Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

TERMINATE – Ascending to Red Heavens CD 2013, Selfmadegod Records

Právě prasklý vřed. Vytékající hnis. Zápach, připomínající zkažené vejce. Možná není ani tak hrozná vzpomínka na tu odeznívající bolest jako spíše ten hrozný puch. Tělo pokryté boláky. Nikdo netuší, co to mohlo být za zákeřnou nemoc. Doktoři jsou bezradní a kněží marně krouží se svými kadidly okolo vašeho bezmocného čehosi, co kdysi připomínalo člověka. Kdyby jen věděli, co všechno máte za sebou. Epicentrum nákazy vzniklo kdysi v osmdesátých a devadesátých letech ve Švédsku. Rychle se rozšířilo v různých mutacích do celého světa. Hnilobný a zákeřný death metal. Tentokrát v podobě mladé, nadějné kapely z USA. Říkají si TERMINATE  a kupodivu se zhlédli v evropské death metalové škole a ne v metalových archívech své země.

Jejich melodie jsou velice silně inspirovány švédskými GRAVE, ENTOMBED a DISMEMBER. K tomu si připočtěte valivé vlivy BOLT THOWER a máte tady další smečku vyznavačů „jediného pravého death metalu“. A jak se těmito odkazy svých slavných vzorů poprali? Nebudeme si od začátku nic zbytečně nalhávat. Na špičku samozřejmě ještě nemají. Některé pasáže jejich songů jsou zatím trošku nedotažené. I zvuk není zrovna z nejlepších. Sice mám takovéto špinavosti ve velké oblibě, ale během poslechu cítím, že tomu ještě něco chybí. Velice zajímavý je obal cd, který má na svědomí Raul Gonzales (obaly MASTER, MORBUS CHRON). Praští vás do očí na první pohled a pravděpodobně budete stejně jako já dlouho přemýšlet, co je na něm vlastně znázorněno (smích) a zároveň se vám to bude líbit.

Nahrávka je víceméně takovou poctou starým kapelám drtícím death metal. Nemá cenu se rozepisovat o tom, kde, co a jak v které písni okopírovali. To bychom album ihned zbytečně odsoudili. U takovýchto kapel se jedná spíše o to, v jakém měřítku se jim povedlo přenést ducha té dávné doby. TERMINATE vše celkem zvládli. Několik výhrad bych ale měl. Jednak by to chtělo zlepšit zpěv. Tady bych viděl asi největší slabinu alba. Ne, že by nebyl John Porada tím správným chorobným chrchlálkem. Jen mi vadí, že jsou vokály příliš monotónní a některé songy díky tomu nepoznáte skoro od sebe. Pak bych měl velkou výhradu k sólům. Chápu, že jsme pořád v undergroundu, a že je očekáván hlavně velký nátěr, ale i tady by se měla kapela držet zavedených konvencí a pohybovat se alespoň v tónině. Sóla pak působí spíše rušivým dojmem, než aby dodávala songům větší náboj.

Hodnocení je tedy vcelku jednoduché. TERMINATE přišli s velice slušným albem. Pokud chcete ochutnat, jak to chřestí v Americe, určitě nebudete zklamáni. A kdo ví, třeba se stane tato první deska „Ascending to Red Heavens“ v budoucnosti vyhledávaným artefaktem a sběratelským kouskem. Hraje se tady totiž i přes začátečnické chyby s obrovským nadšením a předkládaný materiál nepostrádá náboj a drive. TERMINATE se povedlo přenést ducha devadesátých let do současnosti s přehledem a grácií. Někdy to sice občas trošku zadrhne, ale to se dá u prvotiny očekávat a odpustit. Hnis, špína a beznaděj opět vylezly na povrch. Poctivá práce death metalových nováčků!

Seznam skladeb:

  1. Answered in Lead
  2. Demonic Instinct
  3. Numb
  4. Rotten Dead Mass
  5. The Savage Silence
  6. Chainsaw Omega
  7. Ascending to Red Heavens
  8. Blind Leading the Blind
  9. Iron Supremacy


Čas: 33:24

Sestava:

  • John Porada – kytara, zpěv
  • Tom Cardella – kytara
  • Alfred Mulle – basa
  • Jim Smith – bicí


http://www.facebook.com/TerminateChicago
http://www.reverbnation.com/terminate
http://selfmadegod.com/


Zveřejněno: 03. 10. 2013
Přečteno:
3214 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář