Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
LLYR

AETERNUS – …and the Seventh his Soul Detesteth CD 2013, Dark Essence Records

Kult zla a smrti. Mystické vzývání temných sil proběhlo opět po dlouhých sedmi letech. Ruce, spojené na obalu v kruh, dávají tušit, že se zase dočkáme temného death metalu, chvílemi notně říznutého blackem. Dlouhých 52 minut desky mě zpočátku odrazovalo. Nechtělo se mi vstřebávat tolik špíny najednou. Můj ostych byl překonán až po mnoha večerech strávených ve společnosti AETERNUS. Pouštěl jsem novou desku neustále dokola a pomalinku pronikal do jednotlivých songů. Těch nápadů je totiž po té době (od poslední desky) tolik, že mě doslova zahltily. Chvílemi se tlačí na pilu pěkně brutálně, pak se zvolní a jen se tak přemítá ve středním tempu. Dokonce se dočkáme i akustické kytary v až „romantickém“ rozpoložení.

Nemohl jsem a ani jsem nechtěl od začátku přistupovat k desce …and the Seventh his Soul Detesteth stylem líbí – nelíbí. Přistupoval jsem k poslechu spíše pocitově, nechal jsem na sebe nahrávku působit a pomalu se stával vyznavačem jejich kultu. Byl jsem pak náležitě odměněn. Jedná se spíše o vybraný kousek masa pro gurmány, než o „prvoplánovou“ desku se schopností zaujmout ihned. Nevzbudí asi příliš emocí v death metalových kruzích. Spíše osloví nás, kteří neustále hledáme novou dobrou muziku a jako trpěliví badatelé odhalujeme pro sebe to chutné a kvalitní. AETERNUS si umí pohrávat s náladami jako žonglér s míčky. Jednou se vznášíte na vlnách melancholie, až se na vašich tvářích objeví tvrdý přemýšlivý výraz. Pak se skoro samou radostí roztančíte nad rychlými vypalovačkami a nakonec spočinete v očekávání dalšího zla v depresivních mezihrách.

Ty ruce, zpuchřelé kosti spojené do kruhu, jsou jasným poselstvím a zároveň krásným obalem (autorem je Timo Ketola), který dává jasně najevo, o co se jedná. Temný death metal ve stylu Incantation, Immolation, ale i Behemoth, Morbid Angel nebo Necros Christos. Zvukový kabát byl obstarán ve slavném Earshot studiu v Bergenu. Odtud také pramení mrazivý odér, který jsou schopni vytvořit snad jen na severu. Chvílemi se ptáte, proč je na světě tolik utrpení? Z desky přímo dýchá atmosféra starých kobek, mučení nevinných ve jménu víry, smutku osamělých klášterních cel. Kytara drásavě vypráví příběh o mrtvých mniších. Kříže se otáčejí kratší stranou dolů. Zpěvák se zajímavě zabarveným hlasem, který si říká Ares, odříkává „obrácenou“ modlitbu. Vím, že asi sami odhadnete, koho ten starej pes vzývá? Pentagram je již dávno nakreslen (poprvé byl vytvořen již při založení kapely v roce 1993, a pak ještě šestkrát při dlouhohrajících řadových albech a několika EP).

Digipack je proveden s krásným bookletem a je přidáno jako bonus EP Dark Sorcery (1995). Dostanete se vám tak do ruky velmi vydařený sběratelský kousek. AETERNUS si dali opravdu záležet. Nic nebylo ponecháno náhodě a pokud jste stejně jako já příznivci spíše atmosféřičtějšího death metalu, myslím, že budete velmi spokojeni. Každý poslech je pro mě obřad, začínající nejdříve opětovným prohlížením „knížečky“ dodané k cd, následným uvelebením v oblíbeném sofa a nakonec krásným požitkem ze skvělé muziky. Svět asi nebude deskou šokován a asi nezpůsobí příliš velký rozruch, ale pro mě osobně se jedná o totální inferno a pohlazení mé death metalové duše. Smrt je jen krátkým okamžikem, který vás převede do jiného světa. AETERNUS vám budou věrnými průvodci na této cestě. Norský death metal té nejvyšší kvality! Další návrat legendy ve velkém stylu.


Seznam skladeb:

  1. There Will Be None
  2. …and the Seventh his Soul Detesteth
  3. Spurcitias
  4. Ruin and Resurrect
  5. Hubris
  6. Reap  What you Saw
  7. Saligia
  8. The Hand That Severs the Bonds of Creation
  9. The Spirit of Illumination


Čas: 52:20

Sestava:

  • Ronny „Ares“ Hovland – basa, kytara, zpěv
  • Phobos – bicí
  • Tim „Specter“ – kytara


http://www.facebook.com/Aeternusofficial
http://www.myspace.com/aeternusnor
http://www.darkessencerecords.no/


Zveřejněno: 06. 05. 2013
Přečteno:
3422 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 05. 2013 11:37 napsal/a Johan
A mně se to líbí...
a to nejsem deathmetalista :-)
06. 05. 2013 09:10 napsal/a Asphyx
jasně
Chápu. Pro mě začali být přístupnější právě až od novějších alb, dříve to na mě bylo zase příliš black:))) A můj vztah k black metalu je přinejmenším spíše vlažnější. Málokterá kapela mě dokáže zaujmout. I když mám moc rád deathová alba šmrnclá černotou....Každopádně recenzované album mě jednoduše rozsekalo.....:))
06. 05. 2013 08:57 napsal/a Coornelus
...
U mě zase ne. Mám strašně rád desku And so the Night Became, ta mě přímo okouzlila, ale pak na mě začali, být moc death metal (Shadow of old) a už to neni úplně ono. Takhle, je to pořád dobrý, ale bylo lépe. Stěžovat si death metalistovi na death metal, to tady asi moc neuspěju :-)