Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CHRIST DENIED – Cancer Eradication, CD 2013, Xtreem Music

Na začátek musím rovnou upozornit, že tohle určitě není deska určená pro kohokoliv, kdo jenom někdy zauvažoval o tom, že by křesťané měli se svojí vírou pravdu. Tolik rouhání a odporu proti církvi by CHRIST DENIED mohla závidět kdejaká ortodoxní black metalová kapela. Jako prostředek je zde ale místo černého kovu použit death metal pořádně promíchaný s grindem. Je to od začátku do konce nekompromisní nátěr. Pánové se s ničím nemažou a můžete si být jisti, že tentokrát máte tu čest s tou nejupřímnější brutalitou. Kapela/projekt je složena ze dvou starých zkušených muzikantů. Dave Rotten trápí své hlasivky i v AVULSED a PUTREVORE. Za muzikou stojí neméně slavný Roger Infected, který působí i v kapele INFECTED FLESH. A co si budeme povídat, společně vše zní jako absolutní apokalypsa. Tohle není ani tak moc muzika, jako spíše desinfekční prostředek pro vaše mozkové závity. Většinou bývám z takovýchto desek trošku zmatený a nevím moc, co si s nimi počít, ale tentokrát mi tohle totální inferno dělá vcelku dobře. CHRIST DENIED se letos vrátili po dlouhých sedmnácti letech s dlouhohrajícím albem (ještě mají na kontě několik splitek a demo, ale hlavně desku „…Got What He Deserved“ – 1996). Opět se podává syrové maso, nepředvařené, pořádně krvavé.

Celou desku se v podstatě jen přidušeně deklamují texty, které útočí proti komu jinému než samotnému Ježíši Kristu. K tomu vás budou drtivě tlačit morbidní riffy. Vše je prokládáno anti-křesťanskými proklamacemi, různými úryvky a vše si v podstatě po celou dobu jen tak v „poklidu“ pobublává. Jestli vám něco říkají poslední desky třeba takových DEVOURMENT, mohla by se vám líbit i „Cancer Eradication“. Osobně bych občas ocenil alespoň nějakou změnu, a pokud bych mohl prosit, snad i melodii. Chápu, že tohle je styl, kdy se na takovéto věci moc nehraje a oceňuje se spíše jen co největší brutalita, ale jako celek na mě tahle morbidní pitva vcelku funguje. Ona je to v podstatě dohromady jen taková totální prasárna, která asi nejvíc stejně dává naživo, ale když tomu dáte čas a alespoň někdy jste koketovali s nějakou podobnou kapelou, mohli by se vám i letošní CHRIST DENIED líbit. Vše je hodně založeno na dobrém, old schoolově laděném zvuku, který v podstatě obstarává celou tuhle legraci.

Jinak by totiž stejně nebylo vůbec ničemu rozumět. Vše je tak ortodoxní a pekelně zahuhlané, že pokud nemáte pro takovéto nahrávky pochopení, stejně je nepochopíte. Přiznám se, že je na mě někdy těch necelých čtyřicet minut bylo také až příliš. Přijdou ale chvíle, kdy mám na podobnou „chlívárnu“ chuť a pak po této desce sáhnu velice rád. A to přesto, že zde není žádné místo pro jakékoliv porozumění, lásku a city (smích). Naopak, jedná se až o průzračnou a jednoznačně zaměřenou nenávist. Co se týče produkce, zvuku i celkového provedení, je vše velmi zdařilé. Trošku úsměv na tváři mi vykouzlil obal desky. Ten je někde až na samé hranici kýče, ale zase na druhou stranu, k hrané muzice mi sedne. Nemám moc rád naprogramované bicí, ale tentokrát mi to  příliš nevadí. Naopak dodává to celé nahrávce ještě větší kus odlidštěnosti a syrovosti. Horší je to s tím, že se mi občas slévají jednotlivé motivy a rytmy v jeden celek. Nejsem příliš schopen rozeznat jednotlivé songy od sebe.

Když jsem přemýšlel, jak desku vlastně bodově ohodnotit, narazil jsem na poměrně dost velký problém. Byly chvíle, kdy jsem si na tomhle syrovém kuse masa poměrně pochutnával. Jenže pak jsem si desku pustil třeba za týden a znechuceně jsem cd odložil po pár tónech s tím, že mě to vůbec nebaví. Musím tedy nakonec zvolit kompromis. Myslím si, že se „Cancer Eradication“ vcelku povedla, ale také vím, že se k ní nebudu příliš často vracet. Možná jen ve chvílích, kdy budu mít všeho kolem plné zuby a budu si potřebovat řádně pročistit hlavu. To „slamové“ houpání je určitě dobré pro občasné prohnání sluchovody. Jen se k němu musí přistupovat s náležitou úctou a pochopením tohoto extrémnímu stylu. Pokud tedy máte právě chuť na pořádné rouhání, budiž vám přáno. Já zatím zůstanu raději v pozadí a budu sledovat, kam se tito dva „Anti-christé“ posunou příště. Desku beru jako takovou death/grindovou chuťovku, kterou si budu podávat jen někdy. Totální španělský masakr.

Seznam skladeb:

  1. Weak Lunatics
  2. Blasphemic Blessings
  3. Putrid Christian Blood
  4. Christ Is Gone
  5. Limbless God
  6. Prophylactic Execution
  7. Beheading The Abomination
  8. Infidel's Triumph
  9. Of The Underworld (Imprecation)


Čas: 39:59

Sestava:

  • Dave Rotten – zpěv
  • Roger Infected – kytara, basa, bicí


http://www.facebook.com/ChristDeniedOfficial
http://www.christdenied.com/
http://www.xtreemmusic.com/


Zveřejněno: 17. 10. 2013
Přečteno:
3272 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář