Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DOBYTČÍ MOR – Plague CD 2013, Pařát Magazine & Productions

V roce 2011 oznámila světová organizace pro ochranu zvířat velmi radostnou zprávu. Podařilo se ze zemského povrchu zcela vymýtit dobytčí mor. Všichni si oddechli a napříč celým světem se tato zpráva šířila jako dobré poselství. Přeci jen, v některých zemích jsou na chovu dobytka zcela závislí. Jenže jak už to někdy bývá, vir dobytčího moru zmutoval a znovu se objevil. Letos byl jeho výskyt opět zaznamenán ve Frýdku Místku. Kapela se stejnojmenným názvem se rozhodla rozšířit tuto zákeřnou epidemii do celého světa. Infekce je znovu založena na zbrusu novém cd nosiči a skot ohrožen. DOBYTČÍ MOR nahráli devět nových songů se zběsilostí sobě vlastní. Nabušený grind/death útočí do vašich mozků a přináší veškeré průvodní znaky morové rány. Kusy masa odpadávají, oči dobytka jsou mrtvé již zaživa a všude kolem se šíří neskutečný zápach. Absolutní hniloba.

Nebudu zbytečně zdržovat. Jestli znáte DOBYTČÍ MOR již nějakou dobu nebo jste jeho velkými fanoušky, dostane se vám přesně toho, co očekáváte. Album plné grindových sypaček, lehce zastřeného zvuku (ostravské Studiomrosh), který chvílemi přechází do death metalových „klidnějších“ pasáží. Vše je přesně, jak má být. Možná snad právě zvuk je lépe propracovaný než dřív. To asi nebude trošku vonět starším fans, kteří byli zvyklí na „větší prasárny“. Tím ale vůbec nechci říct, že by chlapci nějak vyměkli. Naopak, ten nátlak je chvílemi natolik velký, že mám co dělat, abych ho pobral. Musím si tak pouštět nahrávku vícekrát dokola, abych do ní pronikl. Líbí se mi o thrash obohacené pasáže. Ty na mě působí o mnoho lépe, než stále „stejné“ sypačky. Ty asi fungují dobře při živých vystoupeních. Při poslechu doma na hi-fi věži mám ale trošinku problém s tím, že se mi slévají do jednolité zvukové koule.

Atypický a zajímavě vybočující je poslední zásek s názvem Merkaba, kde se dočkáme dokonce death/grindového „ploužáku“. Mně osobně se líbí a je zajímavým zpestřením jinak rychle odsýpajícího alba. Do necelých 18 a půl minut je doslova narvána smršť smrtících riffů. Kdo má rád grindující kapely, bude určitě spokojen. Chtěl jsem být zpočátku hodně přísný, ale nejde mi to. Plague mě baví a stává se velice dobrým společníkem v mém přehrávači. Chvílemi sice tuším inspiraci slavnými Napalm Death, ale nemám to kapele za zlé. Každý jsme se někde museli učit, ne? Velmi se mi líbí pěkný cover, u kterého snad jedinou chybou je, že nikde není napsáno, kdo je jeho tvůrcem (já to tedy nikde nenašel). Texty jsou také vloženy, tak si můžete při poslechu spolu s DOBYTČÍ  MOREM zařvat . Cd vyšlo jako příloha časopisu Pařát a tak se dá v rytmu grindu i krásně si počíst.

Myslím, že byla splněna přesně definice grindu. Není vám nic vnucováno, nic se neřeší. Skvělá muzika pro příjemné grindové odpoledne. Možná jen vložený citát od Karla Čapka vás na chvilku vrátí do vážnější noty a uvědomíte si, proč celá deska nese název Plague – Mor (nebo Epidemie). Takže milí čtenáři (a grind metaloví posluchači), potřebujete si vymlátit palici do bezvědomí? Je nutná očista vašich informacemi zanesených hlav? Pak můžu Plague jen doporučit. Ohulte svoje přehrávače a rozkývejte se do rytmu grindového tance. Nebudu vám tady zbytečně kázat o tom, komu je kapela ještě podobná a že zvuk by snesl možná více dynamiky. Tohle je smečka, která vás přesvědčí svým nasazením, nátlakem a nezbytným „hřměním“. Jenže víte co, já už jsem morem zasažen. Nemůžu tedy mít zcela zdravý úsudek. Nad těmito deskami nemá cenu dlouho přemýšlet. Buď se vám líbí nebo ne. Je zcela pochopitelné, že u někoho nákaza neproběhne. Někdo bývá očkován. Velice příjemná grind/deathová masáž. Morová nákaza opět propukla.

Seznam skladeb:

  1. Look
  2. Plague
  3. Avalanche
  4. Blindfold
  5. Butcher
  6. Damnation
  7. Blood Murders
  8. Flesh Mills
  9. Merkaba


Čas: 18:21

Sestava:

  • Kanec – kytara, zpěv
  • Rostic – bicí
  • Dino – basa, zpěv


https://cs-cz.facebook.com/dobytcimor
http://bandzone.cz/dobytcimor


Zveřejněno: 12. 03. 2013
Přečteno:
4152 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 04. 2013 07:48 napsal/a Sothis
Můj názor
No, jelikož kluky znám už nejakých cet let ,pokusím se trošku zkritizovat jejich novou fošnu,snad se nebudou zlobit :)).Super je ,že vůbec nějaká nová deska vyšla :)Můžu říct ,že třebás intro ( které přechází v první song ) je stokrát lepší než na Syndromu.To ,že začal chrochtat do mikráku i Dino je velmi velké pozitivum.Dvojzpěvy, si myslím k Dobytku odjakživa patří.Zvuk je pořád na slušné úrovni,obal se povedl,klobouk dolů.Ale co mě zklamalo a to podotýkám opět ,jsou bicí.Už na Syndromu mi to dost vadilo a Plague v tom pokračuje.Styl bubnování je opravdu nuda,nuda,nuda.Já chci klasické sypačky,jaké byly na Putrid Survival,Silent Pastures nebo The Famine.Možná,že tomu hoši říkají pokrok nebo vývoj,ale podle mě je to krok zpět.Při živém hraní to tolik nevadí,ale na CD to vše vynikne.Nevím,kdo s tím přišel,jestli Rostič nebo Kanec.Připadá mi,jakoby ty bicí byly nahrány jen jednou a pak je jebli do všech skladeb.Samozdřejmě vyjma poslední skladby.A pokud mohu být upřimný,ta mi tam taky moc nesedí.Cítím tam moc velký vliv Korn a na death/grind desku se moc,ne-li vůbec nehodí.To poslední song na Syndromu byla bomba !!Právě ve skladbě Cow Cox z minulé desky bych viděl tu změnu oproti klasickým vypalovačkám.Merkaba mě opravdu neuchvátila.Kdysi jsem měl podobný problém i s The Famine.Viděl bych v tom spíše skladatelský přetlak a snahu vytvořit něco odlišného,ok,není problém ,ale na grind desku ne !!Mám totiž obavy ,aby zase nešel Dobytek do kytek :))) Víme totiž,jak to dopadlo minule...viz Livestock.Floating Bridge atd.A taky bych se přimlouval za to,aby vyšly na CD první dvě dema,bo ty mp3 z netu opravdu nejsou kvalitní a mé kazety jsou už ohrány a jsou vhodné tak na hození do koše.A kdyby byla reedice prvního CD,taky bych se nezlobil. Ale jak vím,dnes je to vše o penězích,takže to bude asi problém. Takže přeji klukům vše nej a už se těším na další CD.
13. 03. 2013 17:16 napsal/a kanec
to: Ganay
díky moc za fajn názor.
12. 03. 2013 18:34 napsal/a Ganay
pecka
překvapivě parádní grindová vyhlazovačka!!! Čekal jsem průměrnej nemastnej neslanej grind/death a dostalo se mi luxusního požitku.. Parádní deska