Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

MORTE – Holy Leech CD-R 2011, vlastní náklad

Polská kapela s názvem MORTE funguje již od roku 2001. Je s podivem, že za celou dobu existence vydala teprve dvě dema. V promo materiálech se sice hovoří o tom, že se pracuje na novém plnohodnotném albu, ale pokud vím, to zatím ještě nespatřilo světlo světa. Mě se zatím dostala do ruky ochutnávka v podobě demonahrávky z roku 2011 s názvem „Holy Leech.“ Jedná se o vcelku dobře stravitelný death metal s četnými thrashovými pasážemi. Jak už to tak bývá, v kapele se prostřídala pěkná řádka muzikantů a pokud jsem měl možnost slyšet předchozí demo „Demo Hell“ z roku 2009 (tady jsem byl nucen sáhnout k mp3), MORTE si prošli poměrně velkým hudebním vývojem. Na „Holy Leech“ máme co dočinění již s „dospělou“ kapelou, která moc dobře ví, co a jak chce hrát.

Nahrávce bohužel uškodil trošinku horší zvuk. Myslím, že pokud by investovali více peněz do produkce, sehnali nějakého schopnějšího zvukaře, jejich muzika by byla posunuta o několik řádů výše. Skladatelsky totiž mají určitě na to zaujmout. Album produkoval Mariusz Konieczny (HELLSPAWN) a musím jednoznačně říci, že svoji práci trošku odflákl. Nevím, jestli je to v tomto případě jen záležitost financí, ale přijde mi, jakoby tápal mezi tím, zda kapelu zařadit mezi špinavě znějící death metal nebo mezi „dokonale“ znějící smečky typu BEHEMOTH a HATE. Přitom ta půlhodinka nářezu, která se mi dostala do ruky, určitě stojí za poslech. Některé nápady jsou vcelku neotřelé a zvláště v „atmosféričtějších“ pasážích si jsou MORTE velmi jistí. Nezbytné sypačky jsou odvedeny také k mé spokojenosti, jen by se slušelo je občas více obohatit nějakými zajímavějšími vyhrávkami.

Je možná trošku škoda,  že „Holy Leech“ má tak ošklivý obal. Tolik kýče na jednom obrázku jsem už dlouho neviděl. Demu by slušel určitě o hodně více nějaký jednodušší, temnější motiv. Přeci jen, když si představím, že bych si měl album vybírat někde v obchodě s cdčky, spíše by mě odradil, než aby mě navnadil na to, si nahrávku zakoupit. Přitom by to byla škoda. Jinak (i přes mou poměrně ostrou kritiku) se jedná o kvalitní smečku, která mě dovedla zaujmout svým smrtícím kovem protkaným thrashovými motivy. Když už jsme u toho thrashe, ten je do jednotlivých songů vetknut s takovou razancí, že ani nestihnete postřehnout, kdy k tomu došlo. Základ skladeb je ale jasně daný příslušností MORTE  ke špinavému death metalu. Mohou se tak zařadit (když na sobě ještě trošku zapracují) po bok kolegů ze své země, jako jsou HELL UNITED, EMBRIONAL, MASACHIST apod.

Jestli má demo „Holy Leech“ sloužit jako návnada pro nové plnohodnotné cd, tak za sebe mohu říci, že jsem se na ni chytil. Po několikadenním poslechu jsem se k MORTE vždy rád vracel. Dokonce mi některé songy zněly ještě dlouho po poslechu v hlavě. Kupříkladu taková třetí píseň s názvem „The Prison of Decay“ je jasným příslibem do budoucna. Jedná se o pečlivě vystavěnou skladbu, která graduje s takovým nasazením, že jsem byl chvílemi doslova donucen podupávat si nohou. MORTE hrají jednoduchou muziku s jasným cílem. Rozsekat vás na malé kousky, rozložit vaši mysl a nakopat vám zadky. Je jen na vás, zda na tuhle hru přistoupíte. Mě to sice chvilku trvalo, ale nakonec jsem vcelku pohlcen, rozcupován a opět vyplivnut ven. Nezbývá mi tedy nic jiného, než vzkázat kapele: „Chci novou desku! A to hned!“

Seznam skladeb:

  1. Solitude Prevail
  2. Liars in Black
  3. The Prison of Decay
  4. Jester of Nazareth
  5. Succubus
  6. Wzlot


Čas: 27:40

Sestava:

  • Ta Deus – kytara, zpěv
  • Diablo – basa
  • Nymus – zpěv
  • Slay-R – kytara


http://www.myspace.com/morteband
mortempoczta@wp.pl



Zveřejněno: 04. 10. 2013
Přečteno:
3338 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář