Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Na otázky kolem kapely odpovídali povětšinou Dejw (kytara), Stanley (kytara) a Kóča (zpěv), ale zapojili se i bubeník Pepejk a basák Dan.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Dejw:  Kapela vznikla už v roce 2007, nicméně v této době hrála v jiné sestavě a i pod jiným názvem (Alastor a HellDicks). V tomto složení hrajeme od roku 2012. S nynějším názvem přišel náš bubeník Pepejk. Soturi pochází z finštiny a v překladu znamená válečník. Shodli jsme se na tom, že finální název počeštíme, a nakonec vzniklo SOTURY.
Od svých 15 let jsem vždy chtěl mít vlastní kapelu a tvořit svoji hudbu. Prvotním impulsem pro vznik kapely byl pro mě odchod ze skupiny ŽUFAN. S Žufanem jsem absolvoval několik úspěšných koncertů a natočil CD „Svojí cestou“. Toto období mi dalo hodně zkušeností.

Stanley: Já jsem se připojil ke kapele v roce 2011 a hned od začátku jsem věděl, že přesně tuhle muziku chci hrát. Od původního názvu HELLDICKS jsme upustili kvůli vulgárnímu překladu. Jak Dejw uvedl, Pepejk navrhl název Sotury, na kterém jsme se dohodli při cestě na koncert v Uherském Hradišti loni v létě.

Kóča: Já jsem služebně nejmladší člen kapely. V podstatě nevím, jestli kluci hledali aktivně zpěváka, ale osud dal tak, že Dejw s kapelou pořádal v Jihlavě koncert, kam pozval i moji bývalou kapelu STONEFACE a tam jsme se seznámili. V kapele jsem nyní rok a jsem rád, že jsem pod hlavičkou HELLDICKS byl jen krátce. Jméno SOTURY je pro mě jednoznačně vhodnější.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Dejw (věk 25 let) - Na akustickou kytaru hraju už od svých 10 let, na elektriku jsem začal v 15. Hrál jsem v kapele Žufan a nyní v Sotury. V současné době ještě hraji na basu v jihlavsko-meziříčské skupině NIGHTFANE.

Stanley (věk 22 let) - Na akustickou kytaru jsem začal hrát ve svých 8 letech v Polenské ZUŠ a na elektrickou kytaru hraji zhruba od mých 14 let. Působil jsem v kapelách NOTHING, AQUASMOKE a ŽIRAFIČKA.

Kóča (věk 23 let) - Původně jsem objevil svůj talent na dětských varhanech, cca v deseti letech. Vždy jsem ale snil o kytaře, a to o klasické i elektrické. Po malém přemlouvání svého otce jsem tedy dostal ve dvanácti letech pod stromeček akustickou kytaru a hned v dubnu jsem dostal svoji první elektrickou kytaru. Působil jsem jako zpěvák a kytarista v kapeleSTONEFACE a PARDON. Zábavová kapela Pardon sice existuje dodnes, ale je to nyní spíš „uzavřená společnost“ a koncerty pořádá zřídka.

Dan (věk 19) - Na basu jsem se začal učit hrát od svých 14 let. Začal jsem se na ní učit spíš kvůli klukům, kterým chyběl basák, tak jsem si řekl proč ne. A taky samozřejmě jsem si říkal, aspoň na mě poletěj holky, když budu v kapele na basu. Hrál jsem v kapele THE ROVOLUTION.

Pepejk (věk 22) - Na bicí hraju od roku 2007, když se zakládal ALASTOR. Chyběl bicman, tak jsem si řekl, že post zpěváka nechám někomu jinému a pudu řezat do bicích. Na bicí jsem se všechno víceméně naučil sám. Jeden čas jsem na ně hrál v KRONU.



Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Dejw: Nahrávku jsme měli pouze ve své režii. Sám se už zhruba 6 let zabývám nahráváním a zvukem, proto jsem se rozhodl zainvestovat do věcí potřebných pro nahrávání. Na mixu a masteringu jsem pracoval ve svém volném čase. A jak jsme s tím spokojeni? Co jsme si vytvořili, to jsme si vytvořili a jsme s tím v celku spokojeni (úsměv). V současné době pracujeme na další desce, která se posouvá oproti „Temnému údolí“ zvukově zase o něco dopředu.
Pořídili jsme 500 ks a v tuhle chvíli je prodána necelá půlka nákladu. Jelikož jsme s nahráváním nešli do profi studia, můžeme si dovolit prodávat desku za 80 Kč.

Stanley: Jak Dejw uvedl, veškerou práci s nahráváním měl v režii on. S nahrávkou jsme velice spokojení, největší výhodu vidím v tom, že máme dostatek času na úpravy nahrávek a nemusíme vše tvořit v presu během pár týdnů v profi studiu.

Kóča: Jelikož mám už zkušenosti s nahráváním v kapeleSTONEFACE, umím ocenit časovou neomezenost. Rozhodně se mi deska nahrávala skvěle už jen z tohoto důvodu. S nahrávkou jsem tedy spokojený a těším se na další nahrávání a spolupráci.

Texty – proč jste se rozhodli pro češtinu, kdo je autorem textů, jaká témata volíte?

Dejw: Texty převážně píšu já. Češtinu preferuji proto, že anglicky hraje celá hromada kapel, a taky proto, že angličtina mi přijde už dost textově vybraná. Doufám, že naši fanoušci české texty ocení. Témata volím hlavně veselá a ze života (úsměv). A teď vážně – vždy se snažím, aby každý text měl hlavu a patu, a taky, aby lidi nutil k zamyšlení (např. „Koloběh života“ atd…). 

Stanley: Já osobně si myslím, že české posluchače zaujmou více česky zpívající kapely.

Kóča: Já přišel do kapely a materiálu byla hotová už kupa, proto jsem se až na pár úprav stávajících skladeb ještě nijak autorsky neangažoval. Za české texty jsem určitě rád, ale nevím, jaký úspěch bysme s nimi jednou případně sklidili v zahraničí.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Dejw: Autorem všech výše zmíněných věcí jsem opět já. A jakou důležitost tomu dávám? Myslím si, že je důležité na první pohled zaujmout. Hlavní věc, o kterou se snažím, je, aby to nevypadalo amatérsky.

Stanley: Jak Dejw napsal, všechny grafické věci zajišťuje on, s námi konzultuje detaily a popřípadě nějaké úpravy.

Kóča: Dejw v kapele jednoduše uplatní zkušenosti, které ostatní členové nemají. Je to nejen skvělý hudebník, ale i technik a mozek kapely.
 
Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Dejw: Vzhledem k tomu, že jsem vyrůstal na thrash metalu, tak mě hodně ovlivnilaMETALLICA. Mým největším vzorem je Kai Hansen z GAMMA RAY. Inspirovat se nechám i kapelami jako HELLOWEEN, HAMMERFALL… V poslední době se k tomu přidávají například i AMON AMARTH a CHILDREN OF BODOM a mnohé další.

Stanley: Mezi moje vzory patří kapely jako HAMMERFALL, DRAGONFORCE, METALLICA a z českých například ARAKAIN.

Kóča: Mým vzorem je celkově hudba starší, ale poslechnu si i novější. Mými vzory jsou: ALICE COOPER, HELLOWEEN, PRETTY MAIDS, JUDAS PRIEST, AVANTASIA, TWISTED SISTER, KREYSON a další.

Dan: Tak určitě mě hodně ovlivnil Steve Harris a Markus Grosskopf, oba jsou to parádní basáci a ví jak nato. Jinak určitě si poslechnu vše od klasiky až po death metal, vůbec se toho nebojím.

Pepejk: Rád si poslechnu nějakej ten heavy/speed/power jako třeba HELLOWEEN, HAMMERFALL, EDGUY. Pro mě je hlavní vzor Mike Terrana.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Dejw: Na žádnou firmu jsme zatím nahrávku neposlali.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Dejw: V této nové sestavě jsme odehráli zatím zhruba 15 koncertů. Jako nejúspěšnější považujeme právě křest „Temného údolí“.

Stanley: Jak napsal Dejw, nejúspěšnější byl určitě křest našeho CD, který se hodně lišil od ostatních koncertů.

Kóča: Přidávám se ke klukům, mám stejný pocit.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Dejw: Tak do budoucna určitě.
 
Plány do budoucna...

Dejw: Jak už jsem zmínil, pracujeme na dalším CD, které by mělo spatřit světlo světa (když půjde vše podle plánu) ke konci tohoto roku. Dále se chystáme na natočení klipu k jedné ze skladeb z „Temného údolí“.

Stanley: A dále se chceme zúčastňovat různých soutěží a dostat se do povědomí lidem z celé republiky.

Kóča: Těším se na společnou tvorbu s celou kapelou a na zmiňované druhé CD. Přál bych si, aby se naše tvorba líbila co možno nejširší společnosti.

RECENZE

www.sotury.cz

Zveřejněno: 12. 06. 2013
Přečteno:
3869 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář