Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
LLYR

F.K.Ü. – 4: Rise of The Mosh Mongers CD 2013, Napalm Records

Ve stínu se schovává temná postava mající klobouk, proužkovaný svetr a rukavici plnou ostrých nožů – Freddy Krueger. Ve Švédsku je tento kult tak veliký, že tam existuje sekta F.K.Ü. (FREDDY KRUEGER ÜNDERPANTS), uctívající jeho (špinavé) spodky. Nejsou to žádní mlíčnáci, ale zavedená firma existující od roku 1987. Diskografie není obsáhlá, ale zato vlastní pořádnou dávku thrash/crossover metalu té nejlepší kvality. Albová čtyřka s podtitulem „4: Rise of the Mosh Mongers“ vyšla tento rok. Podíváme se jí pořádně na zoubek a provedeme hudební pitvu. Připravte si tedy náhradní spodky, protože ve stínu se kymácí osoba a říká „Jedna, dvě, Freddy jde…“ (úsměv)

Po zasunutí kulaté placky nastupuje strašidelné intro „Moshocalypse Now“, které navodí potřebnou atmosféru. Na pořádnou akci se nebude čekat dlouho. Následuje „Rise of the Mosh Mongers“ a to je vám jedovatá střela do zad. Švédi natáhli své rezavé motorové pily a prosekávají si cestu skrze ušní bubínky až do mozku. Štěkavý vokál Larryho Lethala budete z uší vysypávat ještě dlouhou chvíli poté. Dávejte si i nadále pozor, protože se otevírá černá díra („Black Hole Hell“) a z druhého konce (ne)známého vesmíru k nám přichází chytlavý melodický thrash metal s koulema až na zem. Návrat k pile a masakrování lidožravých zombíků přijde v „Cannibal Detoxů. Dýchá z toho na mě duch starých EXODUS. Dřevní riffy, tvrdé bicí a hbitý zpěv plivající jedovaté sliny. Je tu malá komerční přestávka a v ni krátká upoutávka „The Überslaher Pt. 1“. (Zabít) Můžem hned! V kousavém thrash metalu se bude i nadále pokračovat. Měli byste si ihned sehnat očkování proti zombie vzteklině, protože kousat se bude po celou dobu. „Sream Bloody Mosher“ je pěkelně hutná riffovačka. Mám opravdu chuť si zařvat „thrash“ a zlomit pár nemrtvých sanic! Nemyslím si, že by přirovnání ke starým SLAYER díky příspěvku „Esox Lucius“ bylo něco špatného. Ba naopak! Pokud je to jako tady precizně zahrané, pak se dostaví ten správný thrashorgasmus. Pekelně řízné kytary a „tupa-tupa-tupa“ bicí, to je doslovné klepání na pekelnou bránu.

Je tu další komerční přestávka a nyní je to sdělení „The Überslasher Pt. 2“, které má jen na chvíli upoutat naší pozornost, aby mezitím školník Krueger kreslil svým nožem své iniciály na vaše tělo – FK. Naštěstí je to krátké a sotva než se na vás zabiják podepíše, tak stihnete utéct do hor. Kromě filmových temných příběhů se inspirace čerpá i z povídek legendy moderního hororu H. P. Lovecrafta (tvůrce kultu Cthulhu). Jak se zdá, tak thrasheři nejsou jen pivem nasáklí nekulturní barbaři. „At the Mountains of Madness“ je houpačka „nahoru-dolů“, která je ideální do moshpitu či na jiná taneční představení. Co se skrývá pod jmenovkou „112 Ocean Avenue“? Milovník hororů určitě pozná, ale ostatní budou tápat. Tak tedy prozradím, že poštovní adresu „oceánská evenjů 112“ vlastnil jeden dům v městečku Amityville. Už začíná svítat, že? Švédi nečerpají jen z jednoho zdroje, ale rovnou vysávají krev ze všech hrůzných žil. Óda na strašidelný dům je však přímočarý „tupa-tupa-tupa“ thrash metal a nikoliv temná balada o zlém domu. Tímto by se dal vyhnat kdejaký zlý démon.

Polovina utkání o vlastní přežití je za námi. Nemrtvý rozhodčí nepřidal ani minutu a za zvuku krátké upoutávky „The Überslasher Pt. 3“ se jde do kabin. Jako poločasová zábava se chystá choreo, které vytvoří roztleskávačky z rudé planety. Není myšlena KLDR, ale čtvrtá planeta sluneční soustavy Mars. „Marz Attack“ odkazuje na klasická sci-fi béčka z padesátek minulého století (doporučuji H. G. Wells – War of the Word). Nebude to žádný thrash metal z jiné planety. Stále se bude sahat do ošatky s použitým zbožím mající nálepku „Speed Thrash Crossover Metal For All“. Pro milovníky jízdy vlakem je přichystán švédský express „Terror Train“, který má jen jednu výstupní stanici – smrt. Strojvůdci F.K.Ü. přikládají pod kotel (mo)hutné riffy a kola stroje se točí pod diktátem úderných bicích. Na mě tato skladba skutečně působí jako jedoucí vlak. Mám štěstí, že nejsem černý pasažér, protože bych v tomto vlaku nedopadl dobře.

Poslední reklamní blok „The Überslasher Pt. 4“ avizuje, že na řadě už bude jen finále. Výbušný závěr nelze očekávat. Dvojice posledních bojovníků dojíždí do konce jako závodník s velkým náskokem. Vychutnat se tak dá „They Feed in the Dark“, která je tradičně líbivá a skočná jako zbytek novinky. „Anthem of the Moshoholics“ je, jak název napovídá, hymna samotné kapely (sama se tak nazývá) a funguje jako podkreslení závěrečných titulků. Na klasické verzi najdete 17 fláků, které jsou na limitované edici doplněny o další tři bonusové skladby.

Na čtvrtém díle milovníků spodního prádla pana Kruegera je znát dobře odvedená práce ve studiu a finálním masteringu. Důkazem toho je silná zvuková zeď, která je postavena na dobře zahraných a sehraných částech Do velmi rychlého a slušně šlapajícího thrash crossover metalu dodali F.K.Ü. i pořádný kus melodií. Není to špatná deska a každá jiná kapela by si klidně nechala uřezat část těla, jen aby nahrála takovou placku. Bavil jsem se, třepal hlavou a podupával si do rytmu. Samozřejmě si každý může přidat jeden dva body, nebo naopak ubrat, v závislosti na momentálním rozpoložení.

Seznam skladeb:

  1. Moshocalypse Now
  2. Rise of the Mosh Mongers
  3. Black Hole Hell
  4. Cannibal Detox
  5. The Überslasher Pt.1
  6. Sream Bloody Mosher
  7. Esox Lucius
  8. The Überslasher Pt.2
  9. At the Mountains of Madness
  10. A Nightmare Made Thrash
  11. 112 Ocean Avenue
  12. The Überslasher Pt.3
  13. Marz Attacks
  14. Terror Train
  15. The Überslasher Pt.4
  16. They Feed in the Dark
  17. Anthem of the Moshoholics

Čas: 41:53

Sestava:
  • Pat Splat - basa
  • Larry Lethal - zpěv
  • Pete Stooaahl - kytara
  • Dr. Ted Killer Miller - bicí

http://www.moshoholics.com/
http://www.facebook.com/#!/pages/FKU/78676387092?ref=ts
http://www.myspace.com/moshoholics


Zveřejněno: 23. 06. 2013
Přečteno:
3425 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář