Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CLIMAX – No Time For Heroes 7“EP 2012, kooperace více vydavatelů

V roce 2009 jsem na CD CLIMAX Zločin bez trestu prakticky nenechal nit suchou. Nelíbil se mi zvuk, nelíbily se mi texty a nelíbil se mi zpěv. Utekly tři roky a CLIMAX jsou tady (nebo tedy byli, vinylek vyšel loni na podzim; k nám doputoval letos zjara) s novou nahrávkou. Jestli dobře čtu sestavu, tak od minula se vyměnily hned tři čtvrtiny kapely a jediný, kdo zůstal, je kytarista Miki. Kolem něj stojí noví muzikanti a hned při prvním poslechu si říkám, že ty změny jsou jednoznačně k lepšímu.

V první řadě to samozřejmě začíná u zpěvu. Broumis se s tím vůbec nemaže, vyřvává ty své pravdy pěkně zostra, a proti předchozímu drmolícímu zpěvákovi je tu jednoznačný posun. Zpěvu je celkem slušně rozumět a občasnou nedotaženou artikulaci lze odpustit, v přebalu pak dohledat to, co ucho nerozšifruje.

Výrazný posun pak přináší samotná hudba. Nejde sice o žádný žánrový převrat, pořád se hraje mix punku a HC, ale skladby jsou po kompoziční stránce mnohem zajímavější. Zajímavé je i to, že side A se od side B v několika ohledech liší. V první řadě zvukem – přijde mi, že na áčku je zvuk trochu „hodnější“, na béčku pak agresivnější, i když ono to asi souvisí i s tím, že skladby z první strany jsou trochu měkčí a jednodušší. Rychlé jsou, to jo, ale rychlost a tvrdost není jedno a totéž. I nápadů registruju víc na druhé straně a taky mě baví o poznání víc. A další rozdíl – názvy skladeb – jednou česky, podruhé anglicky. Nic to ale neznamená, texty všech čtyř songů jsou v češtině, jen ty s anglickými názvy mají refrény v angličtině (podobně jako nedávno recenzovaní BOY; ale EP CLIMAX vyšlo dříve, takže to není nějakým kopírováním někoho jiného, ale spíše shoda náhod).

Side A: Jak Falešná Identita, tak Cesta Strachu jsou postaveny na střídání rychlých a středních temp, přičemž v těch rychlých se řve, případně v refrénech i sborově, v těch pomalejších je prostor na drobné kytarové vyhrávky. Vyzkoušený model, který tady celkem slušně funguje. Ale i přes jistou hitovost nefungují refrény tak, jak by asi měly, protože mi v paměti ne a ne uvíznout.

Side B: Jiná, silnější a lepší káva. Kytara opravdu řeže a kvílí, basa pěkně duní a dusot bicích to žene vpřed. Ani tady nechybí zvolnění, ale jen aby se neřeklo, většinou to sviští závodní rychlostí. (úsměv) Refrén je chytlavý a angličtina vůbec nevadí... A to nejlepší na konec... Born In Prison je jednoznačně nejlepší pecka, nabušená, odsýpající, líbí se mi hardcorová kytara, i když bych si ji dovedl představit i vytaženější. Překvapivě sofistikované sólo překvapí, krátká stopáž zamrzí.

Texty nejsou žádné skvosty, jazyk mateřský sem tam zapláče, ale hlavně – témata jsou stokrát obehraná a klišovitá. Ono to k punku tak nějak patří, ale na druhou stranu pořád vykřikovat „Přetvářka, pomluvy, faleš a hnus“ nebo „Masová propaganda křičí a řve - podrob se!“ mi přijde celkem marné.

Obal určitě neurazí, obsahuje texty v originále i anglické překlady, fotka kapely na titulní straně se až tak často nevidí, takže proč ne. Trochu horší je to se sazbou, mezery a střídání malých a velkých písmen na obdobných pozicích příliš očím libé není, ale co by člověk chtěl od pankáčů. (úsměv)

Seznam skladeb:

Side A
  1. Falešná Identita
  2. Cesta Strachu

Side B
  1. Consume Then Die!
  2. Born In Prison

Čas: cca 10 min.

Sestava:
  • Miki - guitar
  • Broumis - vocal
  • Dan - drums
  • Alan - bass

www.bandzone.cz/climax
https://www.facebook.com/climax.official


Zveřejněno: 05. 04. 2013
Přečteno:
3287 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář