké si na ní najdete. Já ale pořád zmateně tápu a hledám něco, čeho bych se mohl chytit. IN SILENT místo toho, aby mi vyrazili všechny zuby a donutili mě sbírat je ze země, tak mi jen hrozí prstem a slušně mě kárají. Velkým problémem také je, že jsou si jednotlivé songy velmi podobné a pro jejich odlišení se musíte hodně soustředit a snažit.

Žádný zlý obřad se tentokrát nekoná. Připomíná mi to spíše jen strašení dětí na Halloween, než opravdovou nefalšovanou černou mši. Měl bych se asi bát, ale nejde mi to. Cítím sice tu snahu, odříkání a preciznost, s jakou IN SILENT ke své prvotině přistupovali, ale možná kdyby se tolik nesoustředili na produkci a spíše se do toho občas pořádně opřeli, sedl bych pak úžasem na zadní část těla. Takhle si sice někdy pohupuju hlavou do rytmu, ale po nějaké době je to již poměrně ubíjející. Pokud se chtějí IN SILENT vymanit z obyčejného lehkého nadprůměru, neměli by se bát příště trošku „odvázat“. Takhle na ně sice budu vzpomínat v dobrém, jméno si dám určitě do své soukromé databáze, ale za rok, dva už asi moc nebudu vědět, jakou muzikou se vlastně tato kapela zaobírala. Každopádně uvidíme, jak a kam se posunou příště. Zatím zůstaňme raději při zemi. Nadějná smečka, která zatím tápe v nejistotě, co chce vlastně hrát.

Seznam skladeb:

  1. Tydzieň Patriotów
  2. Potepienie
  3. Czerwony parszywy chlam
  4. Necro Fucker
  5. Morbid
  6. Amputacja
  7. Pedofiluzzkleru


Čas: 22:21

Sestava:

  • Marcin „Mal“ Skoczylas – kytara
  • Konrad „Buba“ Ozdoba – zpěv, kytara
  • Damian „Mlynarz“ Maciag – basa, zpěv
  • Wojkter „Suchy“ Mizera – bicí


https://www.facebook.com/pages/In-Silent/144051922326331
https://myspace.com/silentin
https://cs-cz.facebook.com/GodzOvWar


Zveřejněno: 22. 10. 2013
Přečteno:
3283 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář