Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

RESURGO – Demo 2012 CD-R 2013, vlastní náklad

„Veškerá inspirace vždycky vycházela z undergroundovýho hardcore/punku,“ říká Ofca, kytarista na plný a basák i zpěvák na částečný úvazek z bandy RESURGO. A tato inspirace je z debutového dema jeho kapely, nebo spíše projektu, patrná.

Celkem rozumným krokem je řešení obalu – vypálené, ale potištěné kolečko je vloženo do jednoduché pošetky, na jejíž přední straně jsou verše jak od prokletého básníka (jejich recitace pak nahrávku zakončuje), na zadní pak základní informace o nahrávání, seznam skladeb, sestava... Uvnitř přebalu je vložen oboustranně potištěný list obsahující texty a také povídání o vzniku a smyslu nahrávky, přičemž si Ofca nemaluje růžové sny, ale objektivně konstatuje, že si nedělá iluze, že by tahle nahrávka udělala díru do světa...

A má pravdu. Díru do světa dnes udělá málokterý čtvrthodinový demáč, na druhou stranu si RESURGO a jejich prvotina určitě nezaslouží zatracení. Devatero skladeb má docela šmrnc, tah na bránu, náboj, objevují se v nich zajímavé nápady, na druhou stranu nahrávku některé věci srážejí do zástupu průměrných.

Jestli v úvodu v Ofcově slovech zazní slova punk a hardcore, tak podle mých měřítek má většina songů mnohem blíž k HC. Je to dané hlavně tím, že to skoro pořád sviští pořádnou rychlostí a úkroků k punku je jak pověstného šafránu. Muzika je intenzivní, stopáž skladeb kolem dvou minut, takže než by se člověk začal nudit, je tu jiná písnička. Nejlepší nápady registruju v „5,56“ a v „Další součástce“. Kytarové kvílení v „5,56“ pěkně zapadá do okolního nářezu, nechybí výrazná basa a celkem podařené řevy z více hrdel. „Další součástka“ si vypůjčila intro z OST Terminator a po strašidelných zvucích se pomalu rozjíždí asi nejpovedenější song; po chvíli se začne všechno sypat, opět řve více lidí a nechybí další kytarové kvílení. Mohl bych tady popsat všechny songy, ale ono by to pořád bylo o tom, že je to ultrarychlé, našlapané, nařvané... Pochválím tedy ještě sólování ve „Strachu“, „metalový“ úvod „Tisíců let od pokroku“ a melodické eskapády v závěrečné „S údivem“, kterou bych taky postavil na stupně vítězů.

A pak se mrknu na záležitosti, které mi po chuti nejsou. V první řadě jsou to podivné konce některých skladeb, které jako kdyby někdo usekl... Druhá věc – mezi skladbami jsou tak krátké mezery, až to působí rušivě. Za třetí – řevy jsou sice expresivní, se snahou o nějaký, nejspíš naštvaný výraz, ale často jim není skoro vůbec rozumět, jak jsou slova zadrmolená. Ono je to samozřejmě tím, že se pánové snaží vychrlit všechno co nejrychleji, ale nemít texty na papíře, nerozuměl bych kromě refrénů skoro ničemu. Ani zvuk není žádná paráda, ale ke špinavé tvorbě RESURGO celkem sedí.

Texty jsou relativně krátké, žádné litanie, ale jejich obsah je typicky punkově naštvaný na společenské poměry, ať už se týkají práce, nebo třeba nacionalismu. Nechci to zase příliš kritizovat, třeba se tyhle starosti a strasti týkají pánů osobně a chtějí se z nich vykřičet (v souběžném rozhovoru na toto téma Ofca hovoří, tak si klikněte), ale do zpracování si klidně rýpnu, protože je to napsané kostrbatě a tak je vlastně dobře, že zpěvu není dobře rozumět.

P.S. Celá nahrávka je volně ke stažení na webu.

P.S. 2 Aktuálně kapela shání bubeníka.

Seznam skladeb:
  1. Není, nebyl
  2. 5.56
  3. Odnikud nikam
  4. Další součástka
  5. Alcatraz
  6. Hřbitovní kvítí
  7. Strach
  8. Tisíce let od pokroku
  9. S údivem

Čas: 15:20

Sestava:
  • Ofca – kytara, hlavní řev (5), basa (2, 5, 9)
  • Bobr – basa, hlavní řev
  • Gusta – bicí, hlavní řev (4, 7)

ROZHOVOR

www.bandzone.cz/resurgo
http://resurgo.bandcamp.com/


Zveřejněno: 20. 04. 2013
Přečteno:
3744 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář