Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

UNCOFFINED – Ritual Death and Funeral Rites, CD 2013, Memento Mori

Umírání můžete zažít na tisíc způsobů. Možností je opravdu mnoho. Co tahle si to pro jednou raději jen nanečisto vyzkoušet? Vždyť jinak je život tak krásný, ne? Jenže všichni dobře víme, že naše existence má i svoji odvrácenou, šedivou a temnou část, při které se člověku stahuje žaludek do zmrzačené podoby a hlava třeští v nekonečné křeči. Pomocí by mohla být nová deska britských death/doomařů UNCOFFINED. Ti se rádi zaobírají posledními věcmi provázejícími nás na cestě z tohoto světa. Kráčejí pomalu ale jistě ve šlépějích slavných kolegů CANDLEMASS, BLACK SABBATH, THE GATES OF SLUMBER, TROUBLE, PARADISE LOST (stará alba), WINTER a jim podobných. Jedná se o okultní, hrobnicky zaměřenou záležitost té nejtemnější kvality. Všechno se táhne dlouho, pomalu, s důrazem na nosnou kytarovou melodii a hrubý, někdy až „nepříjemně“ blackový hlas. Doom deathový pozdrav z právě otevřeného hrobu, který byl kdysi znesvěcen nějakou padlou jeptiškou. Umírá se při každém tónu a vy, kdo jste s muzikou začínali u gramofonu svých otců, byste měli být na pozoru. Tohle je přesně ten krásný „nihilismus“, prýštící z dávných dob. Je přece lepší zažít smrt imaginárně na desce, než doopravdy (smích). Zde máte možnost.

Pět skladeb, dlouhých a ponurých by klidně mohlo sloužit jako nějaký soundtrack ke starému černobílému hororu. Přiznávám, že jednou takhle večer jsem se musel při průchodu naší zhasnutou chodbou ohlédnout, zda za mnou není nějaký přízrak. Ta duchařina, spojené ruce okolo svíček a vyvolávání zemřelých je na desce všudypřítomná. Taková muzika je samozřejmě určena převážně na domácí, poklidný poslech plný rozjímání o posledních věcech života. Nedělní procházka po hřbitově, křupající listí pod nohama a čtení jmen na náhrobcích. Death/doom metal ve své syrové podobě. Klasika, žádné nové, moderní vlivy, jen a jen smrtící, hrubé melodie, plné strašidelné zloby. Občas mívám, stejně jako každý, na podobné truchlení chuť. Přichází podzim a tak se v těchto dnech prodlužujících se nocí a blížícího se svátku zemřelých, budu uchylovat k podobným záležitostem častěji. Stejně jako se zvířata připravují na zimu, tak i člověk propadá depresím, dlouhým pohledům do dálky a očekávání chladu v kostech.

Nahrávalo se a mixovalo v Bri Doom at studiu (Bradford, U.K.), za masteringem stojí Javier Felez a Moontower Studio (Barcelona). Umrlčí cover měl na starosti Ola Sjoberg (jinak kytarista kultovních švédských death metalistů GOD MACABRE). Všechny prostředky, vedoucí k tomu, aby album dobře znělo a vypadalo, byly použity zkušeně a nemám žádné námitky. Naopak. Už dlouho jsem neslyšel tak „krásně“ smutný doomový zvuk. Tedy alespoň to takto vnímá má osoba. Vše je pro mě tak příjemně tradiční, že mám sto chutí vzít CD a vyrazit na chalupu do hor, kde by „Ritual Death and Funeral Rites“ vyznělo určitě uprostřed lesů o něco lépe než doma v „klidu“ velkoměsta. Možná bych i zavítal na místa, o kterých se říká, že se na nich v minulosti pořádaly čarodějnické reje a obřady a okolo kterých se starý báby dodnes preventivně křižují. Po setkání s britskými UNCOFFINED už dnes vím, že když dostanu chuť na starý dobrý doom metal, který je ještě ke všemu náležitě proložen death metalem, podléhám rád a dobrovolně s chutí praktikujících věřících. Nebývá to ale příliš často. Nerad se dlouhodobě utápím v depresích a mívám pak vždy chuť raději na něco ostřejšího a „veselého“.

Nevím, kolik fanoušků si UNCOFFINED svojí prvotinou získají. Přeci jen všechno, co nám letos předkládají, zde již mnohokrát bylo a v dnešní době, přející spíše konzumu a rychlému vstřebávání „zážitků“ se asi málokdo zastaví a dá desce dostatečný čas. Možná snad pamětníci, kteří zažili začátky stylu zvaného doom metal. Nebo pár současných vyznavačů smutných melodií. Každopádně, pokud máte rádi podobně laděné „umírání“, ve kterých zaznívá zvon „umíráček“ v podobě hutných kytar, pomalu drtící basy a chorobného vokálu, zkuste se na chvilku zastavit a dejte „Ritual Death and Funeral Rites“ čas. Já, i když tento styl zase tolik často nevyhledávám, jsem padl mnohokrát imaginárně na kolena před těmito novými „klasiky“ doom/death metalu v pokoře a rozjímání. Vím sice jistě, že si jejich porci černého rozhřešení nebudu dávat každý den, ale s jistotou mohu prohlásit, že jsem si recenzovanou desku užíval vrchovaně. Možná mě jednou ponesou na márách v podobném duchu. Byl bych rád. Velmi příjemné okultní ohlédnutí za doom/deathovou minulostí. Prach jste a v prach se obrátíte!

Seznam skladeb:
  1. Twisted Shape of Creeping Terror
  2. Noght of the Witch Childe
  3. Ritual Death and Funeral Rites
  4. Blasphemous Exacration of Holy Ground
  5. The Devil and the Old Cursed Tree
  6. Frustrations (Revelation cover)

Sestava:

  • K. Shevil – bicí, zpěv
  • G.Hall – kytara
  • J.Sugden – kytara
  • G.Sugden – basa


http://www.reverbnation.com/uncoffined
www.memento-mori.es
www.facebook.com/memento.mori.label
www.facebook.com/groups/252536408217968


Zveřejněno: 27. 10. 2013
Přečteno:
3273 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 02. 2014 08:40 napsal/a Asphyx
hell
Děkuji za příspěvek. Ano, máš pravdu, mělo být spíše napsáno...krásně drsně smutný:))) A ta přirovnání....asi jo...ale i CANDLEMASS a PARADISE LOST do toho, zvláště ve svým začátcích, uměli pořádně \"hrábnout\":)) (nebo já to tak aspoň cítím - slyším). Ale proč hlavně reaguji...na stole se mi povaluje nové album Lurk....a co jsem zatím slyšel, tak mě to baví....je to \"krásně\" drsně smutné:)) Děkuji´za názor.
21. 02. 2014 18:16 napsal/a skalp
Ubit k smrti těžkopádným doomovým bucharem...
Souhlasím s kladným hodnocením autora recenze. Jen ten zvuk mi rozhodně \"krásně smutný\" nepřipadá. Je hrubej, jak rašple rozdírající sluchovody do krve. Též přirovnání ke Candlemass, potažmo Paradise Lost je trochu nadsazený - tihle mohykáni neblahýho osudu ulitýho z chladnýho kovu byli přeci jen výrazně melodičtější. Uncoffined, dle mýho skromnýho úsudku, hudou na obdobnou notečku jako Electric Wizard, Lurk, Windhand, Turambar...