Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

DEMONICAL – Darkness Unbound CD 2013, Cyclone Empire

V dálce se začínají kupit černé mraky. Nad městem sice ještě září zbytky umírajícího slunce, ale všem je již dopředu jasné, co nás čeká. Najednou se objeví zběsilé křivky blesků a vy odpočítáváte: „Jednadvacet, dvaadvacet, třiadvacet…“. Ve vzduchu je cítit zima a vy hledáte soundtrack na své poličce oblíbených CD. Zaduní jeden z posledních hromů letošního léta. V ruce obracíte nové album švédských DEMONICAL „Darkness Unbound“. Ano, to je přesně to pravé. Mraky se skoro dotýkají země a ptáci létají nízko mezi domy v roztodivných kruzích. Pokojem zazní klasické severské deathové melodie a vy si jen spokojeně pobrukujete. Na Martina Schulmana (basa) a jeho bojovou jednotku bylo vždycky spolehnutí. Je tomu tak i letos. Jedna z mých srdcových kapel přichází s deskou jako vystřiženou z devadesátých let minulého století. Chladivé, drsné melodie, chraplavý hlas a jakýsi smutek, který z jejich hudby byl vždy cítit je na „Darkness Unbound“ dotažen do dokonalosti s grácií starých zkušených bardů, kteří zvládají svoje řemeslo na výbornou. Esence „švédskosti“ se rozléhá do města, kde mezitím zuří bouře plná zloby a šílenosti. Déšť v provazech smývá špínu z ulic i lidských myslí.

Byl jsem zvědav, jak letošní nahrávka dopadne. Přeci jen, u DEMONICAL došlo k personálním změnám. Ale jak vidno, Martin Schulman drží opratě pevně v rukou a nedopustí, aby kapela uhnula třeba jen o píď z dávno vytyčené cesty. Nahrávalo se ve švédském Necromorbus studiu, které dodalo skvělý chrastivý zvuk, který my, ctitelé starých pořádků, máme nade vše rádi (mix a mastering Sverker Widgren). Zajímavý je také obal desky, za kterým stojí Daniel Valencia. Tentokrát se nejedná o žádné tolik oblíbené lebky a vyvrácené kříže, ale o jakýsi zvláštní ornament. Nedovedu ho identifikovat, ale osobně mi připomíná snad na východě tolik známou mandalu. Mimochodem, to tričko, vydané spolu s digipackem je jedním z nejhezčích, co jsem za poslední dobu viděl. Mám sto chutí v něm vyběhnout do venkovního deště a nechat si na obličej dopadat tisíce kapek očišťujícího deště. Pokračoval bych směrem na kopec nad městem. Moc dobře vím a cítím v kostech, že na hřbitově by muzika DEMONICAL vyzněla ještě o mnoho lépe.

Deset plnotučných opusů smrti a dva bonusy (cover od KREATOR a znovu nahraný song „Burned Alive“), to je letošní deska „Darkness Unbound“. Žádné kompromisy, žádné zbytečné experimenty. Jen hudba plná severského děsu, špíny, chrastivých melodií a kousků rozdrcených kostí. Tomu všemu vládne hlas Sverkera Widgrena, který trápí nechutně páchnoucí hrdlo přímo napěchované hnilobou. Ten nejenže dovede krásně a mohutně zařvat, ale ještě je mu rozumět a tak máte jedinečnou možnost si také s někým jednou konečně death metal zazpívat (smích). Pokud bych měl srovnávat s předchozí deskou „Death Infernal“ (2011), tak bych slyšel menší posun v tom, že novinka obsahuje více skoro až melancholických melodií. Neznamená to ale vůbec, že by DEMONICAL nějak zvolnili a přestali náležitě „řezat“. To vůbec ne, spíše mi přijde, že „Darkness Unbound“ je temnější, chladnější a mrazivější. Jsem hodně zvědavý, jak budou znít nové songy naživo. Už z CD mi přijdou spíše jako nějaký obřad pro vymýtání ďábla, než jen jako skladby pro „obyčejný“ poslech.

Jsem klasik, klasikem jsem byl a se vší velkou pravděpodobností i klasikem zůstanu. Pro mě osobně je nová deska DEMONICAL jako stvořená a užiju si ji o mnoho více než spoustu dnešní muziky zahrané dle nejmodernějších postupů. Možná jsem stará konzerva, ale pro nás je takováto zběsilost srdeční záležitostí. Myslím, že si i v dnešním světě, kdy se hraje zcela jinak, DEMONICAL své posluchače najdou. Patřím mezi ně a jsem moc rád, že mám zase na nějakou dobu doma CD do auta, do sluchátek, do bouřky i jen tak pro poslech v klidu domova. Někteří z vás možná budou pod vousy brblat něco o tom, že tohle všechno už tady bylo mnohokrát, ale věřte tomu, že pro nás, „old schooláky“ se jedná o perfektně odvedenou švédskou práci, která snad ani více švédská být nemůže. A protože to mám přesně takhle rád, musím bodovat opět vysoko. Za mě, absolutní spokojenost. Swedish death metal  classic  ve své syrové podobě. Švédský hurikán opět přichází s mocnou silou. Nemá slitování a vám nezbývá nic jiného než si zase jednou pořádně zachrastit nebo nechat být. Na světě je několik jistot. Smrt, zapadající slunce a DEMONICAL. Parádní deska. 

Seznam skladeb:

  1. Darkness Unbound
  2. The Order
  3. An Endless Celebration
  4. Contempt And Conquest
  5. King of All
  6. The Healing Control
  7. Hellfire Empire
  8. Words Are Death
  9. Deathcrown
  10. The Great Praise
  11. World Beyond (Kreator cover)
  12. Burned Alive (re-recording)


Čas: 41:15

Sestava:

  • Sverker Widgren – zpěv
  • Martin Schulman – basa
  • Daniel Gustavsson – kytara
  • Johan Haglund – kytara
  • Ämir Batar – bicí


http://www.demonical.net/
http://www.facebook.com/Demonicalofficial
http://www.youtube.com/Demonicalofficial
http://www.cyclone-empire.com/


Zveřejněno: 30. 09. 2013
Přečteno:
3226 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 10. 2013 09:49 napsal/a Asphyx
děkuji
Děkuji. Už teď se moc těším, až uslyším nové songy naživo v Plzni v Božkově na Phantomech. Budu připraven v plné polní:))
01. 10. 2013 09:36 napsal/a Peťan
Demonical
pěkná recenze a souhlas - výborné album. Švédsko kraluje!