Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

FUELED BY FIRE – Trapped in Perdition CD 2013, NoiseArt Records

Máte rádi thrash metal z Kalifornie? Samozřejmě nejen (thrash) metalista zná bandy jako SLAYER, METALLICA, MEGADETH, DEATH ANGEL, EXODUS, TESTAMENT, FORBIDDEN nebo VIO-LENCE. Těch kapel je samozřejmě více. Nasaďte sluneční brýle, navlečte džísku a tričko s motivem výše jmenovaných zabijáckých týmů, protože se budeme v této recenzi dotýkat kalifornského sluníčka. FUELED BY FIRE je čtveřice, která má za sebou 11 let života. Za tu dobu stihla vypustit do světa tři žhavé placky plné energického thrash metalu. Do svých pařátů uchopím ještě teplou pochutinu v papírové krabičce s nápisem „Trapped in Perdition“.

Jen tak pro zajímavost, tak FBF (pokusím se zkracovat) se ukázali českým fanouškům na minulém ročníku festivalu Metalfest v Plzni. Za sebe mohu říct, že i během krátkého setu předvedli poctivou show.

Deset písniček a jeden bonus čekají na naše uši a další části těla. Začněme rychle v „Catastrophe“ a bez servítek vstoupíme do dílny řízných bouchačů, kteří používají cirkulárku, motorovou pilu, brusku, vrtačku a do plechů někdo mlátí velkým kladivem. Chlapci se s tím opravdu nepářou a okamžitě na vás spustí ryzí podobu kalifornského thrash metalu. Rozhodně si směnu užívají, protože „Suffering Entites“ je živelný thrash jak ze zlatých osmdesátek minulého století. Tady už třepu hlavou a končetiny létají vzduchem. Pokud by mě někdo v tu chvíli viděl, pak by si myslel, že jsem dostal buď záchvat, nebo se snažím uhasit oheň. Já odpovím, že za B je správně. Tato látka je pořádně hořlavá! Atmosféra temnoty a děsu dýchne z „Forsaken Deity“. Začínám tady cítit, že mladá čtyřka na novince dospěla. V předchozích dílech jsem cítil ještě nadsázku a velkou snahu se tzv. vyblbnout. Následná „Profane Path“ se i nadále drží ve více kalných a temných vodách. Vyzrálost kapely je cítit a to především v lepším hudebním skillu. „Defaced Mortality“ je masakr kytarovou pilou! FBF zatím předhazují nám hladovým thrasherům chutné staré kosti a my se do nich zakusujeme s velkou chutí. První polovina si jede svižným tempem a zatím nemám, co vytýkat. Tohle mě baví a kvituji skvělý zvuk, kdy i basa krásně vynikne.

Druhá (holá) půlka ukazuje chlupatou thrasheřinu jak od mladých TESTAMENT. Tuhle zadničku si rád poplácnu i v moshpitu.V „Pharmaceutical Extermination“ FBF servírují vyzrálost a vyhranost. Velmi (c)hutná směs kousavých riffů, tvrdých „tupa-tupa“ bících a štěkavého vokálu mě přesvědčuje, že tihle Američané vyrostli ve velmi silnou grupu. To však neznamená, že by zněli profesorky nebo se snažili natahovat materiál jako gumu od tepláků. Naopak si celé LP drží průměr čtyř minut na hlavu a vše plyne přirozeně bez nevkusných skoků a šoků. „Symbolic Slaying“ plynule pokračuje v prozkoumání temnoty. Podobnou atmosféru a mráz mi poprvé způsobili starší příbuzní SLAYER se svojí deskou „South of Heaven“. Tady určitě příbuznost není ku škodě a nebrání poslechu. Thrashový rodokmen v Kalifornii je prorostlý a pro většinu kapel i společný. „Obliretaion“ se choulí na konci, ale nebude se vůbec schovávat. Kolem sebe kope, kouše a škrábe a vám nezbývá než do rytmu poskakovat. Přes instrumentální outro „Abeyant Future“ se dostaneme k poslední bonusovce „Depiction of Demise“. Slunná Kalifornie se s námi rozloučí opět svižným a sypavým thrash metalem, kterým zásobuje celý svět už přes třicet let.

Třetí deska většinou „láme chleba“ u většiny kapel. Tam se pozná, kam se kapela dostane a dostala. Některé spolky ani do třetího pokračování nedojdou. Američané svojí studiovou trojku očistili od porodních bolestí a autorských překlepů. Tím nechci snižovat hodnocení a oblíbenost prvnímu a druhému albu. Do/v/yspělý thrash metal s precizním zvukem na „Trapped in Perdition“ ukazuje nejlepší (aktuální) formu FUELED BY FIRE a vytahuje na světlo to nejlepší, co v diskografii mají.

Seznam skladeb:
  1. Catastrophe
  2. Suffering Entities
  3. Forsaken Deity
  4. Profane Path
  5. Defaced Mortality
  6. Rotten Creation
  7. Pharmaceutical Extermination
  8. Symbolic Slaying
  9. Obliteration
  10. Abeyant Future (Outro)
  11. Depiction of Deminse (Bonus)

Sestava:
  • Anthony Vasquez - basa
  • Rick Rangel – kytara, zpěv
  • Carlos Gutierrez – bicí
  • Chris Monroy – kytara

http://www.facebook.com/pages/FUELED-BY-FIRE-OFFICIAL/190495663947

http://www.myspace.com/fueledbyfire
http://www.fueledbyfire.webs.com/

Zveřejněno: 17. 09. 2013
Přečteno:
3256 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 09. 2013 15:27 napsal/a KubaAjz
Thrash
Skvělá kapela! Skvělé album! skvělá recenze! na koncertě v únoru nebudeme chybět!
19. 09. 2013 14:22 napsal/a skipi
tak to
bude parádní večírek, tak nesmím chybět :-).
19. 09. 2013 09:17 napsal/a Asphyx
koncert v ČR
Se zrovna teď rohlížím po koncertech a koukám, že 12.2.2014 budou spolu s Lost Sociaety a Suicidal Angels v Praze na Chmelnici (Pragokoncert). To jen tak pro doplnění...:))
17. 09. 2013 06:47 napsal/a Asphyx
yes
maj recht! Je to tam! Díky za pěknou recenzi. Tuhle kapelu mám rád a musím říci, že každým albem zraje a roste....