Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

MURUROA – Danse Macabre / BAIXO CALAO – Grindiagnosticore LP 2012, kooperace 25 vydavatelů

Další možnost, jak udělat obal gramodesky, aniž by bylo patrné, které kapele na splitku patří 1. a které 2. strana, použili ti, kteří obal vymýšleli. Zatímco většina desek má obal řešený tak, že se otáčí vodorovně, tady to neplatí, otáčet se musí svisle, jako kalendář, otvor pak pořád zůstává vpravo. Tím pádem není jasné, kdo je první a kdo druhý, ale protože jsme v Česku, dávám do titulku jako první našince MURUROA, taky proto, že se mi jejich produkce líbí víc. Ale ještě k obalu, i pro ten platí, že MURUROA má na své straně hezčí motiv, Michaela Popadičová nakreslila pěkný obraz, na němž na zanedbaném hřbitově vyhrává kostlivec na kostěné housle, v pozadí pak letadla bombardují už tak dost poničené město. Brazilci BAIXO CALAO mají na obalu znázorněnou středověkou pitvu (aspoň doufám...), ale obrázek mi přijde moc tmavý.

Uvnitř přebalu je vložen krásný tmavě červený, černými cákanci vyzdobený vinyl a dále dva papíry. Na tom velkém má každá kapela svou stranu, na ní texty plus další potřebné informace a nutno pochválit grafickou práci obou autorek (o brazilskou se postarala Eva Leitao). Na menším pak dostaly prostor kooperující labely, kterých jsem napočítal 25, z toho 16 z České republiky, 5 z Brazílie, 2 z Francie a po jednom z Německa a Ekvádoru.

MURUROA: Služebně mladá parta (vznik 2009) je složená ze zkušených muzikantů, tři dříve fungovali v grind seskupení GREX, kytarista pak ve 5 SYMBOLS. „Danse Macabre“ lze považovat za debut, předcházela mu účast na kompilaci „Posloucháte jižní Čechy 2“, řada koncertů a také změn na postu kytaristy.
A myslím, že poslední událost měla na současnou podobu kapely zásadní vliv. Od původního grindu se MURUROA posunula k mnohem košatější produkci, ve které kromě grindu dostávají prostor i další extrémní žánry, a že jich není málo – crust, metal, hardcore... A je zajímavé, jak se pánům povedlo tyhle styly zajímavě propojit, skladby jsou díky tomu hodně pestré a mě poslech baví. Samozřejmě převládá hodně rychlé tempo, které udává skvělý bicmen, jehož hra je nejen extrémně rychlá, ale zároveň hodně pestrá. Podobná slova patří na adresu kytaristy, který se nebojí ani takových v grindu nezvyklých věcí, jako jsou kvílivá sóla. Jistě, nechybí ani takové ty typické umca umca pasáže, bez nich by to nešlo, ale je s nimi nakládáno s rozumem.
S rozumem bylo přistoupeno i ke psaní textů. Zatímco některé grindové kapely na slova rezignují, MURUROA má texty poměrně dlouhé a kromě klasické žánrové práce (společenské poměry v různých podobách – televize, politici, lháři, hladovění, zbrojení) došlo i na texty z jiného soudku, v nichž hrají prim přírodní motivy a třeba „Mlha“ je spíš lyrická báseň než text nářeznické kapely. Přesto ji zpěvák řve stejně jako ty neveselé záležitosti; když už jsem u zpěvu, tak by mi nevadilo, kdyby Zebra občas trochu změnil výraz.
Za nejlepší kus považuji „Slepé oči“, ve kterých nechybí takřka doommetalová pasáž a pěkná sólíčka, jako bonus je zařazena hitovka od RATOS DE PORAO (kteří letos zazářili na Obscenu), která se k předchozímu nářezu skvěle hodí. Připočtu-li k výše uvedeným slovům kvalitní zvuk ze studia Woodland, vychází mi strana písecké kapely jako podařená a zajímavá.
7/10

