Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

F.O.B. – Reap What You Sow CD 2013, MetalGate Records

Co s kapelou, které má jedno album lepší než druhé? Co když nové album ale takové není. Mám "oblíbenou" kapelu shodit? Mám napsat pozitivní recenzi a tím pádem lhát? A co když album je doopravdy lepší než předchozí. Jasně, tak je vynachválím a kluci potom budou mít nosy vzhůru a hlavu v oblacích. Oni ji tam stejně mají, a to nezávisle na tom, jak dopadne recenze (úsměv).

F.O.B. s železnou pravidelností, po dvou, třech letech, vydávají jedno album za druhým. Jedno dobré album za druhým. Každé album s jiným nápadem, s nějakou změnou, ať na různých postech za nástroji anebo po hudební stránce, což je hlavní - pokud to prospěje ku věci. U alba Dice přišel nový zpěvák Mára, u předchozího Tomorrows's Fires kytarista Profesor. U alba Dice nastala taková menší změna, a to odklon od death metalu spíš k modernějšímu metalcoru, objevily se zpěvnější linky, které se naplno projevily u následného alba, které je melodičtější.  V minulém roce přišla do kapely posila v podobě druhého kytaristy Dana. Už na koncertech nebo z uvolněné jedné skladby na internetu bylo trochu znát, kam se připravované album bude ubírat. Někde v reportu jsem podotkl, že hudba bude obohacena o "čerstvá" kytarové linky či sóla.

Před napsáním této recenze jsem nahrávku Reap What You Sow celý pracovní týden bez jednoho dne poslouchal v kuse v autě. CD jsem na střídačku poslouchal s jedním nejmenovaným Beat radiem. Ale například při poslední cestě z Karlových Varů k nám domů (cca 120 km) jsem placku protočil třikrát za sebou. Neomrzelo, čímž říkám, že se to dá...

Novinka pokračuje ve stylu, který byl ke slyšení už na nahrávce Tomorrows's Fires, kde jsou časté čisté vokály. Na Reap What You Sow odpadl, a pro mnohé to bude překvapení, Márův scream. Mára na albu střídá hrubší polohu hlasu, čitelný growl s čistým zpěvem, který je dost častý a písně jsou jím obohaceny a znějí o mnoho melodičtěji. Ale to neznamená, že je to nějaký popík a slabota. Právě naopak. Tím zpěvem je zvýrazněna právě tvrdá rytmika. Marty pevně drží otěže a jede ve stejné dráze, nikde nekličkuje a jeho kopák vše žene na plný plyn v největších otáčkách. A kytary to tady vše dobarvují, vzájemně spolupracují, podmaňují si rytmus, dokreslují je sóly, různými breaky nebo "jednoduchými" thrashovými záseky.

Nějakou výraznou píseň (rozumím tím hitovou) asi nenajdu. Protože každá skladba má něco navrch, což určuje ten správný drive. The Retribution - pozvolné intro, které přejde v rychlost, melodický a hrubý zpěv. Missed Violence ukazuje, jakým směrem se album bude ubírat. Houpavá živelná kytara doplněná o bubenickou palbu, to je Phenomenon Causing Suicide. Márův řev přechází v refrénové zvolání: „...no im losin you, no im losin power..." v Time to Let Go s výraznou basovou linkou. V metalcorovější Robe of Imbalance je vokál dokonce ve třech, čtyřech hlasových polohách (čistý, hrubý, growl, v tvé hlavě drtící chrapot). The Roots of Discoveries je pokračování předešlé skladby. Melodická death metalová kytara, úderné bicí, tak podobné moderním bandám typu DESTINITY, GOJIRA - komu to vadí?, mně ne. One More Step Left, to je uspěchaný rytmus s thrashovým zásekem. Následující Of a Martyr, kterou mnozí znají z internetového profilu na Bandzone, začíná poklidným kytarovým vybrnkáváním. Píseň určité nenechá nikoho usnout. Nasadí rychlé tempo a sborový křik (zvolání) z minulé skladby se mění ve zpěvný sborový refrén. Basa s kytarou v popředí, sólová kytara jako by  k nám doléhala z dálky, mohutné bicí, naštvaný vokál ve Charm Ice Fury. "Odlišná" skladba od ostatních je The Views of the World Collide. Zpočátku s orientálním nádechem si statečně ve valivém deathovém tempu šlape do konce alba.

Vyzdvihnout nějakou skladbu nejde. Když vyberu Phenomenon..., tak řeknete, že ne a budeme se přít o Of a Martyr a The Roots... nebo o The Views... Určitě se budeme hádat. V každém případě na každé skladbě pořádně "FOBáci" zamakali. Tak co vyzdvihnout? Zpěv - ten je výborný, rytmika - vynikající (zvláště chválím Martyho) a kytarová sekce - hmm, beze slov. Jak hudbu popsat? Asi to bude znít nesmyslně, ale F.O.B. - Reap What You Sow je metalcorový thrash metal spojený s deathovou melodickou linkou, který vyústí v konečnou harmonickou nirvánu. Je to tsunami a ty osamělý maják, čekající na zkázu a doufající, že tento příval bouřících vln přežiješ (obal CD). Jasně, každému se to nemusí líbit, ale mně ano.

Seznam skladeb:

  1. The Retribution
  2. Missed Violence
  3. Phenomenon Causing Suicide
  4. Time to Let Go
  5. Robe of Imbalance
  6. The Roots of Discoveries
  7. One More Step Left
  8. Of a Martyr
  9. Charm Ice Fury
  10. The Views of the World Collide

Čas: 35:11

Sestava:

  • Mára - zpěv
  • Profesor - kytara
  • Dan - kytara
  • Corbow - basa
  • Marty - bicí

www.fob.cz
www.bandzone.cz/fob
www.metalgate.cz

 


Zveřejněno: 03. 05. 2013
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 07. 2013 21:07 napsal/a pekop
F.O.B
Každý má právo na svůj názor, každý má jiný vkus. Ty dáváš 10 bodů, já 5. Cd jsem daroval do tomboly, snad udělá někomu radost. V žádném případě nechci urazit kapelu, buďme rádi, že ještě české kapely někdo vydá.