Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
LLYR

HAVOK – Unnatural Selection CD 2013, Candlelight Records

Čtyři uličníci z amerického státu Colorado si pro letošní rok připravili velkou lumpárnu. Nejsou to Kenny, Eric, Stan ani Kyle z kultovního animovaného seriálu South Park. Tato čtyřka se jmenuje David, Pete, Reece a Michael. Vidět a slyšet je můžete v jiném kultovním pořadu a to v thrashmetalové show HAVOK. Nová (třetí) série dostala podtitul „Unnatural Selection“ a odvysílá deset napínavých dílů. Hry o trůny dostávají silného protivníka.

Denverští HAVOK si za krátkou dobu vydobyli silné renomé, jak dvěma předchozíma počiny, tak i živoucími představeními. Mimochodem, i u nás se tato partička předvedla. Uvidíme a uslyšíme, zda se u trojky bude „lámat chleba“ a udrží si už tak vysokou kvalitu předchozích počinů.

Třetí LP má deset skladeb, přičemž jedna z nich je cover legendárních BLACK SABBATH. Roztáčím kulatinu, nasadím sluchátka a čekám na (thrash) lavinu z Colorada. Už první vteřina „I Am the State“ rezonuje dobrým zvukem. Houpavé riffy, skákavé tempo a „ječák“ Davida Sancheze u mikrofonu. Old school thrashmetalová lavina! Tuny a tuny těžkého sněhu vás překryjí a nenajde vás ani Google. Jestli se chcete ohřát, pak pod tímto nánosem můžete rozjet moshpit. „Give Me Liberty… Or Give Me Death“ pomůže roztočit kolečko svým staromilským speed/thrash metalem. Třeba se tím i skutečně osvobodíte a dostanete na povrch. Stoupá se nahoru a z ledového hrobu vystrkujeme první prsty. Na uvítanou si HAVOK připravili nejmelodičtější kousek – „It Is True“. Vaše omrzliny brzy zmizí díky léčivé síle kytarového sóla, které vyrábí hobliny a kudrliny pro vaší/naší radost. Pro lepší prokrvení celého organismu je tu „Under the Gun“. Ruce a nohy připravte do pozoru a začněte se hýbat do rytmu totální přímočaré rubačky. Já už sundal sluchátka, protože mně překáží v headbangingu. (úsměv) V tuto chvíli je znát, že třetí deska bude hodně rozmanitá a dokáže zručně zpomalovat a zrychlovat, aniž by docílila špatného dopadu. Důkazem budiž „Waste of Life“, která je oproti všem předchozím sourozencům pomalejší a hutnější. Daleko více si fanoušek užije výkonu jednotlivých členů, kteří od basy až po bicí zvládají své části na jedničku (s hvězdičkou). Chtěl jsem napsat, že klukům to už začalo hrát lépe, ale oni už za osm let dokázali nejen vyzrát, ale místy se překonávat. Techniku mají v malíčku a rozhodně se nesnaží ze sebe dělat profesory, kteří se snaží více vyučovat než bavit.

„Living Nightmare“ se úspěšně vrací k rychlopalnému kulometu. Povedená „tupa-tupa“ řezničina, kdy hlavně kytary jedou vlastní disciplínu. Pokud by byla metalová olympiáda, pak by se do finálního kola určitě dostaly. Pokud byste lezli na nejvyšší horu Colorada – Mount Albert (4401 m), tak díky „Chasing The Edge“ získáte ideální hudební motiv. Velmi skočná zabijačka dokonale prověřuje muzikantkou zručnost celé kapely. Pokud potřebujete pět minut na vydýchání, pak se můžete těšit na „Worse than War“. Nádech-výdech, riff-bicí, nádech-výdech, riff-bicí a takto si to budete procvičovat celých pět minut. Nabrat sílu je opravdu třeba, protože finále bude veliké. Legendy legend BLACK SABBATH přicházejí! „Children of the Grave“ by člověk od thrash metalistů nečekal. Pro mě osobně je to jedna z mých nejoblíbenějších a snad i nejlepších věcí od Sabatů. Nebudu kritický, jelikož HAVOK hodně ctili originál a jen přidali špetku svého energického koření. Nedopadlo to rozhodně špatně, jak si někdo může myslet. Na samotném konci už číhá jen titulní „Unnatural Selection“. Konec dobrý, všechno dobré. Pořádný bigbít od podlahy na samotný závěr. Završil se tak komplexní celek, který symbioticky drží pohromadě. Ani jeden kousek této skládanky nepřekáží.

„Unnatural Selection“ na mě působí stejným dojmem jako kolegové FUELED BY FIRE. Obě kapely se zastavily a dospěly v silné jedince. Dřívější mladistvé bolesti a malé hrubky jsou pryč. Celý měsíc jsem poslouchal nejvíce právě tyto dva tábory. Novinku HAVOK pasuji k tomu nejlepšímu letošního roku.

Seznam skladeb:
  1. I Am the State
  2. Give Me Liberty… Or Give Me Death
  3. It Is True
  4. Under the Gun
  5. Waste of Life
  6. Living Nightmare
  7. Chasing the Edge
  8. Worse than War
  9. Children of the Grave (BLACK SABBATH cover)
  10. Unnatural Selection

Sestava:
  • David Sanchez – kytara, zpěv
  • Reece Scruggs – kytara
  • Pete Weber – bicí
  • Michael Leon – basa

http://www.facebook.com/HavokOfficial

http://www.havokband.com/
http://www.myspace.com/havok

Zveřejněno: 23. 08. 2013
Přečteno:
3278 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 09. 2013 16:36 napsal/a Peťan
Unnatural Selection
Pěkná recka. Jen já se do té desky nemohu tolik dostat. Předchozí Time Is Up mě baví mnohem víc, je přímočará. V novice nějak moc slyším Testament, skladby mi nezůstavají v paměti. Je to dobré, ale nic extra. Za mě 7/10.
23. 08. 2013 06:20 napsal/a Asphyx
thrash
Díky za pěknou recenzi. Havok se opravdu novým albem odpoutali od svých vzorů (vybrousili si svůj styl - v rámci škatule) a přesto je to thrash jako prasca! Moc mě baví je poslouchat. Z těch \"retro\" kapel mě spolu s Warbringer baví asi nejvíc....Je to pořádný dynamický válec!