BAIXO CALAO: Brazilce lze považovat za mnohem zkušenější kapelu, vznikli v roce 1996, nicméně jejich diskografie je poměrně strohá, dvě dema a dvě oficiálně vydané nahrávky, což o nějaké extra kreativitě nesvědčí. Asi se více věnují koncertování, loni si dokonce zahráli na Obscenu, kam se evidentně hodí, jak hudebně, tak vizuálně – vokalisté, to je (ne)skutečný kontrast, jeden měří skoro dva metry a druhý polovic, nemá totiž nohy...
Na svou stranu nasázeli 15 minutových skladeb, přičemž jen osm je nových, zbytek pochází z předchozích nahrávek. Tím pádem můžeme sledovat vývoj kapely za posledních 6 let. A ten vývoj není dramatický, belémští drhnou směs grindu, hardcore a punku, přičemž vokály mají blíže ke grindu a hudba je směsí všech tří žánrů, navíc v pěkně bordeliózní formě. Překvapivě v muzice slyším podobné motivy, které u nás kdysi používali ŠANOV („!!!NEURASTENIA!!!) a TELEX („O último comprimidio“), ale podobnost končí v okamžiku, kdy jeden z vokalistů otevře pusu a začne řvát (ten první), nebo vřískat (ten druhý).
I přes tu bordeliózní formu lze v hudbě najít jakýs takýs řád, není to jen mlácení prázdné slámy, čehož důkazem jsou občasné melodičtější plochy, hlavně v novém materiálu se orientuji mnohem lépe, protože má k punku a hardcore blíž než starší marasty. Napomáhá k tomu i mnohem lepší zvuk, od deváté skladby je pokles jeho kvality nesporný, ale ono to u toho běsu není až takovým problémem.
Jako zpestření slouží cover ROT, ale také část jihoamerické lidovky nebo nějaké povídání mezi skladbami, samozřejmě v portugalštině, takže nerozumím ani slovo. Nerozumím ani textům; ne, že bych se snažil si je přeložit, ale nerozumím ani jednomu zpěvákovi, i když se snažím pochytit něco při čtení textů – je to prostě nesrozumitelný řev.
6/10

Když tak desku poněkolikáté otáčím, docházím k závěru, že našinci mě baví o poznání více, ale ani exotičtí souputníci na tomhle splitku nedělají své domovině ostudu, i když jejich síla asi bude hlavně na pódiu.

Seznam skladeb:

MURUROA:
  1. Danse Macabre
  2. Cesta k úsvitu
  3. Slepé oči
  4. Život nebo ničení
  5. Jed co se ukrývá
  6. Mlha
  7. Crocodila (cover RATOS DE PORAO)

BAIXO CALAO:
  1. Aglomerado de mentiras
  2. !!!NEURASTENIA!!!
  3. De humanos pra Números
  4. O último comprimido
  5. Parvos
  6. Á Vossa Excelentíssima, Santíssima Lei
  7. Sórdído
  8. Russian Riulette (cover ROT)
  9. Edadinamuh
  10. Atmo Mediokra
  11. Corpofagia
  12. Mëdiökrizäcao
  13. Composto de Etizaceina com Moralzepam
  14. Honra ao mérito
  15. Das vísceras da estupidez

Sestavy:

MURUROA:
  • Zebra – zpěv
  • Pepa – kytara
  • Aleš – bicí
  • Skalík – basa

BAIXO CALAO:
  • Pörckö – vocal
  • Belo Core – vocal
  • Danilo Leitao – guitar
  • Márcio Amaral – bass
  • Wiliam Gomez – drum

Čas: cca 15 min. + cca 18 min.

www.bandzone.cz/mururoa
https://www.facebook.com/pages/Baixo-Cal%C3%A3o/243906019001026


Zveřejněno: 19. 07. 2013
Přečteno:
3366 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 07. 2013 07:25 napsal/a Coornelus
hmm
Tak docela si mě namlsal. Mururoa se mi už líbila na Peklíčku, LP je vyvedeno krásně, to bych měl mít doma :-)
19. 07. 2013 07:18 napsal/a KubaAjz
jupí
skvělá deska, fotka Mururoa je focená u nás doma v garáži:-)