Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
TELEPATIE VI

NEFANDUS – Your God is Ghost EP 2012, Daemon Workship Productions

Takovéto dárky mám rád. Takhle se mi to líbí! Při rozbalování jednoho objednaného cd na mě vypadlo v obyčejné pošetce schované cd švédských neznabohů NEFANDUS. Pánové se zaobírají černou magií již od roku 1993. Mají za sebou velmi ceněná alba (The Nightwinds Carried Our Names – 1996, Death Holy Death – 2009 a v dávnověku nahrané demo Behold the Hordes - 1995). Nejedná se tedy o žádné nováčky. Oba muzikanti působí i v jiných spolcích jako jsou The Legion, Serpent Noir a prolezli si i mnoho dalších. Jejich působení v NEFANDUS je poznamenáno vírou v černý kov. Ten vzali a přidali do něj ingredience starých mistrů Black Sabbath. Ano, tito otcové zakladatelé všeho kovového jsou v jejich písních přítomní. Čerpají z jejich odkazu po svém a zabalují to do blackové nespoutanosti.

Zastřený, ostrý hlas předříkávající smutnou zprávu o konci světla. Těkající bicí, které slyšíte sice jasně, ale jsou přehlušeny břitkými útoky kytar. Musíme se k tomuto EP stavět jen jako k ochutnávce. A já pevně doufám v brzké uvedení dlouhohrající desky. Opět uslyšíte naříkání severského větru, které umí vytvořit jen chasníci ze skandinávských zemí. Někdy se přikloní až k doom metalu. To pak jen sedíte a pomyslně jim pomáháte tlačit utahané riffy dopředu. Jako kněží předříkávají svým ovečkám zběsilosti své víry, tak i NEFANDUS sveřepě mentorují. Jen s tím rozdílem, že oni vyznávají úplně jiného pána. A protože jste určitě našimi pravidelnými čtenáři, tak asi tušíte jakého. Občas bývá znázorňován jako podivná mutace kozla.

Vím, že by člověk neměl koukat na zuby darovanému rohatému (nebo co to je za kopytníka), ale protože se jedná o muziku a tam neznám bratra, musím i kritizovat. Songy sice odsýpají velmi slušně. A ta kombinace starých Black Sabbath a severského black metalu mi dělá dobře. Je v tom ale jeden háček. Některé motivy jsou až příliš inspirovány panem Frankem Anthony „Tony“ Iommim a jeho starou partou. Obzváště ve vláčnějších pasážích si někdy neodpustím malé pousmání. Pravděpodobně se nejedná o úmysl, ale je to prostě tam. Každopádně jinak je velebení pána pekel prováděno s velkým nadšením, severským citem pro chlad a temnotu. Možná i díky krátké stopáži necelých dvaceti minut jsem nenašel ani jednu chvilku, při které bych se vyloženě nudil.

Obdivovatelé starých pořádků, jasných melodií, smutečních obřadů by se měli mít na pozoru. Možná chvílemi budete šokováni zjištěním, že jste při přehrávání Your God is Ghost mimoděk nakreslili na papír žhnoucí pentagram. Ale nebojte, tohle oživování staré poctivé práce není nikdy na škodu. Možná je i dobře, že si mladší posluchači osvěží svoje znalosti a uvědomí si, že byly i doby, kdy jejich otcové ve skrytých zkušebnách drtili metal, aniž by něco věděli o škatulkování hudby, IPodech, stahování mp3, počítačích místo muzikantů a muzice bez špíny. NEFANDUS pojmuli poctu staré době po svém a díky svému umu ji přetvořili ve velice dobrý a poslouchatelný počin. Neocení asi všichni, ale to nic nemění na tom, že rohaté uvidíte všude kolem. Za sebe mohu prohlásit jediné. Velice pěkný špinavý black´n´rollově doomový dárek. Více takových.

Seznam skladeb:

  1. Crown of Labour and Strength
  2. Temptress of Thantifaxath
  3. This One is for God
  4. Your God is a Ghost


Čas: 19:59

Sestava:

  • Ushatar – kytara
  • Belfagor – zpěv, kytara, basa, bicí

http://www.nefandus.org/
http://www.daemonworship.org/
http://www.last.fm/music/Nefandus


Zveřejněno: 24. 04. 2013
Přečteno:
3266 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář