Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MATER MONSTIFERA – V troskách Tvýho světa FD 2013, vlastní náklad

Od vydání jejich druhého alba „Na zrcadlech lží“, které vyšlo, jako příloha časopisu Pařát v červnu 2011, se toho u jihočeských blackmetalistů MATER MONSTIFERA (dále jen MM) událo opravdu hodně. Už v průběhu nahrávání této desky bylo jasné, že kapelu opustí vokalista a zároveň její zakládající člen Destructor, jehož místo následně zaujal Štěpán Fürst, alias Steph, či Stephanos, zpěvák pražských death/blackových Genuine Relief. Další, v pravdě historickou změnou, pak pro kapelu bylo odložení bicího automatu a přijetí bubeníka z „masa a kostí“, jímž se v květnu 2012 stal Ondřej „Ondre“ Bílek. V aktuálním složení přichází MM na jaře letošního roku s novou, třískladbovou nahrávkou, nazvanou  „V troskách Tvýho světa“, která vychází ve formátu flash disku.

Když jsem materiál poslouchal poprvé, tak mi chvíli trvalo, než jsem si zvykl na trochu jiný výsledný zvuk, než na jaký jsem byl u MM zvyklý, jelikož s automatickým bubeníkem zněla skupina přece jenom trochu jinak. S příchodem „živého“ bicmena pochopitelně jihočeši získali zcela nové možnosti, především vzhledem k pestrosti (nejen) spodků skladeb, které náležitě využívají. Pakliže se našli tací fandové, kteří se s příchodem výše popsaných personálních proměn obávali nějaké razantní změny hudebního stylu, tak si myslím, že po poslechu aktuální nahrávky, se jejich obavy určitě rozplynou. MM ve své podstatě pořád zůstávají u rychlého, melodického, či chcete – li atmosférického black metalu, i přes příchod nového vokalisty jsou v textech stále věrni mateřskému jazyku (škoda, že zpěv není o něco málo srozumitelnější) a své kompozice díky přítomnosti Ondreho rozvinuli a obohatili tím tak svůj celkový výraz. Původně jsem si myslel, že každou ze tří věcí zhodnotím samostatně, nakonec jsem se ale rozhodl, že to dělat nebudu, a to z jednoho prostého důvodu. Všechny zde umístěné zářezy jsou totiž podle mého názoru na stejné kvalitativní úrovni, jedná se o precizně vypracované kompozice, bez sebemenšího slabšího místa, které se v repertoáru kapely nepochybně stanou stěžejními hymnami tak, jak tomu je například u starších songů „Vítej“ nebo „Beletseri“, ze zmíněné předchozí řadovky. Nejsem sice obeznámem s tím, zda jsou tyto tři věci zatím tím jediným, co skupina v aktuálním složení vytvořila, či zda se jedná o určitý vybraný vzorek z vícero songů, ale už teď je mi jasné, že pokud budou MM schopni k tomuto matroši přidat dalších, řekněme 6 až 7, minimálně stejně kvalitních, ne – li ještě lepších písní, dostanu se s hodnocením jejich příštího alba až na samotný vrchol bodovací stupnice.

Skladby byly pořízené ve, pro kapelu již osvědčeném, studiu Prodigy sound v Českých Budějovicích, pod dohledem zvukového mistra Jirky Drdáka, který MM vytvořil opět kvalitní, silný sound.

Jak jsem už napsal, nahrávka vychází jako stylový flash disk, opatřený logem skupiny. Vyjma samotné hudby na něm nalezneme kompletní obal CD (včetně jeho potisku), takže všichni ti, kteří budou mít zájem si vytvořit fyzický nosič, mají možnost držet v ruce plnohodnotnou placku. Dále jsou zde texty v českém i anglickém jazyce, více než sto fotografií z live akcí, několik snímků historických sestav, přehledné info mapující dosavadní existenci kapely, dále sérii videí - promo trailer, vychutnat si můžete též bubenické umění Ondrého při nahrávání jeho partů a dokument mapující pobyt MM ve studiu.

Oficiálním distributorem „flashky“ je firma MetalGate.

Seznam skladeb:

  1. Sedm hříchů
  2. Dál v nebi bloudím
  3. V troskách Tvýho světa

Čas: 12:53

Sestava:
  • Steph - voc
  • Ondre - drums
  • A. Cesyn - guit
  • Denisa - key
  • Daemon - bass
  • Yvor - guit

www.bandzone.cz/matermonstifera


Zveřejněno: 25. 03. 2013
Přečteno:
3766 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář