Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SOTURY – Temné údolí CD 2013, vlastní náklad

Říká vám něco název SOTURY? Musím se přiznat, že až do nedávna bylo pro mě tohle jméno naprosto neznámým pojmem. Ale náhoda, podpořená snahou kapely, tomu chtěla, že jsem jednoho dne na svém fanouškovském profilu na serveru Bandzone.cz nalezl vzkaz, abych zavítal právě na stránku této smečky. Upřímně, zmíněný web nabízí spíše kvantitu než kvalitu, takže na podobné nabídky sice většinou zareaguju, ale častokrát se už dopředu hrozím, co že to zas bude za běs (úsměv), ať už se jedná o jakýkoliv hudební styl. Ale zřejmě tak trochu v duchu přísloví, že výjimka potvrzuje pravidlo, jsem byl tentokráte prezentovaným materiálem velice mile překvapen. Oslovil jsem tedy skupinu, slovo dalo slovo a já už teď mám před sebou debutové CD této poměrně ještě mladé (rok založení 2007, současná sestava funguje od loňska) powermetalové party z Jihlavy.

Včetně intra a outra, jež však svou stopáží splňují kritéria pro zařazení mezi normální skladby, nalezneme na albu 10 věcí, které rozhodně stojí za pozornost. Úvodní a současně i titulní „Temné údolí“ je instrumentálka  (intro), při jejímž přednesu se příjemně naladíte k poslechu celého CD a zároveň už na vás v jejím průběhu dýchne velký potenciál, který v sobě SOTURY mají. Intro plynule přechází v první zpívanou skladbu, kterou je majestátní, hymnická „Zahrada černých růží“, plynoucí většinou ve středním tempu, z mého pohledu je to zároveň nejlepší a rovněž i nejhitovější flák z celé placky. Následuje trojka „Návrat adrenalinu“, která je nejrychlejší věcí na desce a kapela s bravurou ukazuje, že ani tato poloha jí není nijak cizí. Zajímavým zpestřením je krátké zvolnění rytmu a sborové vokály. Vzápětí přichází „Bouře“, alespoň tedy prostřednictvím stejnojmenné (power) balady, jejíž první polovina je celkem klasický metalový ploužák, který se ve své druhé části, v níž můžeme slyšet i dívčí vokál a recitaci, rozjede na plné obrátky. Po „Bouři“ následuje dvojblok „Mendian“ a „Bez boje se nevzdávej“, o němž můžu v klidu hovořit, jako o opravdové powermetalové extra třídě a pastvě pro uši. „Koloběh života“ přináší opět částečné zpomalení tempa, alespoň tedy v několika svých částech, které jsou protnuté střednětempími pasážemi, což jako celek funguje velmi dobře. Navíc vás jistě zaujme i perfektní kytarové sólo. V osmičce „Přestaň být bláhová“ nám SOTURY předvádějí svou akustickou tvář a rád musím uznat, že i v této pozici působí naprosto přesvědčivým dojmem. S předposlední „Sněhovou vločkou“ máme zase možnost trochu protřepat kebuli a znovu se pokochat parádním kytarovým sólem. Kompletní album uzavírá druhá instrumentálka (outro) „Mayské poselství“, při jejímž poslechu si v hlavě krásně můžete utřídit myšlenky a dojmy z celého „Temného údolí“.

Rozhodně kvituji české texty (jsou součástí bookletu), které jsou určitě kladem nahrávky a rozebírají velmi zajímavá témata. Ke zvukové stránce nemám jedinou výhradu, jednotlivé nástroje jsou perfektně čitelné (stejně tak dobré jsou i výkony samotných muzikantů) a výsledný sound dostatečně silný a kvalitní. Na to, že se natáčelo prakticky v domácím studiu a veškerou práci kolem zvuku si kluci dělali sami, konkrétně pak kytarista David „Dejw“ Tůna, jedná se o opravdu nadstandardní výsledek. Znovu se zde potvrdilo, že kdo umí se zvukem pracovat, je schopný dosáhnout kvalitního výsledku i ve skromnějších podmínkách, naproti tomu návštěva renomovaného studia ještě nemusí být zárukou dobrého soundu.

Tak, jako mě v roce 2011 svým albem doslova uzemnili liberečtí melodici ACT OF GOD, tak letos jsem opravdu velice příjemně překvapený tímto CD, kterému dávám naprosto zasloužených 9 bodů.

Pakliže jste fanoušky power metalu, pak neváhejte a tuhle desku si rozhodně pořiďte, opravdu nebudete zklamáni, navíc ji kapela nabízí za báječných 80 korun, což je u lisovaného a profi vyvedeného nosiče naprosto luxusní cena.

Seznam skladeb:

  1. Temné údolí
  2. Zahrada černých růží
  3. Návrat adrenalinu
  4. Bouře
  5. Mendian
  6. Bez boje se nevzdávej
  7. Koloběh života
  8. Přestaň být bláhová
  9. Sněhová vločka
  10. Mayské poselství

Zveřejněno: 12. 06. 2013
Přečteno:
3667 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář