Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

COMPLICITÉ CANDIDE – Rouhat CD 2013, vlastní náklad

Rožnovské kapely mi dávají zabrat. (úsměv) TELEFON, INNOXIA CORPORA a COMPLICITÉ CANDIDE, trio těžko zařaditelných, svérázných a originálních kapel; s recenzemi jejich alb se jsem se v posledních létech „pral“, a právě s CO-CA nejvíce. Utekly dva roky a mám před sebou další CD, tudíž další výzvu.

Výzva, která se nakonec protáhla na necelé dva měsíce, během kterých jsem CD nepravidelně poslouchal, aniž bych se v něm pořádně zorientoval. Znáte to – hudba vám hraje jako kulisa při nějaké jiné činnosti, ale příliš pozornosti jí nevěnujete. Až jsem si prostě řekl „musíš“ a strávil s CO-CA celé jedno odpoledne, při kterém jsem jen poslouchal muziku a četl texty. Ale abych pravdu napsal, o moc moudřejší z toho nejsem. CO-CA produkují těžko zařaditelnou směs, v níž převládá punk, ale nechybí alternativní rock či klasický bigbít, vše s osobitým, snad až parodickým nádechem. Skladby rozhodně nejsou postavené na obvyklém mustru sloka – refrén, ale jejich stavba je o poznání rozevlátější, což platí i o zpěvech či tempech. Střídá se několik hlasů (nebo výrazů – nevím, kolik hrdel se zapojilo), střídají se pomalejší skladby s rychlejšími, přičemž ty pomalejší často zavání jakousi ležérností, leností, nebo jak lépe to vyjádřit. Typickým příkladem je „Jen tak“, která se povaluje jak líná kočka na kanapi, zato opravdová „Kočka“ odsýpá v tempu hodně svižném, takřka corovém, navíc v ní skvěle exceluje nějaký šílenec s jekem – tohle je mi hodně sympatické. Sympatické jsou mi nečekané rytmické změny, které prostě přicházejí, aniž by s nimi kdokoliv (kromě kapely) počítal. Tohle je prostě punk, nejen co do stylového vymezení, ale i co do přístupu. Tomu odpovídá i ne úplně ideální zvuk, o němž se na obalu píše „ve vlastní režii“.

obalu radši jen krátce, protože je nevzhledný. Sice je to digipack, ale opravdu by mě zajímalo, komu se podivná kresba psí hlavy líbí. O moc lépe nevypadá ani zadní strana, uvnitř digipacku je tmavá fotka kapely z koncertu a jedinou chvályhodnou věcí je přiložená knížečka s texty v češtině a angličtině. Nechvályhodnou věcí pak je to, že chybí další potřebné informace – sestava, místo a čas nahrávání...

textům by naopak slušelo napsat odstavec o poznání delší, protože pánové se vyjadřují velmi zajímavě, a i když se trefují do aktuálních problémů, dělají to prostě jinak, člověk musí pozorně číst a dávat si věci dohromady, a možná se mu to občas stejně nepovede. Mně se to takhle líbí, třeba „Mandolíny“ jsou zamyšlení hodné, a nejen ty.

Jsou kapely, které člověk prokoukne po jednom dvou posleších, pak jsou kapely, jejichž tvorbu je třeba odkrývat postupně a nakonec kapely, do jejichž světa se podaří proniknout jen vyvoleným. CO-CA vidím jako kapelu posledního druhu... jejich muzika je prostě jiná. Takže neboduji...

A připojuji něco jako závěť... kapely, která je nejspíš na onom světě.

Mrtvé zvíře
V mělké díře
Žít a tvořit ve své víře
Zrod i smrt jen na papíře
Velký kruh se uzavře


Seznam skladeb:
  1. Chameleón
  2. Lov
  3. Henry
  4. Jen tak
  5. Kočka
  6. Let do nebes
  7. Amen
  8. Koně
  9. Rouhat
  10. Praha není Baghdád
  11. Vtip
  12. Peklo
  13. V pixle
  14. Mandolíny
  15. Hrob

Čas: 35:19

www.complicite-candide.wz.cz

Distribuce: Papagájův Hlasatel
www.phr.cz

Zveřejněno: 29. 06. 2013
Přečteno:
3372 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář